View Single Post
Vechi 02.01.2009, 12:52:51
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 142

[COLOR=red]TÎLCUIREA PSALMULUI 142[/COLOR]
Psalmul lui David, cînd îl gonea pe el Avesalom, fiul său.
Întru unele din pre-scrieri am aflat așa: „în vremea cînd pe dînsul l-a gonit Avesalom, fiul lui”. Și nici la Evreu, nici la ceilalți tălmăcitori nu am aflat adăugirea aceasta, dar se ține de adevăr, că această pricină are Psalmul.
Doamne, auzi rugăciunea mea, ia în urechi cererea mea întru adevărul Tău, auzi-mă întru dreptatea Ta!
Dumnezeiescul David a căzut întru rele plătind osînde pentru cele greșite. Dar Avesalom era nedrept, și nelegiuit, și rău-credincios și ucigător de tată, voind junghierea celui ce l-a născut, și de aceea Fericitul David roagă pe Dumnezeu să fie auzit întru adevărul și dreptatea rugăciunii.
2 Și să nu intri la judecată cu robul Tău, că nu se va îndrepta înaintea Ta tot cel viu!
Zice: Întru adevăr și întru dreptate Te-am rugat pe Tine cu ale mele cuvinte, dar nu dreptății mele bizuindu-mă, ci știind nelegiuirea războinicilor. Și știu că e cu neputință să fie cineva atît de nevinovat, încît să scape de divanul Tău: că, dacă ai alătura dreptarul legilor puse de Tine lîngă viața oamenilor, nimeni nu se va afla că a viețuit după dînsul. Iar dacă vei aduce în mijloc și facerile Tale de bine și cîte bunătăți ai dăruit oamenilor, iarăși, care dreptate omenească se va face deopotrivă cu darurile Tale?
3 Că a gonit vrăjmașul sufletul meu, smerit-a la pămînt viața mea,
Deci mă rog să dobîndesc al Tău adevăr și dreptate nu intrînd eu și cu Tine întru judecată, ci judecîndu-ne eu și vrăjmașii mei, care m-au scos din împărăție și m-au izgonit din patrie. Și istoria arată smerenia aceasta a lui, că mergea desculț, și acoperit și lăcrimînd.
așezatu-m-a întru cele întunecate, ca pe morții veacului.
Că, fiind gonit și silit a petrece în locuri pustii, nu mă deosebesc cu nimic de mortul închis întru întuneric.
4 Și s-a mîhnit întru mine duhul meu,
Pentru aceasta, m-am umplut de multă mîhnire și întristare - că „duh” numește aici sufletul.
întru mine s-a tulburat inima mea.
Toate gîndurile mele - zice - s-au umplut de tulburare și de furtună.
5 Adusu-mi-am aminte de zilele de demult, cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mîinilor Tale am gîndit.
Am luat în minte - zice - de cîte primejdii i-ai slobozit pe strămoșii noștri și nu i-ai lăsat a se face lesne prinși războinicilor: și mi-am adus aminte de cele pentru Avraam, de cele pentru Isaac, de cele pentru Iacov, de cele pentru Iosif, de cele pentru Moisi, și de aici am luat mîngîiere.
6 Tins-am către Tine mîinile mele,
În loc de: Am făcut rugăciunea cu toată sîrguința.
sufletul meu, ca un pămînt fără de apă, Ție.
Și așa însetez de ajutorul Tău, precum așteaptă ploaia pămîntul fără apă.
7 Degrab auzi-mă, Doamne, slăbit-a duhul meu!
Prin acestea a arătat covîrșirea mîhnirii, patima aceasta fiind osebită acelora ce se mîhnesc foarte.
Să nu întorci fața Ta de la mine, să nu mă asemăn celor ce se pogoară în groapă!
Că, dacă Te vei îngrețoșa de rugăciunea mea, pentru păcatul meu, numaidecît voi fi dat la moarte. Căci „groapă” a numit cu închipuire moartea: că, precum cel închis în groapă nu poate să scape fără ajutor, tot așa, nevrînd Dumnezeu, este din cele cu neputință a mai învia cel mort.
8 Auzită fă mie dimineața mila Ta, că spre Tine am nădăjduit!
Vestește mie - zice - a Ta iubire de oameni, și să nu mă înșel de nădejde! Iar „dimineața” a numit aici grăbnicia.
Cunoscută fă-mi mie, Doamne, calea întru care voi merge, că spre Tine am ridicat sufletul meu!
Fă-Te mie povățuitor - zice - și arată-mi cărarea cea dreaptă, că, depărtînd sufletul meu de la toate cele omenești, Ție Ți l-am adus pe acesta – o Stăpîne!
9 Scoate-mă de la vrăjmașii mei, Doamne, că la Tine am scăpat!
Fugind de războinici, pe Tine Te am loc de scăpare, și mă rog a mă izbăvi de bîntuirea acelora.