View Single Post
Vechi 02.01.2009, 12:54:44
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 143

TÎLCUIREA PSALMULUI 143

Psalmul lui David.

Întru unele din pre-scrieri, lîngă scrierea-deasupra am aflat adăugat: „împotriva lui Goliat”, dar nici la Evreu, nici la ceilalți tălmăcitori, nici la Cei 70 în Exapla.
Și are pricina aceasta. Mulți din Prooroci au pomenit de neamurile ce s-au sculat asupra Iudeilor după întoarcerea din Babilon, dar mai pe larg decît ceilalți - dumnezeiescul Iezechil, care zice și acestea, împreună cu altele multe: „În anii de pe urmă,te vei găti și vei veni pe pămîntul cel întors de la sabie, adunat din noroade multe, pe pămîntul Ierusalimului, care s-a fost făcut cu totul pustiu. Și ei din neamuri au venit, și vor locui în pace ei toți. Și te vei sui ca o ploaie, și vei veni ca un vifor și ca un nor ca să acoperi pămîntul, și vei cădea tu, și toți cei din prejurul tău și neamuri multe cu tine.” Apoi, după multe, ne învață și chipul morții lui: „Și voi chema asupra lui frică de sabie întru toți munții Mei - zice Adonai Domnul. Sabia omului asupra fratelui său va fi, și-l voi judeca pe dînsul cu moarte, și cu sînge, și cu ploaie ce puhoiește și cu pietre de grindină. Și foc și pucioasă voi ploua peste dînșii, și peste toți cei împreună cu dînsul și peste neamuri multe ce sînt împreună cu dînsul.” Și cel ce voiește poate să le deprindă pe acestea mai cu de-amănuntul, dacă va citi proorocia lui. Pe acestea mai-nainte le vestește și Psalmul de față, că zice: „Pleacă, Doamne, cerurile și Te pogoară! Atinge-Te de munți, și vor fumega! Fulgeră-Ți fulgerul Tău, și-i vei risipi pe ei! Trimite săgețile Tale, și-i vei tulbura pe dînșii!” Însă tîlcuirea din parte și de-a rîndul ne va învăța acestea mai descoperit:
Bine este cuvîntat Domnul Dumnezeul meu, Cel ce învață mîinile mele spre oștire, degetele mele spre război!
Pentru că se întorseseră de curînd din Babilon și erau lipsiți de arme și de îngrădiri, i-au biruit pe neprietenii ce veniseră asupră-le cu ajutor dumnezeiesc. Cele zise se potrivesc încă și nouă, căci, izbăvindu-ne de tirania diavolului, ne-am învățat de Dumnezeu a bate războiul: cu mîinile lucrînd dreptatea, iar cu degetele punînd pecetea Crucii pe frunțile noastre.
2 Mila mea și Scăparea mea, Sprijinitorul meu, Scutitorul meu și Izbăvitorul meu, spre Dînsul am nădăjduit,
Din lucruri a făcut numirile, că zice: Tu ești mila mea, că de la Tine am primit izvoarele milei; Tu ești scăparea mea, căci m-am mîntuit scăpînd către Tine; Tu – scutitorul meu, că, dobîndind ajutorul Tău, m-am înălțat deasupra războinicilor; Tu – izbăvitorul meu și sprijinitorul meu, că Tu m-ai îngrădit cînd mi se da război și m-ai izbăvit fiind înconjurat de vrăjmași. Deci voi avea nădejdea întemeiată întru Tine.
Cel ce supune norodul meu sub mine.
Acest cuvînt se potrivește lui Zorobabel și lui Iisus preotul, că aceștia povățuiau norodul atunci.
3 Doamne, ce este omul că Te–ai făcut cunoscut lui? Sau fiul omului, că-l socotești pe el?
În loc de „Te-ai făcut cunoscut”, Simmah a tălmăcit: „Te faci cunoscut”. Foarte mă minunez - zice - de nemăsurata Ta iubire de oameni: că, fiind Dumnezeu și Ziditor al tuturor, faci atîta purtare de grijă pentru această jivină proastă. Apoi, arată și stricăciunea firii:
4 Omul deșertăciunii s-a asemănat, zilele lui ca umbra trec.
Iar Teodotion zice: „omul fumului s-a asemănat”, și Simmah: „aburului”. Căci, ca aburul ce se ridică și se risipește, așa de lesne se strică firea oamenilor, și viața lor umblă asemenea umbrei. Deci, de vreme ce Îți pasă atît de mult de oamenii aceștia stricăcioși:
5 Doamne, pleacă cerurile Tale și Te pogoară!
Omenește a folosit cuvintele acestea, știind că dumnezeiasca fire nu este împrejur-scrisă în cer, ci chemîndu-L pe Ajutător spre pedeapsa războinicilor.
Atinge-Te de munți, și vor fumega!
Acest lucru s-a făcut și în muntele Sinaiului, că - zice - „muntele se afuma”.
6 Fulgeră-Ți fulger, și-i vei risipi pe dînșii! Trimite săgețile Tale, și-i vei tulbura pe dînșii!
Închipuie cuvintele în rugăciune, dar mai-nainte spune cele ce or să fie, pe care mai-nainte le-a zis Dumnezeu prin Proorocul Iezechil, că așa i-a cheltuit pe toți aceia.
7 Trimite-Ți mîna Ta dintru înălțime,
Învățîndu-ne că Tu poți să dai mîntuirea celor ce o cer făcînd doar semn. Iar „mînă” a numit lucrarea, după cum am zis de multe ori.
scoate-mă și mă izbăvește din ape multe,
„Ape multe” a numit mulțimea războinicilor. Așa a zis și în Psalmul 123: „Pîrîu a trecut sufletul nostru, apa cea fără de stare.” Și, învățîndu-ne că pe vrăjmași i-a numit cu închipuire ape”, a adăugat:
din mîna fiilor celor străini,
Și i-a numit pe dînșii „străini” nu ca pe unii de altă seminție, ci ca pe niște rău-credincioși.
8 a căror gură a grăit deșertăciune,
Hule – zice – au grăit asupra slavei Tale, o Stăpîne!
și dreapta lor – dreaptă a strîmbătății.
Și cu cuvintele lor se unesc și lucrurile: că, precum hulesc cu cuvintele, așa și nedreptățesc cu lucrurile, că această „dreaptă” a lor nu lucrează nimic drept, ci s-a arătat unealtă a nedreptății.