02.01.2009, 12:57:04
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
|
|
Psalm 144 (2)
15 Ochii tuturor spre Tine nădăjduiesc, și Tu le dai hrana lor în bună vreme.
Pe acest „nădăjduiesc”, nu l-a pus aici pentru cugetul tuturor[COLOR=#800080][1][/COLOR], că nici cei ce trăiesc întru rea-credință nu au această nădejde, nici neamurile celor necuvîntătoare nu au simțire cuvîntătoare: ci învață că fiecare primește de la Dînsul trebuința potrivită. Apoi, arată și lesnirea dăruirii:
16 Deschizi Tu mîna Ta, și saturi pe tot viețuitorul de bunăvoință.
Fiecare dobîndește bunătățile dăruite de Tine îndată ce voiești, că, precum nouă ne este lesne a întinde degetele strînse și a desface mîna, așa ușor Îți este Ție a dărui belșugul bunătăților întru o cirtă de vreme.
17 Drept este Domnul întru toate căile Lui și cuvios întru toate lucrurile Lui.
Și - zice - întru toate iconomiile Tale strălucește dreptatea - căci „căi” a numit iconomiile.
18 Aproape este Domnul de toți cei ce Îl cheamă pe El, de toți cei ce Îl cheamă pe El întru adevăr.
Acest „aproape” nu însemnează apropierea locului - că Dumnezeu este din fire pretutindeni de față, că „întru Dînsul trăim, și ne mișcăm și sîntem”, după dumnezeiescul Apostol - ci prin aceasta a arătat ținerea și așezămîntul. Bună încă este și adăugarea adevărului, că nu Se apropie de cei ce Îl cheamă așa prost, ci de cei ce întru adevăr voiesc a face aceasta, „că nu tot cel ce-Mi zice Mie: Doamne Doamne! va intra întru Împărăția lui Dumnezeu, ci cel ce face voia Tatălui Meu din ceruri.” Pentru aceea a și adăugat:
19 Voia celor ce se tem de El o va face, și rugăciunea lor o va auzi și-i va mîntui pe dînșii.
Cei ce au frica dumnezeiască fac ei mai întîi voia lui Dumnezeu. Deci, fiindcă scopul lor se unește cu voia dumnezeiască, negreșit Stăpînul împlinește voile lor, că ei nu voiesc nimic împotrivnic celor pe care le voiește El.
20 Păzește Domnul pe toți cei ce-L iubesc pe El, și pe toți păcătoșii va pierde.
A arătat cît de drept este Domnul întru toate căile Lui, că osebirea celui drept este să dea fiecăruia potrivită răsplătire: de aceea, El îi păzește pe cei ce au dragoste către Dînsul, și-i străjuiește și îi slobozește de pînditori; iar pe cei ce îmbrățișează calea împotrivnică îi pedepsește.
21 Lauda Domnului va grăi gura mea, și bine să cuvînteze tot trupul numele cel sfînt al Lui în veac și în veacul veacului!
Deci eu – zice - am scris lauda aceasta, dar se cuvine ca toată firea oamenilor să cinstească pururea cu slavoslovie pe Făcătorul și cinste potrivită să aducă dumnezeiescului nume. Ni se cuvine însă a mai însemna că nici aici nu dă lauda Iudeilor, ci cheamă tot trupul spre cîntare de laudă. Deci arătată este mai-nainte grăirea care mărturisește împlinirii, că Dumnezeul tuturor Se laudă, după proorocie, întru toate neamurile de prin lume.
[COLOR=#800080][1][/COLOR]„așezare”, „aplecare”, „bună-voință” - din elinescul „diathesis”
|