Psalm 145
TÎLCUIREA PSALMULUI 145 Aliluia. Întru unele din izvoade este adăugat: „al lui Agheu și al Zahariei”, dar aceasta nici la Evreu, nici la ceilalți tălmăcitori, nici la Cei 70 în Exaplanu am aflat-o. Și Psalmul acesta poruncește a lăuda pe Dumnezeul tuturor, că aceasta arată și scrierea-deasupra, acest „aliluia” tălmăcindu-se: „lăudați pe Domnul”, după cum am zis de multe ori.
Laudă, suflete al meu, pe Domnul!
Darul Duhului ne poruncește tuturor a ne deștepta pe noi înșine spre slavoslovia lui Dumnezeu.
Lăuda-voi pe Domnul în viața mea, cînta-voi Dumnezeului meu pînă ce voi fi.
În Psalmul al 6-lea, a zis: „Că nu este întru moarte cel ce Te pomenește pe Tine, și în iad cine se va mărturisi Ție?” De aceea ne învățăm a-L lăuda pe Dumnezeu în vremea vieții de acum, înainte de a primi sfîrșitul vieții.
Nu vă nădăjduiți spre boieri,
Bună este sfătuirea, că nici boierii nu sînt boieri de-a pururea, ci au stăpînire vremelnică, nici nu cinstesc toți boierii dreptatea. Și, ca să fie de față amîndouă, se cuvine a cunoaște stricăciunea firii, că aceasta aduce pe urmă:
2 spre fiii oamenilor, întru care nu este mîntuire!
Vezi firea, și nu te bizui stăpînirii, că omul „s-a asemănat deșertăciunii” și „omul - ca iarba, zilele lui – ca floarea cîmpului”.
3 Ieși-va duhul lui, și se va întoarce în pămîntul său.
„Duh” numește aici sufletul. Și, ieșind acesta, trupul se duce către a sa rudenie, după dumnezeiasca hotărîre: „Pămînt ești, și în pămînt te vei duce!”
În ziua aceea, vor pieri toate gîndurile lui.
Pentru că, desjugîndu-se sufletul și trupul risipindu-se în țărînă, se arată nălucirea deșartă a gîndurilor. Domnul ne-a învățat aceasta și prin pildă: că - aducîndu-l în mijloc pe bogatul căruia i-a rodit țarina, care socotea să strice hambarele și mai mari să le zidească – i-a zis: „Nebune, în noaptea aceasta vor cere sufletul tău de la tine, și cele ce ai gătit cui vor fi?” Și din ceilalți oameni încă, unii nălucesc boierii și stăpînii, alții averi de țarini și de zidituri, alții nălucesc ca într-un vis biruințe în războaie, iar alții lucrează pieirea vrăjmașilor; ci, venind fără de veste moartea asupră-le, lasă nălucirea gîndurilor nesăvîrșită. Așa, după ce a arătat deșertăciunea nădejdii spre oameni, arată folosul nădăjduirii spre Dumnezeu:
4 Fericit este al căruia Dumnezeul lui Iacov este ajutorul lui, nădejdea lui - spre Domnul Dumnezeul lui,
Nu L-a numit „Dumnezeu al lui Iacov” așa prost, ci poruncește să nădăjduim spre „Dumnezeul lui Iacov” aducîndu-ne aminte cîtă purtare de grjă a dobîndit acesta nădăjduind spre Dumnezeu și ce fel și cîte roade ale nădejdii a secerat. Și Îl numește pe Dînsul „Domn” și „Dumnezeu”, și prin amîndouă Îi propovăduiește puterea. Apoi, ne învață bunătatea și puterea Lui din zidirea făpturilor:
5 spre Cel ce a făcut cerul și pămîntul, marea și toate cele ce sînt întru dînsele;
În scurt, a cuprins cu cuvîntul toată zidirea văzută și nevăzută, că n-a pomenit numai cerul, și pămîntul și marea, ci și toate cele dintru dînsele: și în cer sînt Îngerii, și firea celor nevăzute, și soarele, și luna și mulțimea stelelor; iar pe pămînt și în mare - oamenii și neamurile celor necuvîntătoare. Iată cît de mare - zice - este puterea Făcătorului tuturor, deci vezi cîtă deosebire este între Dînsul și boierii cei stricăcioși! Așa, după ce a arătat pe Ziditorul tuturor, Îl arată că Se și grijește de cele pe care le-a făcut:
6 spre Cel ce păzește adevărul în veac, spre Cel ce face judecată celor năpăstuiți, spre Cel ce dă hrană celor flămînzi.
Că Cel ce Se făgăduiește este nemincinos și iubitor de adevăr, și împlinește făgăduințele, și izbîndește celor năpăstuiți, și judecă cu dreptate, încă și tuturor flămînzilor le dă hrana potrivită. De aici, mai-nainte zice și facerile de bine săvîrșite prin înomenirea Mîntuitorului nostru:
7 Domnul dezleagă pe cei ferecați în obezi, Domnul înțelepțește orbii, Domnul ridică pe cei surpați,
Dumnezeul tuturor a mai-nainte grăit acestea și prin Isaia Proorocul: că, după ce a zis: „Te-am dat pe Tine spre lumină neamurilor”, a adăugat: „ca să deschizi ochii orbilor, să scoți din legături pe cei legați și din casa păzirii pe cei ce șed întru întuneric.” Și, la alt loc, a zis despre fața Stăpînului Hristos: „Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns ca să bine-vestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima, să propovăduiesc celor robiți lăsare, orbilor - vedere.” Și, aiurea: „Atunci vor auzi surzii cuvintele cărții, și ochii orbilor, ce sînt întru întuneric și în negură, vor vedea.”
Domnul iubește pe cei drepți;
8 Domnul păzește pe cei nemernici,
Domnul tuturor aduce fiecăruia cele potrivite: drepților ce Îl iubesc pe El, le răsplătește cu daruri deopotrivă, arătînd către dînșii dragoste și iubire părintească; iar pe cei ce au fugit de părinteasca păgînătate și se apropie cu credință la Dînsul, îi învrednicește de toată paza și purtarea de grijă. Căci „nemernici” îi numește pe cei străini. Așa a zis și Fericitul Pavel: „Oarecînd eram fără de Hristos, înstrăinați de petrecerea lui Israil și străini de testamenturi, neavînd nădejdea făgăduinței, dar, cei ce atunci eram departe, aproape ne-am făcut.”
pe sărman și pe văduvă va primi, și calea păcătoșilor o va pierde.
De la purtarea de grijă de obște, a pogorît cuvîntul către cele din parte: și zice că Ocîrmuitorul tuturor nu lasă pe nimeni negrijit, ci îi învrednicește de toată grijirea pe cei lipsiți de omeneasca purtare de grijă și risipește pîndirile asupra lor.
9 Împărăți-va Domnul în veac, Dumnezeul tău, Sioane, în neam și în neam!
Că veșnică are stăpînirea și pururea vecuitoare Cel ce acum - o Sioane! - Se socotește a fi numai al tău Dumnezeu.
|