View Single Post
Vechi 02.01.2009, 20:58:56
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Rugaciunea vamesului (3)

[COLOR=black]Și totuși - vai mie! - cât de groza­[/COLOR][COLOR=black]vă va fi clipa când voi ieși din crisali­[/COLOR][COLOR=black]da trupului! Cât de înspăimântător va [/COLOR][COLOR=black]fi ceasul despărțirii sufletului de trup![/COLOR]
[COLOR=black]Atunci, odată cu trupul care se va ros­[/COLOR][COLOR=black]togoli în țărâna din care este luat, va [/COLOR][COLOR=black]cădea și masca mincinoasei evlavii pe [/COLOR][COLOR=black]care am purtat-o în viață. Atunci, nu [/COLOR][COLOR=black]numai Tu, Iisuse Doamne, ci și [/COLOR][COLOR=black]Preasfânta Fecioară și toate cetele [/COLOR][COLOR=black]îngerești și toți sfinții vor vedea că sunt sărac și gol, și orb, și lipsit de [/COLOR][COLOR=black]orice faptă bună. Când mi se vor lua [/COLOR][COLOR=black]toate darurile firești și cerești, gându­rile și faptele mele cele rușinoase, pe care în viața pământească le-am aco­perit cu fățărnicie, vor ieși la iveală ca petele de pe haină la lumina zilei. Iar când voi fi cu totul dezgolit de acope­rământul Harului Tău, atunci toată lumea va vedea rușinoasa înfățișare a omului meu lăuntric și voi rămâne, ca desfrânata din Apocalipsă, numai cu paharul plângerilor în mână.[/COLOR]
[COLOR=black]Vai! Unde mă voi ascunde atunci de rușine? Ce voi face când nici mun­ții nu vor voi să cadă peste mine ca să mă acopere? Ce voi răspunde la învi­nuirile ce mi se vor aduce? De bună seamă că în ziua cea înfricoșată a Judecății, când se va da pe față toată murdăria din mine, voi zice ca și Psalmistul: Eu tac și gura n-o des­chid. N-am răspuns pe buzele mele. Voi tăcea și nu voi deschide gura la cercetarea ce mi se va face, pentru că, într-adevăr, copleșit de vinovăția mea, nu voi găsi nici un cuvânt întru apărarea mea. Iar când voi fi pedepsit pentru păcatele mele, voi zice cu smerite lacrimi: Drept ești, Doamne, și drepte sunt judecățile Tale. Mai multe și mai cumplite pedepse mi se cuvin pentru relele ce le-am făcut.[/COLOR]
[COLOR=black]Tu mi-ai dat, Iisuse Doamne, toa­te darurile firești și toate harurile ce­rești necesare mântuirii mele. Mi-ai dat lumina cunoștinței, mi-ai dat și puterea de înfăptuire. Dar dacă eu am știut, însă n-am făcut ceea ce trebuia să fac, asta e numai vina mea și, după cuvântul Tău, pentru aceasta se cuvi­ne să fiu bătut cu mai multe lovituri.[/COLOR]
[COLOR=black]Drept aceea, eu nu mă pot [/COLOR][COLOR=black]dezvinovăți și nici nu pot învinovăți pe alții pentru păcatele ce le-am să­[/COLOR][COLOR=black]vârșit. Dimpotrivă, vor sta sfinții Tăi, [/COLOR][COLOR=black]Doamne, pe scaunele lor de judecată și mă vor învinovăți pentru că ei au [/COLOR][COLOR=black]fost neputincioși și plini de slăbiciuni [/COLOR][COLOR=black]ca și mine și totuși au biruit cu harul Tău. Eu, însă, din cauza trândăviei mele, mereu cad învins de puterea [/COLOR][COLOR=black]vrăjmașului nevăzut.[/COLOR]
[COLOR=black]De data aceasta cunosc calea, știu [/COLOR][COLOR=black]pe unde să ies, pe unde trebuie să [/COLOR][COLOR=black]trec, unde trebuie să ajung. Am încer­cat chiar să mă ridic cu propriile mele [/COLOR][COLOR=black]puteri, agățându-mă de niște firave [/COLOR][COLOR=black]rădăcini. Dar rădăcinile s-au rupt, iar [/COLOR][COLOR=black]eu am alunecat și am căzut din nou [/COLOR][COLOR=black]înfrânt. Și acum îmi înalț slabele me­[/COLOR][COLOR=black]le mâini și Te chem, Iisuse, din tot su­[/COLOR][COLOR=black]fletul și din toată inima, zicând ca și [/COLOR][COLOR=black]slăbănogul din Evanghelie: Vino, [/COLOR][COLOR=black]Iisuse, căci om nu am care să mă ia și [/COLOR][COLOR=black]să mă arunce în scăldătoarea Harului ceresc. Vino, Păstor iubit, și scoate-mă din această nouă mocirlă în care am căzut. Cum nu Te-ai îngrețoșat de băligarul peșterii în care Te-ai născut și de leproșii pe care i-ai vindecat, tot așa nu Te îngrețoșa nici de păcatele mele scârnave și urâte. Iisuse, nu mă părăsi, căci de data aceasta prăpastia este mai adâncă, iar eu nici degetul cel mic nu-1 mai pot ridica, ci numai suspin și plâng. Fiul risipitor a avut puterea să se întoarcă acasă pe pro­priile lui picioare, oaia cea rătăcită a avut puterea să Te cheme cu glasul ei, dar eu, fără putere și fără grai, întoc­mai ca drahma cea pierdută, nu pot fi descoperit decât cu făclia iubirii Tale, care de veacuri vede luciul suspinelor stinghere, al lacrimilor înăbușite și al inimilor zdrobite.[/COLOR]
[COLOR=black]De data aceasta, recunosc, sunt și mai vinovat, dar în același timp sunt și mai nefericit. De aceea, nădăj­duind la mila Ta cea nesfârșită, Te chem din adâncul păcatelor mele: ajută-mă, Iisuse, mântuiește-mă cu Darul Tău pe care fa-1 să prisosească în inima mea în măsura în care s-a înmul­țit păcatul. Mântuiește-mă, Iisuse, fără nici un merit din partea mea, căci, într-adevăr, ce merit a avut tâlharul de pe cruce pe care, pentru scurta lui ru­găciune și pentru inima lui cea bună, l-ai făcut primul cetățean al Raiului? Ce merit a avut păcătoasa pe care ai mântuit-o, cu toate că ea, sărmana, în­conjurată de fariseii care voiau s-o omoare cu pietre, nici n-a îndrăznit să se roage Ție? Tot astfel, Iisuse, Te rog să ai milă și de mine și să mă mântuiești în dar, căci fără Tine nu pot face nimic, fără Tine sunt pierdut.[/COLOR]
[COLOR=black]Fiul pierzării - deznădăjduit de [/COLOR][COLOR=black]diavol - n-a mai cerut iertare de la [/COLOR][COLOR=black]Tine, n-a mai cerut ajutorul și Harul [/COLOR][COLOR=black]Tău, nu s-a mai rugat Ție, dar eu Te rog, Te implor să nu mă părăsești, să [/COLOR][COLOR=black]vii în ajutorul meu, să mă mântuiești cu Harul Tău. în disperarea lui ce 1-a împins până dincolo de prăpastie, Apostolul cel deznădăjduit n-a întâl­nit pe cale nici o vorbă prietenească, nici o mângâiere de frate, nici un sfat duhovnicesc, ci numai cuvântul rece, disprețuitor și nepăsător: „Tu vei ve­dea!". Pe câtă vreme în jurul meu se aud calde cuvintele de încurajare și de dragoste care îmi spun să nădăjdu­iesc chiar împotriva deznădejdii. Toți sfinții mă învață să zic: „nu mă deznădăjduiesc de a mea mântuire eu, ti­călosul". Căci Iisus este „nădejdea celor deznădăjduiți".[/COLOR]
[COLOR=black]În timpul răstignirii Tale sufletești [/COLOR][COLOR=black]din grădina Ghetsimani, când cu su­[/COLOR][COLOR=black]dori de sânge Te rugai să treacă pe [/COLOR][COLOR=black]alături Paharul Golgotei pe care îl vedeai în față și când firea Ta ome­[/COLOR][COLOR=black]nească se înspăimânta la gândul că [/COLOR][COLOR=black]zadarnică îți va fi jertfa într-o lume [/COLOR][COLOR=black]care nu Te-a înțeles, Tatăl ceresc 1-a [/COLOR][COLOR=black]trimis pe îngerul Său care Ți-a arătat [/COLOR][COLOR=black]miile și zecile de mii de ucenici care Te vor urma până la sfârșitul vea­curilor. Atunci, când ai primit Paharul cu toată dragostea și smerenia, în zarea viitorului m-ai văzut și pe mine, Iisuse al meu. Și fiindu-Ți milă de mine, așa cum Ți-e milă de toți fiii lui Adam ce rătăcesc ca niște oi fără păstor, și - știind că mă vei mântui și pe mine - Te-ai întărit cu această vede­nie trimisă prin înger, Te-ai ridicat de la rugăciune și ai primit cu supunere negrăită suferința ce-Ți stătea în față. Ca să nu mă cuprindă neagra dez­nădejde, Tu îl trimiți, Iisuse, pe înge­rul meu păzitor ca să-mi arate că mulți dintre sfinții Tăi iubiți au căzut, s-au lepădat de Tine chiar și după ce Te-au cunoscut, după ce au gustat și au văzut cât ești de bun. Și totuși, Tu i-ai iertat, rând pe rând, iubindu-i cu mai multă dragoste, fiindcă erau mai nenorociți, mai vrednici de "compăti­mit. Pe Petru l-ai iertat, întrebându-1: „Mă iubești?". Pe Pavel l-ai primit, arătându-i cât va avea de suferit pentru Numele Tău. Andrei Criteanul, care se îndoia că-1 mai poți ierta, Te-a văzut venind - în vedenie - cu brațele deschise, iar Tu, sărutându-1, i-ai spus că zi și noapte îl tot așteptai să se în­toarcă la Tine. Și pe Teofil, care s-a lepădat de Tine în fața diavolului, dând zapis scris cu propriul său sân­ge, l-ai iertat cu aceeași nemărginită iubire, fără să ții seama de blestemăți­ile lui. Scrierile sfinte ne arată că, atunci când ai strigat pe cruce: „Mi-e sete!", Ți-a fost sete de mântuirea tu­turor vânzătorilor și trădătorilor care Te vor vinde și Te vor trăda, ca și mi­ne, până la sfârșitul veacului. Căci Tu nu vrei moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.[/COLOR]