Hindușii, adepții New Age, budiștii, musulmanii și crestinii (2)
[COLOR=#00007f]NEW AGE[/COLOR]
New Age promovează o idee de dezvoltare a puterii și divinității existente în fiecare persoană.Când un adept al New Age vorbește despre Dumnezeu, el nu se referă la un dumnezeu personal care a creat universul, ci se referă la el însuși, la o conștientizare de sine mai înaltă. Un adept al New Age se consideră a fi el însuși un dumnezeu, un cosmos, un univers. De fapt, tot ceea ce o persoană vede, aude, simte sau își imaginează este considerat divin. New Age se prezintă ca o colecție de tradiții spirituale. Recunoaște mulți zei și zeițe, ca și hinduismul. Pământul este văzut ca sursă a spiritualității ce își are propria inteligență, zeitate, și propriile emoții. Însă deasupra tuturor se află sinele. Sinele este dumnezeul tuturor lucrurilor. Nu există o realitate în afara celei create de persoana respectivă. New Age cuprinde o gamă largă de învățături preluate din misticismul oriental și spiritual, tehnici metafizice și psihice cum ar fi incantațiile, exercițiile de respirație, meditația etc., învățături ce contribuie la dezvoltarea unei conștiințe de sine alterate, punând în evidență divinitatea fiecărei persoane.
Omul se consideră suveran peste viața lui, nimic din existența lui nu este greșit, rău sau dureros. O persoană, devenind un dumnezeu, își crează propria realitate, respingând astfel orice realitate obiectivă.
[COLOR=#00007f]CREȘTINISMUL[/COLOR]
Creștinii cred într-un Dumnezeu iubitor care S-a revelat și poate fi cunoscut în această viață. În creștinism atenția nu este îndreptată spre ritualurile religioase sau spre săvârșirea de fapte bune, ci spre trăirea unei relații cu Dumnezeu și spre o cunoaștere tot mai profundă a Lui. Credința în Iisus Hristos, nu doar învățăturile Sale, constă în experimentarea bucuriei și a unei vieți împlinite. În timpul vieții Sale pe pământ, Iisus nu S-a descoperit ca fiind un profet care arată către calea spre Dumnezeu sau ca un învățător al iluminării. De fapt, Iisus a pretins este Dumnezeu întrupat. El a făcut minuni, a acordat iertare oamenilor și a spus că cei ce vor crede în El vor avea viață veșnică. A făcut afirmații de felul: ,,Eu sunt Lumina lumii, cine Mă urmează pe Mine, nu va umblaîn întuneric, ci va avea lumina vieții”. Creștinii consideră Biblia ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu pentru omenire. În plus, ea vorbește despre viața lui Iisus Hristos și minunile făcute de El, ne descoperă persoana lui Dumnezeu, adevărul și dragostea Lui și felul în care cineva poate avea o relație cu El. Beneficiul creștinismului constă în faptul că, indiferent de circumstanțele prin care trece un creștin de-a lungul vieții, el poate veni cu încredere înaintea unui Dumnezeu înțelept și atotputernic care îl iubește cu adevărat. Creștinul crede că Dumnezeu răspunde rugăciunilor lui și că viața unui om capătă înțeles dacă Îl glorifică pe El.
[COLOR=#00007f]Este vreo diferență? [/COLOR]
Privind la aceste mari sisteme de credință și la felul în care Îl percep pe Dumnezeu, găsim că:
· Hindușii cred în 300 de mii de zei
· Budiștii spun că nu exită Dumnezeu
· Adepții New Age cred că ei sunt Dumnezeu
· Musulmanii cred într-un dumnezeu puternic, dar depărtat de ei
· Creștinii cred într-un Dumnezeu plin de dragoste și apropiat de oameni.
Toate aceste religii venerează același Dumnezeu? Să vedem. Mișcarea New Age se centreaza asupra unei conștiințe cosmice, dar cere islamului să renunțe la Dumnezeu, hinduismului îi cere islamului să renunțe la Dumnezeu, hinduismului îi cere să renunțe la toți zeii și budismului să recunoască faptul că există un Dumnezeu. Fiecare din aceste religii este unică. Și dintre ele, una singură afirmă ca există un Dumnezeu personal și plin de dragoste, care poate fi cunoscut în această viață. Creștinismul vorbește despre un Dumnezeu care ne cheamă la o relație cu El. El este un Dumnezeu atotputernic, dar în același timp un Dumnezeu personal, interesat de fiecare persoană în parte, plin de dragoste, care dorește să ne ajute și să ne sfătuiască. Hinduismul afirmă că o personaă poate scăpa de karma ei prin eforturi proprii. În mișcarea New Age o persoană caută sa-și dezvolte divinitatea. În budism se impune o totală renunțare la dorințe. În islam omul trebuie să urmeze niște reguli, de dragul câștigării unui loc în paradis, după moarte. În creștinism o personă poate avea o relație personală cu Dumenzeu. Iar prin încredere în jertfa supremă a lui Iisus Hristos, un om poate primi mântuirea de păcatele sale și veșnicia alături de Dumnezeu. "Cine va crede in Domnul (Iisus Hristos) va avea viata vesnica"
Domnul fie cu voi.
|