I s-a întâmplat Sfantului Cozma Monahul– prin îngăduința lui Dumnezeu – de s-a îmbolnăvit de o boală grea. Călugării, văzând pe iubitul lor stareț că este atât de bolnav, s-au întristat cu toții – căci îl aveau la mare evlavie, ca pe un adevărat Părinte duhovnicesc – și cu mare durere de inimă se rugau lui Dumnezeu ca să-i mai lungească viața spre folosul de obște al lor. Dar el, slăbind din zi în zi, într-una din zile a adormit în Domnul și s-a făcut în mănăstire plângere mare pentru moartea lui.
Dar – o, minunile Tale, Hristoase Dumnezeule! – a doua zi după ce murise, când deja începuseră a se face pregătirile pentru înmormântare, el s-a trezit din moarte ca dintr-un somn și, ațintindu-și ochii în podul casei, șoptea niște cuvinte neîncheiate. Călugării puneau urechea la gura lui să asculte, dar nu înțelegeau nimic din cele ce șoptea el. Iar când s-a trezit mai tare, a început a zice cu glas către călugării care erau în jurul lui: „Unde sunt cele două bucăți de pâine uscată pe care mi le-a dat Părintele Avraam?”. Apoi zicea: „Cine mi-a luat cele două bucăți de pâine uscată pe care mi le-a dat Părintele Avraam?”. Călugării se uitau unii la alții cu mirare mare și nu știau ce să răspundă. Atunci unul dintre ei a îndrăznit a-l întreba pe cuviosul stareț: „Părinte, sfinția ta nu știi că ieri pe la ceasul acesta ai murit? Era ceasul al patrulea din zi” (ora 10 dimineața, cum este la noi astăzi). Iar el a zis: „Da, știu că am murit, dar nu știu în ce ceas anume”. Iar ei i-au zis din nou că era pe la ceasul acela. Apoi au adăugat: „Dacă știi, Părinte, că ai fost mort, apoi tare te rugăm să ne spui nouă, fiilor tăi, unde ai fost atâtea ceasuri și ce ai văzut acolo?”.
Atunci el, deșteptându-se ca dintr-un somn greu, a zis: „Părinții mei, iată ce vă pot spune: de aș avea minte de înger și înțelegere de heruvim, nu aș putea să vă povestesc cu de-amănuntul cele ce am văzut și am auzit eu acolo. Dar totuși din cele ce Prea Bunul Dumnezeu îmi va ajuta să țin minte, vă voi spune”. Și a început așa:...
http://cleopasihastria.wordpress.com...ca-despre-rai/