DA ,EI S-AU CHELTUIT SA POATA CAZA LUMEA SI NU PUTINE CHELTUIELI AU FOST ;NU SINT SUME MARI ,DAR LA 50 OAMENI DIN AUTOCAR BUNUL SIMT CERE CA SA ADUNAM MACAR 10 LEI DE PERSOANA PT DERANJUL ,CARE NU E PUTIN DUPA ATITIA OAMENI CARE FOLOSESC ,PATURI ,GRUPURI SANITARE...si uneori ne mai dau si de mincare ,gratis..dar mai rar se intimpla asta,in functie de posibilitatile fiecarei manastiri!De ex. la man SIHASTRIA am fost invitati sa mincam desi aveam cazare la NEAMT;dar nu am mincat caci era platita o cina la hotel.Si la manastirea COTMEANA este taxa si cam mare 20 lei si fara lenjerie si conditii mai mizere de cazare.Sigur ca la asa conditii de cazare s-au facut cred negocieri de catre preot.Poate ca nu toate manastirile cer.De exemplu la man .VIFORITA SI TISMANA ,unde sint conditii de hotel ,nu este taxa ,ci cit vrea omul sa dea .DC se sta in conditii de hotel ,bunul simt ar putea sa funcioneze si la noi.Depinde si de PREOTUL organizator care stabileste suma pelerinajului!Unii iau niste atentii ,precum ulei ,faina ..varza ,de ex.cind am trecut spre man LAPUS ,unde urma sa fim cazati ,preotul a cumparat in PiSCOLT ,zona SATU MARE,UNDE ERAU MUNTI DE VARZA ,CA ERA TOAMANA SI SEZONUL VERZEI ,A CUMPARAT 5-6 SACI CU VARZA!PT MAICILE DE ACOLO.De ex. la man TISMANA ,preotul a oprit la un supermarket si din banii adunati a luat ulei si faina ;de aci inteleg ca nu s-a platit aicea,la aceste manastiri.Dar cind am mers la man.TOPLITA ,a adunat 10 lei de caciula ,acuma vreo 3 ani!Deci comportamentul este in functie de ce se vorbeste telefonic ,inainte de plecare ,cind se lucreaza la traseu.Fiecare preot are stilul sau ,dar cei mai multi aduna banii pt autocar si cazare per total,nu ne spun cit dau la fiecare manastire. De ex. la man ,NEAMT la hotel un pat este 40 lei,pret afisat!,dar conditii supre r ,hoteliere ,deci mult mai ieftin decit la un hotel!La man BIRSANA este taxa de 20 lei patul ,mi se pare si conditii bune ,dar cu 10 paturi in camere lambrisate si f.f.curate.
|