Citat:
Īn prealabil postat de mihailt
Eu nu cred ca Sfantului Ioan Maximovici ar fi sprijinit biserica ortodoxa pe stil vechi din Grecia.
Atat am zis.
Nu i-am pus la indoiala calitatzile de sfant.
Ceea ce este postat aicea pe site corespunde in mod ciudat cu o carte de la Mitropolia Slatioara.
Daca mi-ai zice si mie in ce carte ai vazut aceea in care se zicea de Sfantul Ioan Maximovici si Leontie de Chile sa ma duc si eu sa o cumpar sa ma conving cu ochii mei.
Ca ce scriu cei de la Slatioara nu cred in niciun caz.
Ba Sfantul s-a si dus sa viziteze nu stiu ce catedrala catolica sau anglicana (e adevarata ca a zis "Nu e pic de har aici") - ceea ce iarasi nu prea corespunde cu ceea ce zic stilisti despre dansul.
Ca stilisti l-au scos si pe Sfantul Iacob Hozevitul stilist cand dansul a facut parte toata viatza din BOR ...
Acusi il scot si pe Sfantul Ioan Maximovici stilist.
(Care se stie ca a slujit dupa ambele calendare deci nu a fost in niciun caz stilist).
Nu stiu de unde sunt scrise povestile astea cu Sfantul Ioan Maximovici aparator al calendarului care apar si pe articolul de pe siteul crestinortodox.ro.
Foarte probabil sunt dezinformari despre viatza Sfantului.
|
Frate Mihailt,
Cer iertare fratiei tale ca raspund cu o atat de mare intarziere la intrebarile tale legate de legaturile dintre pururea pomenitul Episcop Leontie de Chile, membru al ROCOR, Fericitul Ioan si "stilistii" din Grecia cum ii denumesti cu ironie vadita. Afla ca acei "stilisti" nu sunt in comuniune cu Slatioara, care Slatioara este in comuniune cu mitropolitul Chiprian de Oropsos si Fili, a carui Biserica, Sinodul de rezistenta din Grecia, reprezinta cu adevarat pe stilistii greci.
Ce au facut pururea pomenitul Episcop Leontie, Fericitul Ioan Maximovici impreuna cu preotul de origine romana Teofil Ionescu, membru de asemenea al ROCOR, a fost crearea unei jurisdictii a ROCOR in Grecia, respectiv Biserica Vetero-Calendarista a Greciei, care e singura Biserica de stil vechi din Grecia cu succesiune apostolica. Restul Bisericilor de stil vechi din Grecia, necanonice si fara succesiune apostolica, s-ar putea sa fie rodul mandriei anumitor oameni, care doreau sa-si aiba o Biserica proprie. Insa s-ar putea sa ma insel partial facand o asemenea afirmatie. Sunt actualmente cam 16 Biserici de stil vechi in Grecia.
Iar Slatioara nu mai este de doi ani in comuniune cu ROCOR, din cauza mitropolitului Chiprian care a informat ROCOR ca nu-l va mai pune in pomelnicele sale pe Intai-Statatorul Laurus al ROCOR din cauza apropierii prea mari a acestuia fata de Patriarhia Moscovei, banuiesc.
Pe vremea Fericitului Ioan Maximovici si a Vrednicului de pomenire episcop Leontie de Chile, Slatioara nici macar atat nu a fost in comuniune cu ROCOR [Russian Orthodox Church Outside Russia].
Sper ca aceste cateva explicatii sa fi lamurit pe deplin problema pentru fratia ta, frate Mihail.
Doamne ajuta!
Un sincer LA MULTI ANI fratiei tale.
R.