Talcuirea evangheliilor de peste an
1
[SIZE=5]Sfânta Scriptură și, în special, Evangheliile în serviciul divin, ca mijloc de edificare morală pentru creștini[/SIZE]
1. Prin bărbații aleși, insuflați de Duhul Sfânt, Dumnezeu și-a descoperit întreaga Sa vistierie de bunătăți, menit să îmbunătățească traiul omului, și să-l facă mulțumit și fericit atât în viața aceasta, cât și în viața cea viitoare. Această descoperire a bunătăților Sale a făcut-o Dumnezeu în Sfânta Scriptură.
Ca omul să se poată împărtăși de bunătățile dumnezeiești, cuprinse în Sfânta Scriptură, Dumnezeu a întocmit încă din Testamentul Vechi, prin alesul Său Moise, anumite zile, în care, mai vârtos, bunătățile Sale să se reverse asupra tuturor care vor voi să le primească. Aceste zile sunt: Sâmbetele și anumite Sărbători, care la vremea cuvenită s-au trecut și în Testamentul Nou în Duminici și Sărbători creștinești.
În Testamentul Vechi, în zilele de Sâmbătă și de Sărbători, după întocmirea dumnezeiască, se aduna poporul, întâi la Cortul mărturiei, mai târziu la Biserică și în Sinagogi și, în schimbul rugăciunilor și a jertfelor, ce aducea lui Dumnezeu, primea darurile dumnezeiești, cuprinse în Sfânta Scriptură, adică asculta citirea Sfintei Scripturi.
Deoarece Sfânta Scriptură a Testamentului Vechi nu se putea citi și asculta toată dintr-odată, într-o lectură continuă, înțelepciunea Sfântului Duh a orânduit ca să se citească cu întreruperi, în părți mai mari sau mai mici, ca să nu obosească nici cititorul și nici ascultătorii. Împărțirea aceasta s-a întocmit așa, ca timp de un an să se citească și, deci, să se și asculte întreaga Sfântă Scriptură. Apoi, crezându-se că scrierile lui Moise, numite Pentateuh, ca Lege fundamentală a lui Israil, au mai mare autoritate și putere decât scrierile de mai târziu, numite Scrieri Profetice, proorocești, istorice și didactice, – s-a întocmit ca cele cinci cărți ale lui Moise să alcătuiască o grupă deosebită, numită Lege, pe care să o citească numai preoții, iar celelalte cărți, numite Proorociși Psalmi, să formeze o altă grupă, pe care să o citească și alți cunoscători de carte. Iar, spre a păstra ordine în citire și spre a nu rămâne necitită nici o părticică din Sfânta Scriptură, ambele grupe de cărți s-au împărțit în câte 53 de părți și s-a hotărât anume care parte în care Sâmbătă să se citească în auzul poporului – întâi din Lege, apoi din Proorociși din Psalmi.
În chipul acesta darurile dumnezeiești se revărsau fără de sfârșit asupra lui Israil, care alerga cu dor să asculte cuvântul lui Dumnezeu cuprins în Sfânta Scriptură a Testamentului Vechi.
2. Dacă Sfânta Scriptură a Testamentului Vechi este așa de bogată în daruri dumnezeiești, încât atrăgea la biserica din Ierusalim pe poporul israelit până și de prin cele mai îndepărtate țări, spre a se îndulci de acele daruri, ascultând citirea sfintelor cărți, cu cât mai mult atras se simte creștinul de darurile neasemănat mai bogate, cuprinse în sfintele cărți ale Noului Testament, în fruntea căruia strălucesc Sfintele Evanghelii!? Căci, oricât, de mari și de bogate sunt darurile, care se cuprind în Sfintele Cărți ale Testamentului Vechi, darurile acestea, față de cele din Testamentul Nou, sunt numai umbră față de lumină, numai vis și preînchipuire față de realitate, numai făgăduință față de împlinirea făgăduinței. Pentru că în Testamentul Nou creștinul găsește nu numai mângâiere deplină în orice necaz l-ar întâmpina, nu numai ușurare de orice greutate, ce l-ar apăsa, nu numai povețe prin care să înconjoare nenorocirile și primejdiile care l-ar amenința, nu numai îndemn de a face bine și a se feri de rău, ci în Testamentul Nou creștinul mai află cunoștința adevărului peste tot și îndeosebi cunoștința desăvârșită a lui Dumnezeu și a voinței Lui, apoi siguranța atât a vieții de veci, dobândită prin întruparea, moartea și învierea Domnului nostru Iisus Hristos, cât și a veșnicei răsplătiri pentru faptele cele bune, însoțite de credința și nădejdea creștinului în Dumnezeu, Ziditorul și Mântuitorul său.
Așa cum în Testamentul Vechi cărțile, în care se arată mântuirea lui Israil din robia Egiptului, sunt considerate ca superioare în importanță celorlalte cărți ale acelui Testament, așa în Testamentul Nou Evangheliile, cărțile, în care se descrie mântuirea omenirii din robia păcatului și a morții, au fost și sunt considerate ca o pârgă a darurilor dumnezeiești din Noul Testament.
În aceste Sfinte Evanghelii creștinul găsește nesfârșită bogăție de hrană sufletească, din care gustând, dobândește viață nouă; căci Evangheliile, cuprinzând Cuvântul lui Dumnezeu, viață sunt.
Și, cum în Testamentul Vechi, întreaga slujbă dumnezeiască, adică întreg Cultul mozaic era stabilit până în cele mai mici amănunte prin însăși Legea lui Moise, așa în Testamentul Nou toată slujba dumnezeiască este străbătută, dominată și însuflețită de Sfintele Evanghelii. Întreg Cultul nostru, în rugăciunile și în cântările sale, ni se înfățișează ca o reproducere alegorică a cuprinsului Sfintelor Evanghelii, relativ la Nașterea, activitatea, patima și Învierea Domnului, deci întreagă iconomia mântuirii noastre.
|