View Single Post
  #7  
Vechi 09.01.2009, 07:28:35
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.185
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (7)

7
[SIZE=5]Evanghelia din Duminica Tomii[/SIZE]
[SIZE=3](Ioan 20, 19-29)[/SIZE]

19. Fiind seară în ziua aceea, într-una de Sâmbătă, și fiind ușile încuiate, unde erau ucenicii adunați, de frica iudeilor: venit-a Iisus, și a stat în mijloc și le-a zis lor: pace vouă. 20. Și acestea zicând le-a arătat lor mâinile și coasta sa: și s-au bucurat ucenicii văzând pe Domnul. 21. Deci iară le-a zis lor Iisus, pace vouă. Cum m-a trimis pe Mine Tatăl, și Eu trimit pe voi. 22. Și acestea zicând a suflat, și le-a zis lor: luați Duh sfânt. 23. Cărora veți ierta păcatele se vor ierta lor, și cărora le veți ține, ținute vor fi. 24. Iară Toma, unul din cei doisprezece, care era numit Geamănul, nu era cu ei, când a venit Iisus. 25. Deci ziceau lui ceilalți ucenici, am văzut pe Domnul. Iară el le-a zis lor: de nu voi vedea în mâinile Lui rănile cuielor, și de nu voi pune degetul în locul cuielor, și de nu-mi voi pune mâna mea în coasta lui, nu voi crede. 26. Și după opt zile iară erau înăuntru ucenicii lui, și Toma cu dânșii: Venit-a Iisus fiind ușile încuiate, și a stat în mijlocul lor și a zis: pace vouă. 27. După aceea a zis lui Toma, adu-ți degetul tău încoace, și vezi mâinile mele: Și adu mâna ta și pune-o în coasta mea, și nu fi necredincios, ci credincios. 28. Răspuns-a Toma și a zis lui Iisus: Domnul meu și Dumnezeul meu. 29. Zis-a lui Iisus: pentru că m-ai văzut, Tomo, ai crezut, fericiți cei care n-au văzut și au crezut.

I. Misiunea Apostolilor și a preoților
(20, 19-23)

1. În ziua întâi a săptămânii, Duminică, în ziua în care Mântuitorul înviase, pe când Învățăceii se aflau în casă cu ușile încuiate, Iisus fără de veste și fără să se fi deschis vreo ușă ori vreo fereastră Se arătă înaintea lor. Această arătare este dovadă despre spiritualizarea corpului Său, despre schimbarea Sa simbolizată, preînchipuită prin călătoria nocturnă pe mare (Ioan 6, 19) și prin schimbarea Sa la față (Matei 17, 16 ș.u.). Acolo, în călătorie și schimbare, e preînchipuit, aici e realizat desăvârșit. Materie era, corp era, constând din carne și din oase, corp, pe care Apostolii îl pipăie spre a se încredința că nu este nălucă: era El însuși, care înaintea ucenicilor mânca (Luca 24, 42), dar Care era schimbat: materia corpului Său era spiritualizată, așa că nu mai putea să o rețină nici materia, nici timpul, nici spațiul; – era corpul preamărit. Această schimbare, această preamărire este și ea o preînchipuire și o garanție totodată, că, la Înviere, și materia corpurilor noastre spiritualizată, preamărită va fi.
Ucenicii stăteau ascunși, cu ușile încuiate, fiindcă le era frică de iudei, care, în pornirea lor, erau capabili să-i ucidă. Unde e frica, de acolo lipsește pacea sufletului. Față cu frica de iudei, Mântuitorul, când intră în casa cea încuiată, prin salutarea Sa, dă ucenicilor pacea, care le lipsea. În locul fricii El pune pacea, încurajarea, analog cu 6, 20.
Arătarea reală a lui Iisus înveselește pe ucenici, care, prin propria lor intuiție, se încredințează că este El în carne și oase. În locul fricii deci intră veselia, urmată de siguranță.
Iisus se arată ucenicilor Săi nu ca să petreacă din nou între ei, să învețe și să facă minuni, ci numai să le procure siguranța, pacea sufletului că El a înviat, și să-i încredințeze că a sosit timpul, când ei trebuie să-I ia locul: din ucenici să devină învățători. Pentru această trecere dintr-o treaptă în alta ei trebuiau să aibă o specială autorizație. Autorizația le-o dă Iisus cu această ocazie.
Din variantele rapoartelor evanghelice am putea combina următoarele cuvinte ale lui Iisus Hristos, adresate ucenicilor – ca amplificare a celor citate de Ioan (20, 31 ș.u.): „Datu-mi-s-a toată puterea în cer și pe pământ“, deci: „precum M-a trimis pe Mine Tatăl, și Eu vă trimit pe voi“, dându-vă putere din puterea Mea, și prin urmare deplină autorizație ca să Mă supliniți. Zicând acestea „a suflat și a zis lor: luați Duh Sfânt“ – luați această putere și autorizație, și, „mergând învățați toate neamurile, botezându-i“, bine știind că „cel ce va crede și se va boteza, se va mântui, iar cel ce nu va crede se va osândi“. Osândirea aceasta va urma după aprecierea voastră, căci: „Cărora veți ierta păcatele, se vor ierta lor, și cărora le veți ținea, vor fi ținute” (identic cu Matei 18, 18). „Ori câte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și ori câte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer“.
2. În citatele cuvinte ale Mântuitorului se cuprinde misiunea Apostolilor și a urmașilor lor. În ce constă această misiune? Să învețe, să boteze, să ierte, ori să nu ierte, adică să judece.
Să învețe – întâi –, adică să propage învățăturile Domnului nostru Iisus Hristos, luând acum ei rolul de Învățător, și prin învățătura lor, prin lumina faptelor lor, (Matei 5, 16), să convertească pe toate popoarele la o viață luminată, morală, introducând moravuri demne de om, conforme cu principiile enunțate de Iisus – moravuri întemeiate pe iubire frățească între oameni, pe egalitate dintre om și om, pe credința în învățăturile și în persoana lui Iisus Hristos.
Să boteze – în rândul al doilea – să administreze Sfintele Taine acelora, care, crezând, primind de ale lor învățăturile lui Iisus Hristos și despre Iisus Hristos, intră în societatea cea sfântă, care își acomodează viața după prescripțiile iubirii, enunțate de Mântuitorul. Botezarea, ca atare, pentru Apostoli și urmașii lor în misiunea convertirii păgânilor la creștinism, semnifică primirea celui convertit în sânul Bisericii prin spălarea lui de necurăția păcatului strămoșesc și de păcatele, ce le va fi făcut până la botez.
Să judece – în rândul al treilea – este misiunea Apostolilor și a urmașilor lor. În divergențele de păreri, ce s-ar naște între membrii Societății creștine, în aprecierea conduitei și a faptelor peste tot, Apostolii și urmașii lor sunt autorizați să se pronunțe fără greș. Cum vor aprecia ei, va fi bine apreciat. Ei, ca cei mai luminați, ca fiind lumina lumii (Matei 5, 14), lumina Bisericii, ei sunt chemați, autorizați luminați să judece fără părtinire și fără greșeală, aflând și rostind totdeauna adevărul. Iar adevăr fiind acela și în cer și pe pământ: ce vor afla ei că este adevăr pe pământ, va fi aflat și în ceruri.
Din misiunea de a judeca, pentru Apostoli și pentru urmașii lor, rezultă și un alt ram: cel mai nobil, ramul misiunii de-a vindeca. Misiunea de-a vindeca rănile sufletești: de-a mângâia pe cei întristați, de-a ridica pe cei căzuți, de-a ajuta spre îndreptare pe cei ce doresc să se îndrepteze, pe cei ce se pocăiesc – este cuprinsă în cuvintele: „cărora veți ierta fără părtinire păcatele, iertate vor fi, cărora le veți ține, ținute vor fi“. Adică aceia, pe care voi îi veți afla că, pe baza pocăinței făcute, pe baza îndreptării lor morale, sunt vrednici să fie iertați, – iertați vor fi.
În misiunea, pe care Domnul nostru Iisus Hristos o impune Apostolilor, și tuturor urmașilor lor, adică preoților: să învețe, să administreze Sfintele Taine și să mângâie pe alții este o deosebire. Deosebirea ce există între preotul, Apostolul actual și între Apostolii trimiși de-a dreptul de către Iisus, este în avantajul celui actual. Pe când Apostolii sunt ținuți să meargă ei la oameni, luptând cu tot felul de lipsuri, cu frigul, cu foamea, cu golătatea – să sufere ocări, bătăi, moarte chiar, pe atunci, Apostolii actuali, preoții, stau în liniște prin parohiile lor, în deplină siguranță, fără frică de supărări din partea celor răi, și, mai mult ori mai puțin, fără grijă pentru trebuințele zilnice.
Tocmai având acest avantaj în vedere, preotul, dacă e conștient de misiunea sa apostolică, trebuie să fie cu neadormită grijă să nu lipsească de la datoria sa de părinte sufletesc, având totdeauna înaintea ochilor săi, ca module de imitat, pe Apostoli, al căror urmaș se crede că este.
Misiunea preotului cu deosebire în învățare și judecare, nu se mărginește numai la cuvânt. Ea trebuie să se arate prin fapte, prin exemple, prin propria lui conduită. Purtarea lui să fie o făclie, care să-i lumineze învățăturile, povețele așa, ca în lumina acestora, imitându-l să umble credincioșii, și, prin aceasta „să preamărească pe Tatăl cel din ceruri“ (Matei 5, 16). De aici, este de la sine înțeles, că, mai ales în deprinderea virtuților, care trebuie să împodobească pe un preot, seminaristul, care se pregătește pentru frumoasa și greaua misiune preoțească, să fie neadormit; veșnic să aibă ca maximă a vieții: exercițiul face pe maestru, și, deci, veșnic să se exercite în practicarea virtuților, care trebuie să-l împodobească.
__________________
Doamne, fie voia Ta, nu voia noastră!
http://sashaparagulla.blogspot.com/
Reply With Quote