Talcuirea evangheliilor de peste an (8)
8
[SIZE=5]Evanghelia din Duminica Tomii[/SIZE]
II. Triumful credinței (20, 24-29)
Întâmplarea ori dispoziția dumnezeiască aduce cu sine ca Toma să nu fie între ceilalți Apostoli atunci, când Domnul nostru Iisus Hristos s-a arătat în mijlocul lor.
Toma, după datele ce le avem despre dânsul, era de fire melancolică, fire, care văzându-și sfărâmate iluziile, cade în îndoială, în necredință chiar. El, care, ca și ceilalți Apostoli, își pusese toată nădejdea în Iisus Hristos, văzându-se înșelat în nădejdea sa, văzând pe Iisus răstignit, mort, îngropat, deodată cu iluziile, pierde orice credință, devine necredincios: el este necredinciosul între Apostoli.
După retragerea lui Iisus, când, nu impoartă, Apostolii îl întâlnesc pe Toma și-i raportează despre cele întâmplate.
Toma, necredinciosul, scepticul posomorât, nu admite posibilitatea, realitatea întâmplării, despre care i se raportează.
A fost fantoma Lui, vi s-a părut numai că L-ați văzut, fiindcă v-ați preocupat de El, v-a stat gândul tot la El.
În zadar îi spun ei că L-au pipăit cu mâinile, și, prin aceasta, s-au convins ce era El, în carne și în oase, ba că a mâncat înaintea lor (Luca 24, 42): el ține una și bună: nu cred! „Până nu voi pune mâna mea în coasta Lui și degetul meu în rănile cuielor Lui, nu voi crede“.
La opt zile după Înviere și după prima arătare, aflându-se Apostolii în aceeași casă cu ușile încuiate, dar acum împreună cu Toma, iarăși se arată Iisus ca și întâi, și, după salutarea sa obișnuită, se adresează lui Toma: „Adu-ți degetul tău...“.
Știa Toma, știau și ceilalți Apostoli, că nici unul dintre dânșii nu s-a întâlnit cu Iisus în timpul celor opt zile trecute, ca să-I fi putut spune ce părere a emis Toma. Și, firesc a fost ca, faptul, că Iisus Hristos știa ce s-a petrecut între Apostoli, să-i uimească pe aceștia, să uimească însă mai mult pe Toma, care, pipăind rănile cuielor și coasta străpunsă de suliță, repede se convinge despre adevăr, și adevărului acestuia îi dă expresie prin cuvintele: „Domnul meu și Dumnezeul meu“.
Tot ce se poate zice despre Domnul nostru Iisus Hristos cuprinde Toma în mărturisirea sa: Domn, în înțelesul Testamentului Vechi al cuvântului evreiesc Iahveh sau Iehova = Domnul, ca Dumnezeu particular, întrucât poartă specială grijă de poporul Său, întrucât este Dumnezeul național al lui Israil, – și Dumnezeu, în înțeles de Dumnezeu universal al Testamentului vechi, numit Dumnezeu (Elohim). Ce a fost Domnul-Dumnezeu (Iahveh-Elohim) în Testamentul vechi pentru Israil, aceea este Hristos-Dumnezeu pentru Toma și de la Toma pentru întreaga creștinătatea.
Domnul nostru Iisus Hristos, admite epitetul, pe care Toma I l-a dat, drept conform cu realitatea: Domn și Dumnezeu, adăugând: „Dacă m-ai văzut, Tomo, ai crezut: fericiți care n-au văzut și au crezut!“ – Este o ușoară mustrare la adresa lui Toma, mai mult însă o admonițiune și învățătură pentru lume.
Dacă Toma n-a crezut celor ce i s-au spus, nu trebuie să ne mire. Nici ceilalți Apostoli nu voiau să creadă până nu L-au văzut pe Iisus; ba unii din ei și văzându-L, se îndoiau în realitatea vederii; li se părea că Îi văd numai umbra, duhul Lui. Și cum ceilalți Apostoli au așteptat dovezi materiale: să-L pipăie, să-L vadă că stă cu ei la masă și mănâncă, deci să se convingă din propria intuiție, tot asemenea și Toma.
Și, cu toate acestea, lui Toma în special, i se adresează o ușoară mustrare. El trebuia să creadă mărturiei colegilor săi. Necredința, ce a arătat-o în sinceritatea soților săi, merită mai multă mustrare decât necredința în posibilitatea învierii.
Mustrarea pentru necredința sau pentru neîncrederea în sinceritatea și obiectivitatea mărturisirii martorilor oculari și auriculari în special, e adresată lui Toma, și prin Toma lumii întregi, ca un avertisment.
„Fericit, cel ce n-a văzut și a crezut“. Lui Toma i s-a dat ocazia să fie primul, care să creadă numai pe temeiul auzului, nu și al văzului, numai bazat pe raportul Apostolilor, nu și pe propria sa intuiție. El a scăpat însă această fericită ocazie, s-a lipsit de mulțumirea de a fi dat crezământ colegilor săi, s-a lipsit de fericirea de a fi crezut că Iisus a înviat. El a pierdut ocazia de a se prezenta și de-a rămâne pe vecie ca model de credință, întemeiată pe mărturisirea altora.
Iată de ce Toma nu este cuprins între cei fericiți pentru credința întemeiată pe mărturii. Această fericire este rezervată tuturor în viitor. Toți vor trebui să creadă și vor crede numai pe temeiul rapoartelor, a documentelor scrise de către martorii oculari, care au voit și au putut să spună adevărul istoric. La viitor se referă cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos, rostite cu siguranța Proorocilor din Testamentul Vechi, care spre a arăta siguranța împlinirii celor proorocite, le considerau ca și trecute, și deci scriau întrebuințând timpul trecut, la verb, în loc de viitor; scriau: a fost, s-a întâmplat în loc de va fi, se va întâmpla. De aceea Mântuitorul zise: „n-au văzut și au crezut“, cu înțelesul: nu vor vedea și vor crede. Cu alte cuvinte: de aici înainte lumea are să creadă, fără să vadă. Aceasta o zice El cu atâta siguranță, încât o consideră ca și trecută.
Pentru noi, așadar, este avertismentul: să nu așteptăm și noi cum a așteptat Toma, ca Mântuitorul Hristos să ni se arate în corpul în care s-a arătat Apostolul necredincios. Noi trebuie să credem pe baza rapoartelor, pe care ni le-au lăsat Apostolii, – întâi pe baza celor patru Evanghelii, apoi pe ale celorlalte scrieri apostolești.
Căci, dacă dăm crezământ rapoartelor profane despre evenimentele istorice peste tot, și nu ne îndoim în veracitatea lor: cu cât mai mult trebuie să credem tot ce ne-au scris cei inspirați de Dumnezeu, ca să scrie numai adevărul, curatul adevăr!
Și dacă, peste tot ca oamenii nesocotiți sunt considerați acei mireni, care în glumă, din nepricepere, din răutate ori din mania de a se arăta oameni învățați, vorbesc cu ușurință despre cele scrise în Sfintele Scripturi cu atât mai mult nevrednici de poziția lor, sunt acei fără de minte preoți, care, dintr-o tendință de maimuțărie de a se arăta oameni superiori, spirite libere, vorbesc și ei fără respectul cuvenit de Sfânta Scriptură și de conținutul ei. Cine aude pe preot ori pe seminarist vorbind cu ușurință de cele cuprinse în Sfânta Scriptură, îl osândește și îl disprețuiește în inima sa. Un astfel de preot și seminarist, care bârfește împotriva cuprinsului Sfintei Scripturi, își pierde nimbul sacru sacerdotal, ce trebuie să-i constituie autoritatea. Pentru preot și seminarist vorba nesocotită, rostită împotriva Sfintei Scripturi, este un păcat identic cu cel comis contra poruncii a treia din Decalog. Prin urmare cum preotul și seminaristul se feresc a lua în deșert numele lui Dumnezeu, așa trebuie să se ferească a lua în deșert Sfânta Scriptură, care vorbește despre Dumnezeu și despre faptele Lui. Și, cum dator este a propovădui pe Dumnezeu, tot asemenea dator este a susține prestigiul și autoritatea nealterată a Sfintei Scripturi, fără de care predica despre Dumnezeu n-are nici un temei.
|