Talcuirea evangheliilor de peste an (10)
10
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica Slăbănogului[/SIZE]
[SIZE=3](Ioan 5, 1-16)[/SIZE]
1. În vremea aceea s-a suit Iisus în Ierusalim. 2. Și este în Ierusalim Lacul Oii, care se cheamă evreiește Vitezda, având cinci foișoare. 3. Întru acelea zăcea mulțime multă de bolnavi, orbi, șchiopi, uscați, așteptând mișcarea apei. 4. Că îngerul Domnului în vremea sa se pogora în scăldătoare, și tulbura apa, și care intra întâi după tulburarea apei, se făcea sănătos, ori de ce boală era ținut. Deci era acolo un om, treizeci și opt de ani având în boala sa. 6. Pe acesta văzându-l Iisus zăcând, și cunoscând, că iată multă vreme avea în boala sa, zis-a lui: vrei să fii sănătos. 7. Răspuns-a lui bolnavul: Doamne om n-am, că dacă se tulbură apa, să mă bage în scăldătoare, deci până când merg eu, altul înaintea mea se pogoară. 8. Zis-a Iisus lui: scoală, ia patul tău și umblă. 9. Și îndată, s-a făcut sănătos omul, și și-a luat patul său, și umbla, și era într-aceea zi Sâmbătă. 10. Deci ziceau Evreii celui vindecat: Sâmbătă este, nu se cade ție a-ți lua patul. 11. Iar el a răspuns lor: Cel ce m-a făcut sănătos, acela mi-a zis: ia-ți patul tău și umblă. 12. Deci l-au întrebat: care este omul acela, ce a zis: ia-ți patul tău și umblă. 13. Iar cel vindecat nu știa cine este, că Iisus ieșise din poporul, ce era în acel loc. 14. După aceea l-a aflat pe el Iisus în biserică și a zis lui: iată că te făcuși sănătos, de acum să nu mai greșești, ca să nu fie ție ceva mai rău. 15. Mers-a omul acela și a vestit iudeilor, că Iisus este, care l-a făcut pe dânsul sănătos. 16. Și pentru aceasta goneau Evreii pe Iisus, și căutau să-l omoare pe el, căci făcea acestea sâmbăta.
Ingratitudinea iudeilor
1. Slăbănogul din această Evanghelie este un tip simbolic al evreilor. El față cu Mântuitorul reprezintă pe iudei și ținuta lor morală ingrată, dușmănoasă.
În firea evreilor era dorința de a vedea semne și minuni. Semnele și minunile pentru ei erau învățăminte simbolice, ascunse. De această fire a lor ținând seama, Dumnezeu, anume, ca ei să poată veni mai ușor la mântuire, iar de nu vor veni să n-aibă motive de scuze, le-a făcut un semn în cetatea lor sfântă, în Ierusalim. Adică: lângă Poarta Oii, pe vremea lui Iisus, a dispus să se formeze un lac, o scăldătoare, cu putere vindecătoare. Scăldătoarea se numea Vitezda. Ea a existat numai pe timpul Mântuitorului, ca un semn, ca admonițiune pentru evrei. Semnul era că în acea scăldătoare ei aveau să întrevadă sosirea doctorului ceresc, venit anume, ca să-i vindece de îndelungata lor boală, în virtutea căreia ei nu se mai puteau mișca.
Cum vom vedea, ei au rămas numai cu mândria că Dumnezeu i-a învrednicit de un semn, dar învățătura semnului n-au înțeles-o, n-au vrut să o înțeleagă.
2. Evreii aveau sărbătoare, care anume, nu are importanță. La acea sărbătoare Iisus s-a suit în Ierusalim. Ajungând la Scăldătoare, află pe un bolnav, care era olog de 38 de ani. Lui I se face milă de acest olog și-l întreabă: „vrei să fii sănătos“ – vrei să te fac Eu sănătos?
Nu, răspunde bolnavul, om n-am, care să mă bage în scăldătoare. Tu! Tu nu mă poți vindeca. Eu rămân slăbănog, căci alții îmi ies înainte și se vindecă.
„Scoală, i-ați patul...“ și, la cuvântul lui Iisus, în membrele slăbănogului se strecoară forța vitală: slăbănogul, ologul se face sănătos.
Dar era Sâmbătă în acea zi, și evreii, robi ai literei și mai mult robi ai obiceiului lor, considerau ca o profanare a legii orice lucrare, cât de mică și de neînsemnată să fi fost ea. Luarea așternutului, care nu putea fi alta decât un sărăcăcios strai, evreii o consideră ca lucrare, deci ca profanare a Legii, și ei intervin grabnic. „E sâmbătă“, nu știi că lucrarea în zi de sâmbătă e pedepsită, ca o profanare a celor sfinte? Deci: „nu ți se cuvine să-ți iei patul“.
Vindecatul însă, în loc să cedeze, să-și scuze cum ar fi știut greșeala, ori în loc să arate evreilor absurditatea pretenției lor, face cauză comună cu iudeii: pune vina pe Iisus: „Cel ce m-a făcut sănătos Acela m-a îndemnat să-mi iau patul, să păcătuiesc. De nu mă povățuia el, eu nu-mi luam patul. Deci El este de vină nu eu; luați-L pe El la răspundere“.
Și fiindcă Mântuitorul se îndepărtase din acel loc, iar vindecatul nu știa cine este, acesta rămâne deocamdată cu mustrarea, dar cu angajamentul ca, dacă-L va afla pe Iisus, să-L denunțe evreilor. Ocazia i se dă în curând, căci aflându-l Iisus în biserică, îi zice: „Iată, te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai greșești, ca să nu-ți fie ceva mai rău“.
Prin cuvintele Sale Mântuitorul îi arată vindecatului că știe de unde-i provine boala, că acea boală era o urmare a păcatelor lui, din abuzul senzual, și, apelând la sentimentul lui de conservare, de iubire de sine, îl invită să nu reînceapă ca nu cumva să cadă în recidivă, în care caz firește, are să-i fie mai rău ca întâi.
|