View Single Post
  #13  
Vechi 09.01.2009, 07:33:30
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.185
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (13)

I. Samariteanca păcătoasă
[SIZE=3](4, 5-20)[/SIZE]

1. Încă de la dezbinarea împărăției a început o înverșunată vrăjmășie între iudei și israiliteni. Acea vrăjmășie crește și devine din ce în ce mai acută după robie, după amestecul israilitenilor cu păgânii și prefacerea lor în samariteni. De aici își făceau unii altora fel de fel de mizerii. Ba evreii, care se considerau ca singuri curați, priveau spre samariteni, ca spre niște „născuți din curvie“, ca spre niște apostați, cu un suveran dispreț și nu voiau să aibă cu dânșii nici o daraveră, nici chiar să se atingă de ei ori de vreun lucru de al lor, ca să nu se molipsească. Se fereau de ei ca de niște ciumați. În ochii evreilor samaritenii erau cei mai necurați oameni mult mai răi decât păgânii, ca stăpâniți de duhuri necurate. A zice cuiva „samaritean“, pentru evrei, era cea mai gravă insultă ce se putea închipui. Și evreii, într-un moment de extremă furie, cu această insultă Îl gratifică pe Mântuitorul (Ioan 8, 48).
2. După petrecerea Sa în Ierusalim, la primul Paște, Mântuitorul, prigonit de evrei, se retrage în Iudeea, unde petrece până toamna târziu, – învățând și botezând. Prin decembrie părăsește Iudeea spre a se întoarce în Galileea, de unde plecase. El trebuia să treacă prin Samaria, unde ajunge la orașul Sihar. Aproape de oraș era un puț, numit puțul lui Iacov. Mântuitorul, obosit de cale, se așeză lângă puț să se odihnească, trimițând pe Învățăcei în oraș să cumpere de-ale mâncării. În acest timp, din oraș, vine o femeie să scoată apă. Iisus intră cu femeia în vorbă zicându-i: „Dă-mi apă să beau“.
Femeia, văzând că Iisus, ca evreu, îi cere apă, răspunde înțepat: Cum? Tu, evreu fiind, ceri apă de la mine, de la o samariteancă? Ea este interpretul sentimentului de care era stăpânit întreg poporul samaritean. În loc să-I dea apă, ea Îi face observația răutăcioasă: voi evreii, ne considerați pe noi ca spurcați și nu intrați cu noi în contact, nu primiți nimic de la noi, ca să nu vă spurcați. Prin urmare de ce ceri apă de la mine? Dar, voiește ea să zică: atunci când sunteți la necaz, când aveți trebuință de ajutorul nostru, atunci ne știți ruga. Ea Îi face observație, dar nu-i dă apă să bea.
Mântuitorul prevăzuse aceasta, fiindcă știa cu cine are de-a face. El ceruse apă numai ca să-și poată executa planul de-a pune pe această femeie coruptă alături cu evreii din Ierusalim. El nu ține seamă de observația ei, nici nu insistă asupra cererii Sale, ci îndreaptă conversația spre cuvântul lui Dumnezeu, zicând: „De ai fi știut...“ (vs. 10).
Cuvintele liniștite, cu ton serios și demn, rostite de Mântuitorul, atrag băgarea de seamă a femeii. Ea îl privește cu surprindere, și, din fața Lui maiestuoasă, văzând că este un om superior, uită și ea de cererea Lui și de răspunsul ei necuviincios, și în ton respectuos Îi zice: „Doamne...“ apoi își exprimă mirarea, cum și de unde poate El să aibă apă, apă vie. Apă vie nu prea înțelegea ea ce va fi fiind, dar presupunea că trebuie să fie mai bună decât apa din puțul lângă care se afla. Iar dacă o are fără să se gândească la puț, El trebuia să fie un om extraordinar: „Au doar tu ești mai mare decât Iacov...“ (vs. 12). Femeia ține la originea ei israiliteană, pentru care cea mai înaltă mândrie e protopărintele Iacov-Israil, omul neasemănat în mărime. Tu dar, trebuie să fii mai mare decât cel mai mare om, dacă ai apă, afară de cea din puț.
La această întorsătură Iisus se explică: „Cine bea din apa aceasta din puț iar însănătoșează; cine va bea însă din apa pe care o voi da Eu...“. Iisus înțelege prin apă învățătura Sa, pe care cel ce o primește, devine cu vreme și cu el însuși învățător, – izvor de băutură spirituală pentru alții. Femeia însă nu-L înțelege. Ea ține morțiș la apa de izvor, de munte, o apă miraculoasă, care să se asemene cu untul de lemn al văduvei din Sarepta Sidonului (III Regi 17, 14-16), să nu se mai sfârșească. Deci ea îi cere „această apă“, atât de minunată, ca să nu mai fie nevoită să ostenească până la puț.
Acum găsește Mântuitorul momentul potrivit să-i atingă conștiința, să-i dea ocazia ca să se îndrepte, să primească adevărata apă vie, învățătura Lui și să se mântuiască. El îi zice: „Mergi și cheamă pe...“ (vs. 16). Femeia se simte neplăcut atinsă de invitarea lui Iisus, și-i răspunde scurt, ca și cum ar fi voit să dea altă direcție vorbirii: „n-am bărbat“.
La rândul Său Mântuitorul iese pe față cu planul de a-i atinge conștiința și a provoca o îndreptare. „Bine ai zis că n-ai...“. În loc să o mustre pentru viața ei păcătoasă, Mântuitorul se mulțumește să-i aducă aminte păcatele ei, știind că inima ei simțitoare va tresări și va da loc unei reacții.
Prevederea lui Iisus se împlinește: femeia simte remușcarea pentru viața ei destrăbălată: se hotărăște imediat să facă pocăință. În acel moment îi vine în minte însă nesiguranța cultului; care să fie cel adevărat: cel din Ierusalim ori cel de pe muntele Garizim. Spre a-și înlătura nedumerirea, ea întreabă pe Mântuitorul unde să-și facă pocăința, ca să fie bine primită?
Ținuta Mântuitorului, față cu samarineanca, oferă Preotului o prețioasă învățătură. Cum Mântuitorul nu așteaptă să vină ea la Dânsul, ci merge El la ea și caută prilej ca să-i vorbească, să o mântuiască; cum El tratează cu dânsa cu blândețe, cu răbdare îndelungată, nu se supără pe ea, când ea îi vorbește necuviincios, ci o tratează cu bunătate, conducând-o așa ca ea însăși să-și recunoască păcatele și să se hotărască a face pocăință spre a se îndrepta: tot așa trebuie să facă și preotul. Să nu aștepte ca cel ce a apucat pe căi rătăcite să vină la dânsul și să-și mărturisească păcatele, ci să meargă el, preotul, la cel rătăcit și cu binișorul, cu blândețe și cu îndelungă-răbdare să încerce a-l face să-și recunoască rătăcirea și să-l înduplece la pocăință. Purtarea insolentă a păcătosului, renitența lui, să nu-l descurajeze pe preot, ci mai mult să se înarmeze cu stăruința însoțită de dragoste și bunătate, până ce în cele din urmă va izbuti să „dobândească pe fratele său“.
Cum nici un păstor de oi necuvântătoare nu așteaptă ca oaia cea rătăcită să se întoarcă ea de sine la turmă, ci aleargă el după ea, și, aflând-o, o ia și o pune pe umerii săi, și o duce la turmă: astfel trebuie să facă și păstorul de oi cuvântătoare: să nu cruțe osteneala spre a scăpa de pieire pe oile cele cuvântătoare: „Păstorul cel bun își pune și sufletul său pentru oile sale“ (Ioan 10, 11).
__________________
Doamne, fie voia Ta, nu voia noastră!
http://sashaparagulla.blogspot.com/
Reply With Quote