Talcuirea evangheliilor de peste an (16)
14
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica Orbului[/SIZE]
[SIZE=3](Ioan 9, 1-38)[/SIZE]
1. În vremea aceea, trecând Iisus, văzut-a pe un om orb din naștere. 2. Și l-au întrebat pe dânsul învățăceii Lui, grăind: Ravvi, cine a greșit, acesta, sau părinții lui, de s-a născut orb. 3. Răspuns-a Iisus nici acesta a greșit, nici părinții lui, ci ca să se arate lucrurile lui Dumnezeu în el. 4. Mie mi se cade a lucra lucrurile celui ce m-a trimis pe mine, până când este ziuă, că va veni noaptea, când nimeni nu poate să lucreze. 5. Când sunt în lume, lumină sunt lumii. 6. Acestea zicând, a scuipat pe pământ, și a făcut tină din scuipat, și a uns ochii orbului cu tină. 7. Și a zis lui: mergi de te spală în lacul Siloamului, care se tălmăcește trimis: Deci s-a dus și s-a spălat, și a venit văzând. 8. Iar vecinii, și care îl văzuse pe el mai înainte, că era orb, au zis: oare nu este acesta, care ședea și cerea. 9. Unii ziceau că acesta este, iar alții ziceau, că asemenea lui este; iar el a zis: eu sunt. 10. Deci au zis lui, cum ți s-au deschis ție ochii. 11. Răspuns-a acela și a zis: Un om ce se cheamă Iisus a făcut tină, și a uns ochii mei, și a zis mie: mergi la lacul Siloamului și te spală; și mergând și spălându-mă am văzut. 12. Deci ei au zis lui: unde este acela; zis-a el: nu știu. 13. Dusu-l-au pe dânsul către Farisei, pe acela, care cândva a fost orb. 14. Și era Sâmbătă când a făcut tina Iisus, și a deschis ochii lui. 15. Deci iar l-au întrebat pe dânsul Fariseii, cum a văzut; iar el a zis: tină a pus mie pe ochi și m-am spălat și văd. 16. Deci grăiau unii din Farisei, acest om nu este de la Dumnezeu, că nu păzește Sâmbetele; alții ziceau: cum poate omul păcătos să facă acest fel de semne; și era ceartă între dânșii. 17. Zis-a orbului iarăși, tu ce zici de dânsul, cum a deschis ochii tăi; iar el a zis, că Prooroc este. 18. Deci Evreii nu credeau de dânsul, că orb a fost și a văzut, până ce au chemat pe părinții aceluia ce a văzut. 19. Și i-a întrebat pe dânșii, zicând: oare acesta este feciorul vostru, de care ziceți voi, că s-a născut orb, dar acum cum vede. 20. Iar părinții au răspuns lor, și au zis: știm că acesta este feciorul nostru, și cum că orb s-a născut. 21. Iar acum cum vede nu știm, sau cine i-a deschis lui ochii, noi nu știm, însuși este în vârstă, pe dânsul întrebați, însuși de sine să spună. 22. Acestea au zis părinții lui, că se temeau de Evrei, că așa se sfătuiesc Evreii, cum cine va mărturisi pe dânsul Hristos, să se lepede din Sobor. 23. Pentru aceea au zis părinții lui, că în vârstă este, pe dânsul întrebați. 24. Deci au chemat de a doua oară pe omul, care fusese orb, și i-au zis lui: dă mărire lui Dumnezeu, noi știm pe omul acela, că este păcătos. 25. Iar el a răspuns și a zis: de este păcătos nu știu, una știu, că am fost orb și acum văd. 26. Deci iar au zis lui: ce ți-a făcut ție; cum ți-a deschis ochii tăi. 27. Răspuns-a lor: iată am spus vouă și n-ați auzit, ce vreți iarăși să auziți; au doar voiți să fiți și voi învățăceii lui. 28. Iar ei l-au ocărât pe dânsul și i-au zis: tu ești învățăcelul aceluia, iar noi suntem, învățăceii lui Moise. 29. Noi știm că lui Moise a grăit Dumnezeu, iar pe acesta nu-l știm de unde este. 30. Răspuns-a omul, și a zis lor, că de aceasta este minune, că voi nu știți de unde este și a deschis ochii mei. 31. Și știm că Dumnezeu pe păcătoși nu-i ascultă, ci de este cineva cinstitor de Dumnezeu și face voia Lui pe acela ascultă. 32. Din veac nu s-a auzit, cum să fi deschis cineva ochii vreunui orb din naștere. 33. De nu ar fi acesta de la Dumnezeu nu ar putea face nimic. 34. Răspuns-au ei și au zis lui: în păcate te-ai născut tu tot, și tu ne înveți pe noi, și l-au izgonit pe dânsul afară. 35. Auzit-a Iisus, că îl izgonise pe dânsul afară, și aflându-l i-a zis lui, tu crezi în fiul lui Dumnezeu. 36. Răspuns-a acela și a zis: cine este Doamne, ca să cred în dânsul. 37. Iar Iisus a zis lui: și L-ai văzut pe dânsul, și cel-ce grăiește cu tine acela este. 38. Iar el a zis Lui: cred Doamne și s-a închinat Lui.
|