Talcuirea evangheliilor de peste an (56)
[SIZE=3]49[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica fiului risipitor[/SIZE]
[SIZE=3](Luca 15, 11-32)[/SIZE]
11. Și a zis: un om avea doi feciori. 12. Și a zis cel mai tânăr tatălui său: tată, dă-mi partea ce mi se cade din avuție, și le-a împărțit lor avuția. 13. Și nu după multe zile, adunând toate, feciorul cel mai tânăr, s-a dus într-o țară departe și acolo a risipit toată avuția sa, viețuind întru dezmierdări. 14. Și cheltuind el toate, a fost foamete mare într-aceea țară, și el a început a se lipsi. 15. Și a mers de s-a lipit lângă un locuitor din aceea țară, și l-a trimis pe el la satul său, să pască porcii. 16. Și dorea să-și sature pântecele său de roșcovele pe care le mâncau porcii, și nimeni nu-i da lui. 17. Iar venindu-și în sine, a zis: câți argați ai tatălui meu se satură de pâine, iar eu, pier de foame. 18. Scula-mă-voi, și mă voi duce la tatăl meu, și-i voi zice: tată, greșit-am la cer și înaintea ta. 19. Și nu sunt mai mult vrednic a mă chema fiul tău, fă-mă ca pe unul din argații tăi. 20. Și sculându-se a venit la tatăl său, iar încă departe fiind el, l-a văzut tatăl lui, și i s-a făcut milă, și alergând a căzut pe grumazul lui, și l-a sărutat pe el. Și i-a zis lui feciorul: tată, greșit-am la cer și înaintea ta, și de acum nu mai sunt vrednic a mă chema fiul tău. 22. Și a zis tatăl către slugile sale: aduceți haina cea dintâi, și-l îmbrăcați pe el și dați inel în mâna lui și încălțăminte în picioare. 23. Și aduceți vițelul cel gras de-l junghiați și mâncând să ne veselim. 24. Că fiul meu acesta era mort, și a înviat, și pierdut era și s-a aflat, și au început a se veseli. 25. Iar feciorul lui cel mai mare era la câmp, și când a venit s-a apropiat de casă, a auzit cântece și jocuri. 26. Și chemând un fecior, l-a întrebat, ce sunt acestea. 27. Iar el a zis lui, pentru că fratele tău a venit, și a junghiat tatăl tău vițelul cel gras, căci l-a văzut sănătos. 28, Și s-a mâniat, și nu vrea să intre, iar tatăl său ieșind l-a rugat pe el. 29. Iar el răspunzând a zis tatălui său: iată de atâția ani slujesc ție, și niciodată porunca ta nu am călcat, și mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc, și eu cu prietenii mei. 30. Iar când a venit fiul tău acesta, care a mâncat cu desfrânatele avuția sa, ai junghiat vițelul cel gras. 31. Iar el a zis lui: fiule, tu în toată vremea ești cu mine, și toate ale mele alte tale sunt. 32. Ci se cădea a ne veseli, și a ne bucura căci fratele tău acesta mort era, și a înviat, și pierdut era, și s-a aflat.
Pocăința
1. Tot ce cuprinde această parabolă are înțeles figurat. Omul, fiul cel tânăr, fiul cel mai mare, țara îndepărtată, pășunarea porcilor, haina de sărbătoare, inelul, ospățul: toate îmbracă înțelesuri referitoare la om, la educația lui morală, în scop de a ne arăta cum poate omul să se îndrepte și cât de mare este mila dumnezeiască pentru cel ce se pocăiește.
2. Omul cu cei doi fii este Dumnezeu. Fiul cel mai tânăr: majoritatea oamenilor. În el, în fiul cel tânăr, fiecare din noi, mai mult ori mai puțin, se vede pe sine, căci:
Ca și fiul cel ușor de minte, și omul cu înclinări rele, care, orbit de pasiuni, nu-și cunoaște adevăratele sale interese, se simte strâmtorat de voința dumnezeiască, prin care el se oprește de a-și face sieși rău și de a face și altora, și ca și fiul cel tânăr, omul păcătos, primind de la Părintele ceresc darurile dumnezeiești de înțelepciune, bunătate și nevinovăție, ca să scape de sub autoritatea părintească, manifestată în rugăciunile și în povețele Bisericii și în societatea oamenilor virtuoși, fuge cu gândul departe în regiunea, țara păcatului, și acolo, crezându-se scos de sub supravegherea și controlul Părintelui său, se simte la largul său și își risipește moștenirea în desfrâu, ruinându-se fizicește și moralicește. Și, lucru firesc: ca și fiul cel fără de minte, dacă continuă a se tăvăli în păcate, în viciu, omul păcătos pierde toate calitățile, pierde până și conștiința demnității sale: este ca pierdut de foame – cât pentru a fi bun și a face bine. Ba, chiar și când ar licări în sufletul său câte o scânteie de voință de-a face binele, de-a fi și el bun în anumite cazuri, el nu poate: viciul, care s-a făcut stăpân peste dânsul, care i s-a prefăcut în a doua natură, îl oprește de la bine și-l împinge spre prăpastia pieirii. El vede pe alții hrănindu-se cu făptuirea binelui, și nu-i poate urma: el este ca și pierdut. Și în sfârșit:
Ca și tânărul rătăcit, el, omul păcătos, oricât de adânc ar fi căzut în ticăloșia păcatelor, se poate scăpa de pierire numai să-și vină în simțiri, să-și tragă seama cu sine însuși, să facă o eroică sforțare, prin care întâi și întâi, să-și părăsească viața cea păcătoasă. Apoi, știind că Părintele ceresc este vistierul milei și al iubirii de oameni, Care așteaptă cu dor îndreptarea celui rătăcit – să se hotărască a se adresa către Același bun Părinte cu smerenie și cu deplină încredere în dragostea și în mila Lui părintească, spre a-I arăta și căderea și regretele sale, și a-I cere iertare.
3. Ca și părintele fiului risipitor, Părintele ceresc, când vede că omul a recunoscut în inima sa că a greșit, că a simțit o adâncă remușcare pentru cele făptuite și că s-a hotărât să nu mai facă rele, ci să meargă la reprezentantul Părintelui ceresc, la duhovnic, să-și mărturisească păcatele – încă atunci Părintele ceresc îl întâmpină cu iubire, și cel păcătos este ca și iertat, iar mărturisindu-și păcatele, el este iertat, spălat desăvârșit. Lui i se dă haina de sărbătoare (haina de nuntă) a curățeniei și i se pune în deget inel, semnul vredniciei, ca să intre în casa Tatălui ceresc, spre a lua parte întâi la masa cea sfântă, la Sfânta Cuminecătură, apoi la festivitățile și la bucuriile, ce se fac în ceruri pentru întoarcerea lui. Căci, cum se bucură tatăl fiului rătăcit pentru întoarcerea acestuia, așa: mare bucurie se face în ceruri, între îngerii lui Dumnezeu pentru întoarcerea unui păcătos (Luca 15, 10).
Dar, cum a greșit fiul cel mare, luând în nume de rău mila părintească, așa ar greși și acela, care întreagă viața sa ar fi bun, dar, la sfârșit, ar cârti împotriva lui Dumnezeu pentru că iartă pe cei păcătoși. Acel om ar dovedi că e lipsit de iubirea frățească și de respectul către voința și autoritatea părintească; ar dovedi că e lipsit și de milă către cei căzuți, pe care noi toți, datorie avem să-i ajutăm ca să se ridice; dar ar dovedi și că este pizmătareț, părându-i rău de binele, pe care Tatăl ceresc îl face unui nenorocit.
4. Din această parabolă învățăm în special că:
a) fiecare din noi, fiind fiul cel rătăcit, căci fiecare păcătuiește, să facă pocăință din toată inima, spre a se îndrepta, a se face mai puțin păcătos: că în această pocăință se arată indispensabile următoarele momente:
– recunoașterea păcatului;
– părerea de rău pentru săvârșirea păcatului:
– hotărârea de a nu mai păcătui;
– mărturisirea înaintea Duhovnicului; la care se adaugă:
– împlinirea canonului, impus de duhovnic;
b) că oricât de mult și de greu am fi păcătuit, să nu disperăm în mila, iubirea și bunătatea lui Dumnezeu, care iartă așa de ușor, numai noi să ne arătăm vrednici de iertare, adică să facem pocăință din toată inima;
c) să ne ferim de mândrie, de a ne închipui că suntem buni, mai buni decât fratele nostru căzut și ridicat, și, în această închipuire, să-l disprețuim și să-l pizmuim.
Conformarea cu aceste învățăminte, cuprinzând întreg sectorul și singura cale a îndreptării, a ameliorării vieții morale, deci a fericirii pământești și cerești: este de la sine înțeles că preotului i se impune, în locul întâi, să urmeze cu extremă rigurozitate acestor cerințe. Să urmeze, căci conduita lui, mai ales în această direcțiune, este pentru parohieni o irezistibilă putere de atracție:
Un preot evlavios, cuvios, smerit, ale cărui fapte sunt lumină conducătoare pentru parohieni, nu se poate să nu fie urmat cu religiozitate de fii săi sufletești. „Nu poate pomul bun să producă poame rele“ (Matei 7, 18).
Aceea ce trebuie să fie preotul în misiunea sa, candidatul de preoție trebuie să exercite cu râvnă, mai ales în seminar. Lipsa acestui exercițiu serios o resimte preotul în întreaga cariera sa.
|