Doamne-ajuta!
In privinta rezolvarii conflictelor pe calea razboiului, cand vorbim de perioada 1981-1989 si privim la cei 2 actori principali, SUA si URSS, teoria ta cu dialogul ar fi permis URSS sa ocupe toate punctele strategice din punct de vedere geopolitic.
Am sperat sa nu faci paralela Reagan - Bush Junior. Nu vreau sa ajungem sa discutam in contradictoriu comparand doua personaje mult prea inegale doar pentru ca au avut fiecare 2 mandate la Casa Alba. Sincer, imi pare rau ca ai folosit jumatate din postare pentru a glisa imaginea jalnica lui G. W. Bush pe cea a lui Reagan.
Nimeni nu este atat de naiv sa-si inchipuie ca SUA au ridicat zdravan miza in razboiul rece doar pentru a elibera Romania, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, statele baltice si mai ales jumatate din Germania de sub sovietici. Dar, nici nu pot sa spun ca Reagan a fost un biet actor obtuz manevrat de producatorii de armament. Noi romanii am scapat de Ceausescu tocmai datorita viziunii ferme a lui Reagan, un presedinte care a schimbat radical tonul in raport rusii spre deosebire de predecesorul sau Jimmy Carter.
Cine poate sa-si inchipuie ca Ceausescu si camarila ar fi plecat de la putere pe calea dialogului? Vezi Cuba. Sau ca URSS s-ar fi destramat de la sine?
Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
|