Citat:
În prealabil postat de iosif
Veretregn, cea mai buna atitudine si cea corecta este ca atunci cand stii ca ceva este important pentru altii si aceia sunt legati sufelteste de un lucru, sa nu te apuci sa il batjocoresti. Tot corecta atitudine ar fi sa nu raspunzi celui care da cu palma, tot cu o palma, ca nu castigi nimic.
Icoanele sunt ferestre spre Dumnezeu, nimic mai mult. Ele preinchipuie, nu sunt Dumnezeu. Ele nu sunt sfinte in sine, ci prin chipul pe care il infatiseaza. Ele nu sunt in sine facatoare de minuni, ci ferestre prin care Dumnezeu poate face minuni precum ii este voia. Minunile acestea se intampal si daca noi credem si daca nu credem, de obicei tot cei credinciosi vad minunile, pentru ca doar ei au inima deschisa. Daca intr-adevar doresti sa intelegi valoarea icoanelor, roaga-te lui Dumnezeu indelung sa iti descopere adevarul, vei vedea minunea! Fii sincer cu tine si cu El! Cere-i sa ti se descopere si tine inima deschisa!
Si pe mine ma impresionau negativ acele batrane care tot blestemau si ocarau desi mergeau la biserica. Sunt cu siguranta si astazi o multime. Dar sa nu confundam Ortodoxia cu aceste babe....desi tentatia este destul de puternica.
|
iosif asta o spui tu. insa fetele bisercesti spun: ICOANA FACATOARE DE MINUNI DE LA MANASTIREA NICULA, Icoana făcătoare de minuni de la Trifesti, etc. Moastele facatoare de minuni. nu sunt nici surd, nici tampit. si sunt nenumarate cazuri din astea.
decand face o fereadstra cereasca minuni? sau ce vrei sa spui cu asta? portrete imaginare ale sfiintilor?
atentia cred ca este un paradox aici... icoanele fac minuni. cred ca oamenii cu adevarat credinciosi nu se roaga la icoane, in fata icoanelor ingenunchiati ci la DZEU.
nu ai nevoie de portrete pentru a crede in dzeu.
inteleg rostul icoanelor, de reamintire, dar pana la sanctificarea lor, sau adorarea lor este o cale lunga.
la fel cred si despre cruce. crucea este in antichitate, ghilotina franceza din evul mediu si renastere. este un instrument de tortura care nu vad de ce ar fi adulat.
poate cineva inainte sa urle BLASFEMIE, se va gandi si imi va explica de ce au fost aduse lucrurile astea.
este oare crestinismul bazat doar be institutia biserica, icoane si cruci? sau este crestinismul o credinta in adevaratul sens al cuvantului, interioara, personala.
religiile de orice fel au avut nevoie de monumente: piramide , ziggurate, moschei, temple, stupas etc.
insa eu nu vad nici o diferenta in acest caz intre un hindus care se roaga la o statuia lui lacshmi si cineva care se roaga la icoana sf. maria.
statuie sau icoana sunt amandoua atunci porti spre divinitate. totusi, in politeismul lor hindusi nu saruta acea statuie...