View Single Post
Vechi 19.01.2009, 18:38:59
Joe Joe is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.11.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Daca vrei sa demonstrezi existenta lui Dumnezeu, in mod sigur vei avea nevoie de matematicile superioare. Fie ca e vorba de microcosmos (fizica cuantica) sau de macrocosmos (teoriile lui Einstein), nu oricine va putea sa priceapa ecuatiile respective fara o pregatire serioasa in domeniul matematicii. Deci, stau si ma intreb, cum de Patriarhul Daniel de exemplu a putut face parte din comisie...

Eu am certitudinea ca existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata. E vorba numai de credinta si exista doua variante: ori crezi ca totul e o minune si ca nimic nu poate exista fara o gandire divina, ori crezi ca totul este rezultatul ... nu stiu a ce. :)

Cum ziceam si in alt post, am gasit un fragment din discursul pe care Max Plank l-a tinut la inmanarea premiului Nobel:

[SIZE=2]“Ca un om care si-a dedicat intreaga viata stiintei exacte – studiului materiei - va pot spune, ca rezultat al cercetarilor mele in legatura cu atomii, doar atât: [COLOR=Red]nu exista materie ca atare[/COLOR]. Tot ceea ce numim 'materie' isi are originea si exista doar in virtutea unei forte care face sa vibreze particulele unui atom, si care mentine integritatea acestui minuscul sistem solar al atomului. Suntem obligati sa presupunem ca in spatele acestei forte exista minte constienta si inteligenta. Aceasta minte este matricea intregii creatii.”[/SIZE]

La fel a declarat si Steven Weinberg (a luat si el premiul Nobel pentru unificarea interactiunii electromagnetice cu cea slaba), dupa o viata de cercetare, ca este imposibil ca materia sa existe de la sine, fara o cauza metafizica sau, cum ar spune ortodocsii, fara pronia lui Dumnezeu.

Si un pic de teologie: sa nu mai spuneti ca noi suntem in Dumnezeu si Dumnezeu este in noi. Prima afirmatie este adevarata oricand si oriunde, chiar si in iad, insa afirmatia a doua este corecta numai in cazul sfintilor.
1. Imi imaginez ca daca vrei sa demonstrezi ceva fizic si chimic trebuie sa ai si cunostiinte de matematica. Voiam sa spun ca DOAR matematica nu poate demonstra aceste lucruri, ci ai nevoie de alte reguli si legi care vin din fizica si chimie, aceste doua materii fiind la baza tuturor descoperirilor stiintifice de pana acuma (nu matematica pura).

2. Intr-adevar, Plank a fost "catolic"...desi din cate am citit, viziunea lui era diferita de a bisericii, blamand biserica pentru modul in care privea credinta (ca o supunere totala, crede si nu cerceta). Oricum, numai ideea ca el privea acest Dumnezeu ca ceva diferit de cum il observa biserica este de admirat. Multi dintre laureatii premiului Nobel au fost defapt agnostici, atei sau separati de religie in general.

3. Iata ce a spus Steven Weinberg: "Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." Tradus: Religia este o insulta demnitatii umane. Cu sau fara ea vei avea oameni buni care fac lucruri bune si oameni rai care fac lucruri rele. Dar pentru ca oamenii buni sa faca lucruri rele, e nevoie de religie.
Reply With Quote