[COLOR=#ff0000]Practic,
toți erau împotriva lui și a puținilor săi ucenici. Tot imperiul și biserica se lepădaseră de Hristos.[/COLOR]
Acest bătrân duhovnicesc, deja trecut de șaptezeci de ani, cel mai luminat dascăl al Bisericii de atunci a fost luat la pumni, palme, înjurături și acoperit, la propriu!, cu scuipat pe tot trupul și pe toate veșmintele sale de către oamenii împăratului în fața episcopului. În numele lui Dumnezeu, el a fost prigonit, bătut și batjocorit. În numele lui Dumnezeu, a fost judecat, „anatemizat”, condamnat la tăierea limbii și a mîinii drepte! Cel pe care noi astazi il pretuim ca pe unul din cei mai mari Filocalici, autor al unor scrieri teologice de o inaltime greu de ajuns si adesea greu de inteles pentru un crestin obisnuit a fost tratat ca un gunoi… si mult mai rau decat atat, a fost torturat cu bestialitate de catre reprezentantii de atunci ai institutiei ecleziale!
Acum devin foarte limpezi
[COLOR=#0000ff]cuvintele Sfântului Nectarie de la Optina[/COLOR], care afirma că în vremurile de pe urmă Biserica o să fie sub chipul unui episcop, unui preot și unui mirean, ca păstrători ai credinței drepte.
Chiar dacă nu trebuie luate literal, ele trebuie înțelese în sensul unui numar foarte mic de ortodocsi care vor refuza apostazia pana la capat. Vedem din viața Sfântului și aceste acte că rămăsese, în răsărit, singurul mărturisitor al adevăratei credințe.
Să luăm aminte și la necesitatea mărturisirii explicite, asa cum este argumentata de insusi Sfântul Maxim, redând un mic fragment din timpul prigonirilor la care a fost expus:
[COLOR=#ff0000]ROILOS:
Crede în inima ta cum vrei, nimeni nu te împiedică.[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]MAXIM:
Dar Dumnezeu n-a limitat la inimă întreaga mântuire, atunci când a spus: „Cel care Mă va mărturisi înaintea oamenilor și Eu îl voi mărturisi înaintea Tatălui Meu cel din ceruri” (Mt, X, 32). Iar dumnezeiescul Apostol învață spunând: „Cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire” (Rm, X, 10).[/COLOR]