[SIZE=3][COLOR=#00aa00]Și eu am fost copil[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=#00aa00]Prima zi de școală[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=#00aa00]... Numai târziu, peste ani, am înțeles de ce atunci, în vara aceea, vreau să spun, în vara de dinainte de a merge la școală, mama a adus-o la noi în casă pe Maricica. Ea, mama, era ocupată. Pentru casa mare pe care trebuia s-o ridice în curte era nevoie de o groază de acte și aproape zilnic mergea, biata de ea, pe la birouri, după aprobări și alte lucruri. Cât ea era plecată, eu aveam grija casei și a băieților, cei doi frați ai mei, mai mici. Eram mare, ce mai, aveam șapte ani, curând urma să merg la școală. Și, pentru că-n lipsa ei și a mea, de-acum, cineva trebuia să stea cu ei, cu băieții adică, a apărut Maricica cu vreo lună înainte de a începe eu școala pentru ca băieții să se poată obișnui cu ea. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Nu prea ne împăcam noi două. Nu-mi plăcea să-mi spună ce și cum să fac, știam eu mai bine... Asta era, eu mă puneam în gură cu ea, ea își punea mintea cu mine și de aici e lesne de înțeles ce ieșea... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Într-una din zile, mama a adus acasă o lădiță maro, din carton, căreia am aflat că i se spunea ghiozdan, în care erau două cărți, caiete și o cutiuță din lemn plină cu creioane colorate și cam atât, altceva nu-mi mai amintesc. În altă zi a adus ceva de îmbrăcat, destul de ciudat, numai pentru mine, nu și pentru băieți, așa cum obișnuia să ne îmbrace te toți trei la fel. Era uniforma. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Și neînțelegerile cu Maricica erau ceva obișnuit între noi. Dar, mi-a făcut-o. Pentru o perioadă de timp a reușit să-mi închidă gura. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Eu nu știu dacă Maricica a mers vreodată la școală, dacă știa ce e aia școală și ce se face acolo. Numai că, după ce a auzit vorbindu-se în casă că eu trebuia să merg la școală, Maricica, din prostie sau cu bună intenție, a reușit să-mi transforme prima zi de școală din ceea ce ar fi trebuit să fie - o zi frumoasă - în una de coșmar... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Când erau părinții plecați mă amenința: "lasă că te duci tu la școală, scap eu de tine, acolo ai să rămâi... "M-am speriat destul de rău și făceam eforturi să n-o mai supăr, dar de cele mai multe ori uitam că nu trebuie s-o supăr și, cum pleca mama de acasă, iar mă amenința cu școala... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Pe strada unde ne mutasem de curând, toți copiii erau cam de vârsta mea ori erau mai mici, așa ca frații mei, și nu aveam pe cine întreba ce e aia școală și dacă de acolo te mai întorci acasă... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]- Doamne, eram atât de speriată!... Vedeți ce ușor pot fi copiii păcăliți... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Sigur, Maricica a înțeles că spusele ei mă sperie cu adevărat și nu-și mai ținea gura. Eram eu ca o mielușea, supusă, ascultătoare, cuminte, dar nici așa nu era mulțumită... Începuse chiar sub nasul părinților să-mi arate, prin gesturi, cât de bine-i pare c-o să scape de mine... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]În noaptea aceea n-am închis ochii de frică. Cum să-i spun eu mamei că nu vreau să merg la școală, că nu vreau să mă despart de băieți, când și ea era fericită că are fetiță elevă? Cum să-i stric bucuria? Dar dacă și ea voia să scape de mine? Dacă tocmai de asta era fericită? Și tata... Tocmai în noaptea aia lucra... Oare ce-o să zică, ce-o să facă? Pe cine-o să mai țină el pe genunchi și cui o să-i mai cânte el "Țigăncușă ești frumoasă..."?Ce milă mi-era de el, de tata, și de frații mei că n-or să mă mai aibă... Chiar înainte de culcare, Maricica îmi spusese că-n obor se găseau de vânzare o mulțime de fetițe mai frumoase și mai cuminți decât mine... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Dimineață m-am lăsat îmbrăcată în hainele acelea ciudate fără să spun o vorbă... Ba, mama mi-a mai pus prin păr și la gât niște panglici tare mari și caraghioase. Și frații mei dormeau nevinovat, ce le păsa lor! habar n-aveau ei că eu plecam și n-o să ne mai vedem, n-o să ne mai jucăm niciodată de-a "Hoții și vardiștii" sau "Omu' negru" la lăsarea întunericului... Tare eram speriată, tare-mi era frică... Și nimeni nici nu bănuia ce tare mă durea suflețelul!... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Pe masa din bucătărie, ca-n fiecare dimineață când ne trezeam, era un platou mare plin cu gogoși calde, mirosind a zahăr vanilat... Mama mi-a spus să mănânc. N-am putut... Suspinam, lacrimile-mi jucau în ochi și nu știam ce să fac, ce să spun să nu plec de-acasă. Când am crezut eu că nu mă vede nimeni, am deschis cutia aceea care se numea ghiozdan și iute! am răsturnat, în disperare, toate gogoșile peste cărți și caiete, așa ca să am ce mânca un timp, dacă tot era să nu mai vin acasă niciodată... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Pe atunci, începerea anului școlar era deosebit de simplă, fără artificii, tort sau alte zorzoane... Am intrat în școală, Dumnezeule ce clădire imensă! mama m-a lăsat singură lângă un perete cât ea a intrat să vorbească nu știu cu cine, apoi m-a luat de mână, am intrat într-o încăpere cu mulți copiiși o doamnă care vorbea. M-a privit din cap până-n picioare și mi-a spus un scurt "Treci în bancă! și cam asta a fost tot... Tot ce-mi amintesc eu din prima mea zi de școală... Ba nu, doamna aceea i-a mai spus mamei la ce oră să vină să mă ia acasă. Auzind-o, parcă mi-a mai venit inima la loc... Însă au început alte frământări: dacă n-o să vină, dacă nici ea nu mă mai vrea, dacă, dacă... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]Și, uite-așa a fost prima mea zi de școală, zi din care nu-mi amintesc decât spaima pe care am trait-o. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]La întoarcerea acasă s-a lămurit dispariția gogoșilor, dar și a unturii de pe cărți și caiete. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]După amiază, când am ieșit în oraș pentru clasica fotografie din prima zi de școală, mama și tata care erau tare mândri de mine, mi-au cumpărat alte cărți și caiete. În drum spre casă, râzând, jucându-ne, alergându-ne pe stradă, părinții mi-au pus tot felul de întrebări și așa au aflat de ce am luat eu gogoșile la școală și cât am fost de speriată. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3] [COLOR=#00aa00]În aceeași seară, Maricica a ieșit pentru totdeauna din casa noastră și din viața mea...[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=green]Fragment din volumul "Viitorul incepe azi..." [/COLOR][/SIZE]