Serbarea de sfârșit de an școlar…
[COLOR=green]Fiecare eveniment școlar îmi aduce câte o amintire din viața mea de elevă. Acum, când privesc în urmă la ceea ce atunci, de mult, a fost o mică dramă, asta pentru că și eu eram un copil, încerc să mă înțeleg, să fiu îngăduitoare și să mă amuz de cât de ușor pot fi mințiți copiii… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Cu siguranță, eram în clasa a II-a pentru că atunci, în clasa a II-a, am învățat tabla înmulțirii. Și nu mi-a fost ușor deloc… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Ziua serbării de sfârșit de an școlar. Nu-mi amintesc de ce serbarea s-a ținut în școală, probabil ploua, alt motiv nu văd. Holul enorm de pe sala unde era scena și unde țineam serbările, destul de dese pe atunci, era arhiplin. Părinți, bunici, elevi, colegi de-ai mei, și-n față, pe scaune, învățători și profesori. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Era altfel pe atunci. Nu toți elevii primeau premiu cum se întâmplă astăzi. Pentru fiecare premiu exista doar un singur elev și, nu-mi amintesc de mențiuni. Probabil erau, dar eu nu mai știu… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Când directorul a chemat clasa mea, împreună cu doamna am urcat pe scenă și, cu sufletul la gură, așteptam să mă strige pe mine pentru premiul întâi pentru că așa consideram eu, că mie mi se cuvine… Să mă strige tovarășa pentru premiul întâi… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Eram sigură că eu sunt cea mai bună din clasă, că eu voi primi premiul întâi și aveam eu toate motivele din lume să cred că e așa. Numai că nu a fost să fie… Tovarășa învățătoare avea alte criterii de evaluare și știa mai bine decât mine cine merită premiul întâi… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]A fost strigat un alt elev, coleg sau colegă, nu mai știu… M-am supărat atât de tare și-am început să plâng amar… Dintr-o mișcare i-am dat pe toți la o parte și, plângând și suspinând cum numai un suflet rănit de copil o poate face, am început să le spun celor din sală că eu trebuie să primesc premiul întâi, pentru că eu știu tabla înmulțirii fără să greșesc și pot să recit poezia “Mama lui Ștefan cel Mare” – pe de rost… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]În aplauzele și hohotele de râs ale celor din sală am început să recit, să spun tabla înmulțirii… Ce mai, era babilonie la gura mea pentru că mi-ar mai fi trebuit vreo două guri să conving audiența cât de bună eram eu… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Plângeam în continuare, mă durea suflețelul, nu înțelegeam de ce lumea din sală râde și aplaudă, mă înecam în hohote și mama se uita la mine cu ochii mari, ieșiți din cap cred că nevenindu-i să creadă că eram eu… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Directorul școlii a urcat pe scenă după mine, m-a luat în brațe (prezența aplauda mai departe ca la un spectacol de zile mari) și m-a dus în cabinetul dumnealui. Nu m-a certat, nu mi-a spus nimic de rău. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Mi-a pus în brațe câteva cărți frumos împachetate, cine știe pentru cine le pregătise, peste cărți a pus și niște flori și, ca să-mi domolească durerea și lacrimile, mi-a spus că premiul de la el e mai valoros… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]M-am potolit, i-am crezut spusele și-am ieșit veselă din cabinetul directorului. La ușa, mă aștepta mama. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]De atunci, de la serbarea aceea, nu am mai fost niciodată ca elevă, la o altă serbare de sfârșit de an șolar. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Ca un făcut, chiar în ziua aceea, ori trebuia să plec la Constanța, imediat ori eram trimisă cu vreo treabă la mamaia, și bucuria era așa de mare că uitam de serbare… [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]A fost femeie înțeleaptă mama, nu-i așa?…[/COLOR]