View Single Post
Vechi 25.01.2009, 21:40:59
monica.miholca
Guest

Implicit Parintele Seraphim Rose si Ich Habe Genug

..."Indeosebi una din cantatele lui Bach, nr 82, l-a ajutat pe Eugene [viitorul monah Seraphim Rose] sa isi schimbe viata.Titlul acesteia este Ich Habe Genug('De-ajuns este mie") si vorbeste despre moarte. Compusa pentru solist si orchestra, a fost scrisa pentru sarbatoarea Intampinarii Domnului, cand pruncul Hristos este adus la Templu, iar Sf Simeon Ii intampina pe El si pe Mama Sa, spunand Domnului ca de acum el poate sa moara. Bsch a reusit sa exprime in creatia sa dorul omului dupa taramul omului cel ceresc, dorul de a iesi din aceasta " vale a plangerii".Baritonul interpreteaza trei arii, adresandu-se propriului suflet, acompaniat de simple si sfasietoare melodii de o frumusete sublima. Cea dintai este un suspin de usurare ca sfarsitul vietii este aproape:
"De-ajuns este mie! L-am primit pe Mantuitorul, nadejdea celor credinciosi, in ale mele brate pline de dorire.Destul este mie! Vazut-am pe El,;credinta mea L-a imbratisat pe Iisus, iar astazi as parasi lumea bucuros.Singura mea nadejde este ca Iisus sa fie al meu, iar eu sa fiu al Lui. Ma alatur lui cu credinta si, asemenea lui Simeon, intrezaresc de-acum bucria vietii celeilalte. Sa ne alaturam dar Lui! O, de m-ar slobozi Dumnezeu din lanturile formei omenesti; iar daca vremea plecarii mele ar veni, cu bucurie as spune lumii : De-ajuns este mie."
[ in germana :[SIZE=-1]1. Arie B
Ich habe genug,
Ich habe den Heiland, das Hoffen der Frommen,
Auf meine begierigen Arme genommen;
Ich habe genug!
Ich hab ihn erblickt,
Mein Glaube hat Jesum ans Herze gedrückt;
Nun wünsch ich, noch heute mit Freuden
Von hinnen zu scheiden.[/SIZE]
[SIZE=2][/SIZE][SIZE=-1]2. Rezitativ B
Ich habe genug.
Mein Trost ist nur allein,
Daß Jesus mein und ich sein eigen möchte sein.
Im Glauben halt ich ihn,
Da seh ich auch mit Simeon
Die Freude jenes Lebens schon.
Laßt uns mit diesem Manne ziehn!
Ach! möchte mich von meines Leibes Ketten
Der Herr erretten;
Ach! wäre doch mein Abschied hier,
Mit Freuden sagt ich, Welt, zu dir:
Ich habe genug.][/SIZE]

[SIZE=2][/SIZE]
[SIZE=2][/SIZE]
Reply With Quote