Citat:
În prealabil postat de razvan_m
Adica e penultimul papa, Mihai.
Eu is si asa destul de pacatos, incerc a nu mai jigni pe nimeni, chiar daca credinta catolica imi displace.
Ca sa vezi de ce:
1. Incearca sa descarci si sa citesti Patericul Egiptean, unde sunt date povete si exemple din trairile si faptele Sfintilor Parinti ai pustiei Egiptului din secolul al V-lea. Vei desprinde din aceasta cartulie usor citibila multe sfaturi pe care le poti aplica in viata de zi cu zi pentru folosul si buna oranduire a vietii tale [cel mai important desprins, fiind acela de a fi smerit, caci omul smerit le trece pe toate cu bine, cu ajutorul lui Dumnezeu, Sfanta Treime];
2. Incearca sa compari sfaturile si morala intamplarilor relatate in Pateric, cu ceea ce reprezinta invatatura catolica moderna [mai ales cu dogma Filioque, a purcederii Duhului Sfant si de la Tatal, dar si de la Fiul, ceea ce nu este tocmai in regula, daca privim la Crezul formulat de Sfintii Parinti de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea [anul 325 d. Hristos], unde se afirma purcederea Duhului numai de la Tatal si cu cea a papei care se considera vicarul [loctiitorul] Domnului pe pamant, ca si cum Domnul nostru, in atotputernicia Sa, ar avea nevoie de oameni care sa-L inlocuiasca la carma Bisericii Sale pamantesti]. Dogma aceasta, cu papa fiind "Vicarus Domini", il face sa semene pe papa cu un idol[va inchinati practic papei pe pamant si abia, apoi, in ceruri, lui Dumnezeu, dupa moarte]. Nu stiu ce sa spun sa te fac sa vezi cat de gresite sunt cele doua dogme catolice mentionate, decat citindu-i pe Parintii Bisericii lui Hristos de pana la anul 1054 [al Schismei dintre Rasarit si Apus] si sa le compari cu invataturile reiesite de la Conciliile 1 si 2 de la Vatican [Conciliul 1 s-a tinut pe la 1870 si a instituit dogma infailibilitatii papei, iar Conciliul 2 pe la anii 1960]. Atunci poate iti vei da seama de ce majoritatea ortodocsilor considera Biserica Catolica drept o erezie...
Razvan
|
bine, nu doream sa intru intr-o discutie despre biserici, dar hai ca mi-ai captat atentia,
intai iti spun ca am putine cunostinte despre ortodoxie, nu am citit decat vreo 10-11 volume din "Ne vorbeste Parintele Cleopa" (din cate stiu is 16-17 nu stiu exact), iar despre paterice, parca is mai multe nu am citit multe, dar da cred ca multi catolici ar profita de pe urma lor si de pe urma Sf. Serafim de Sarov,dar
din cate am citit filioque, si din cate am inteles
eu "de la Fiul" sau "prin Fiul" inseamna cam acelasi lucru, cel putin am gasit articolul asta pe un site catolic in engleza,
site-ul, site in romana cu informatii mai bogate despre catolicism nu am gasit, dar pot spune ca stiu destula engleza sa inteleg, si in plus dupa Marea Schisma, dupa invazia musulmanilor, au aparut si dificultati politice care impiedicau reuniunea, iar despre papa el este primul episcop al crestinitatii avand cea mai mare autoritate asuprea Bisericii fiindca succesorul direct al Sf. Ap. Petru, stiu ca la ortodocsi se crede ca "primul episcop" inseamna doar un titlu de onoare, dar cand Cristos i-a spus lui Petru ca el piatra de temelie, mie nu mi se parea ca inmana un titlu de onoare,poate ma lamuresti cu ceva in privinta asta ca-s 100% sigur ca nu esti de-acord cu mine :D, dar sa-ti fie clar nimeni nu se inchina papei, nu-i el capul Bisericii, Capul ii Cristos, in orice catehism catolic o sa vezi ca asa scrie,
dar hai sa te intreb si eu ceva despre ortodoxie, ca-s curios de anumite lucruri, de fapt de un lucru is foarte curios, parca in BO cea mai mare autoritate o are sinodul, cum se explica ca nu o mai fost nici unul dupa schisma?