View Single Post
Vechi 27.01.2009, 07:47:49
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Post Acatistul sfintelor si mantuitoarelor patimi ale domnului nostru iisus hristos(2)

Condacul 4:

Iudeii, cu viforul uciderii lui Hristos sufland si glasul tatalui minciunii ascultand, al diavolului cel ucigator de oameni, Te-au lepadat pe Tine, Cel ce esti Calea, Adevarul si Viata cea adevarata. Iar noi pe Tine, Hristoase, puterea lui Dumnezeu in care sunt tainuite toate vistieriile intelepciunii, marturisindu_te, strigam catre Tine: Aliluia!

Icosul 4:

Auzind Pilat blandetea graiurilor Tale, Te-a dat ca pe un vrednic de moarte spre rastignire, desi singur a marturisit ca nici o vina n-a aflat intru Tine. Mainile si-a spalat, insa mana si-a intinat-o, iar noi minunandu-ne de taina Patimirii Tale celei de voie, cu umilinta strigam catre Tine:

Iisuse, Fiul lui Dumnezeu si al Fecioarei, muncit ai fost de fii celor fara de lege;
Iisuse, Cel ce imbraci cu podoaba cerul si pamantul, gol ai fost si batjocorit;
Iisuse, Cel ce speli ranile pacatelor, ranit ai fost;
Iisuse, Imparatul tuturor, in loc de dragoste si multumire, chinuri aspre de la fii lui Israil ai primit;
Iisuse, Cel ce pentru noi ai fost chinuit si batjocorit si ranit, tamaduieste ranile sufletelor si trupurilor noastre;
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, pomeneste-ne in Imparatia Ta!
Iisuse, Cel ce Te-ai rastignit pentru noi, miluieste-ne!

Condacul 5:

Cu sangele ranilor Tale Te-ai imbracat, Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina. Stiu cu Proorocul, stiu cu adevarat pentru ce sunt rosite hainele Tale; eu, Doamne, cu pacatele mele Te-am ranit pe Tine; inca Tie, Celui ce ai fost ranit pentru mine, Iti strig cu credinta: Aliluia!

Icosul 5:

Vazandu-Te pe Tine cu duhul mai-inainte-graitorul-de-Dumnezeu Isaia, plin de rani si fara de cinste, inspaimantat fiind a strigat: " Vazutu-L-am pe El si nu avea chip, nici frumusete". Iar noi, privindu-Te rastignit pe cruce, cu credinta strigam:

Iisuse, Cel ce pentru noi necinste ai rabdat, cu slava si cu cinste L-ai incununat pe om;
Iisuse, Cel ce palmuit ai fost pe fata, spre a Carui fata Ingerii a cauta nu pot;
Iisuse, Care cu trestia ai fost batut peste cap, pleaca-mi spre smerenie capul meu;
Iisuse, Cel ce ochii cei prealuminosi cu sange i-ai avut intunecati, intoarce ochii mei ca sa nu vada desertaciunile lumii;
Iisuse, Care ai fost batut si cu toate madularele dureri ai suferit, fa-ma intreg si sanatos;

Condacul 6:

Propovaduitor al nevointei Tale s-a aratat Pilat, aratand poporului ca nimic vrednic de moarte nu se afla intru Tine, dar iudeii ca niste fiare salbatice, vazand sangele Tau, scrasneau din dinti strigand: " Rastigneste-L", iar noi, sarutand preacuratele Tale rani, cantam: Aliluia!

Icosul 6:

Stralucit-ai la aratare spre mirarea ingerilor si a oamenilor. Pilat pentru Tine a grait " Iata Omul!". Veniti dar cu totii, sa ne inchinam Domnului Iisus, Celui ce pentru noi a fost batjocorit, si sa-I strigam:

Iisuse, Facatorul si Judecatorul tuturor, Tu Te-ai lasat judecat si chinuit de cei ce prin Tine s-au zidit;
Iisuse, datatorul intelepciunii, celor fara de minte raspuns nu ai dat;
Iisuse, Cel ce tamaduiesti pe cei bolnavi de pacate, da-mi alinare prin pocainta;
Iisuse, Pastorul cel Bun, Cel ce ai fost batjocorit de demoni, umple inima mea de dragostea Ta;
Iisuse, primeste-ma in ceata alesilor Tai;

Condacul 7:

vrand sa izbavesti pe om din robia vrasmasului, Te-ai smerit pe Tine inaintea vrasmasilor Tai, Iisuse, si ca un miel fara de glas, spre junghiere ai fost adus, rani pretutindeni rabdand, ca intru totul sa-l vindeci pe omul care Iti canta: Aliluia!

Icosul 7:

Indelunga rabdare ai avut cand ostasii Te batjocoreau, dupa porunca judecatorului nedrept, cu rani cumplite chinuind trupul Tau, care s-a umplut in intregime de sange; pentru aceasta cu lacrimi de umilinta strigam Tie:

Iisuse, Iubitorule de oameni, care de oameni de spini ai fost incununat;
Iisuse, Cel fara de patima, care grele patimi ai rabdat ca pe noi din patima sa ne izbavesti;
Iisuse, Mantuitorul nostru, mantuieste-ne pe noi cei vrednici de toata osanda;
Iisuse, sprijinitorul si intaritorul nostru, Care ai fost parasit de toti, intareste-ne pe noi, robii Tai;
Iisuse, bucuria noastra, Cel ce tare ai fost necajit de oameni, veseleste-ne pe noi;

Condacul 8:

In chip minunat s-au aratat Tie Moise si Ilie pe Muntele Taborului, graind despre moartea Ta pe care aveai sa o patimesti in Ierusalim; acolo vazand slava Ta, iar aici mantuirea primind-o, cantam: Aliluia!

Icosul 8:

Pentru multimea pacatelor mele ocari si chinuri ai rabdat, Hristoase, pretutindeni de cei rai ai fost gonit, ca unii ce Te socoteau a fi impotriva Ceazarului, iar altii ca pe un facator de rele Te judecau, incat strigau: " Iata-L si rastigneste-L!" Dar noi pe Tine, Domnul cel rastignit pentru mantuirea noastra, din adancul inimii Te rugam:

Iisuse, Judecatorul nostru, Care cu nedreptate ai fost judecat, nu ne judeca pe noi dupa faptele noastre;
Iisuse, ajutorul meu, Cel ce ai patimit pe Cruce, in ceasul necazurilor nu ne lasa pe noi;
Iisuse, Care ai strigat catre Tatal pentru ajutor, ajuta-ne in neputintele noastre;
Iisuse, mantuitorul nostru, Care necinste ai primit, nu ne lipsi de slava Ta, ci ne mantuieste;
Iisuse, Cel ce ne-ai invatat adevarata smerenie, nu ne lepada pe noi;