View Single Post
Vechi 27.01.2009, 20:08:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Nunta ( petrecerea dupa oficierea Tainei Cununiei )

Am citit si auzit multe nedumeriri privind organizarea petrecerii , a nuntii , dupa oficierea Tainei Cununiei. Multi spuneau ca un bun crestin nu petrece sau joaca la nunta, altii ca nu-i bine a bea nu stiu ce, altii se refereau la atmosfera si multe altele. De aceea am deschis un nou topic legat tocmai de acest moment. Am rasfoit cam tot ce se putea rasfoi in materie de nunta, am cerut parerea, sfatul parintelui Duhovnic si concluzia a fost cam aceeasi :dansul si vinul ( in cumpatare) nu contravine moralei crestine . Deci cel de-al doilea moment imortant este nunta sau petrecerea, care, de obicei, se organizeaza indata dupa cununie. Sf. Evanghelie ne relateaza ca la un astfel de eveniment a participat si Mantuitorul Hristos, insotit fiind de Maica Domnului si de apostoli. Desi inca nu sosise momentul sa-si inceapa activitatea de propovaduire, Domnul Hristos savarseste la nunta din Cana Galileii prima minune : pentru ca se terminase vinul, El preface apa din sase vase de piatra in vin. Astfel , a salvat familia din situatia neplacuta de a nu mai avea vin pentru cei prezenti la petrecere. Alaturi de consumul de vin, cantecul si jocul sunt alte elemente care se intalnesc la o petrecere, inclusiv la nunta. De altfel, in randuiala cununiei s-a pastrat pana in zilele noastre dansul ritual. Ca o expresie a bucuriei, preotii , mirii si nasi inconjoara masa pe care se afla cele necesare ceremoniei ( Sf.Evanghelie, Sf.Cruce, sfesnic. . . ) sub forma de hora. Dansul si utilizarea vinului la petrecere ( fara excese) nu sunt de condamnat. Tot ce am citit si cele auzite, nu condamna cele mai inainte scrise.Ele fac parte din traditia culturala si spirituala a noastra si trebuie respectate ca atare.