View Single Post
Vechi 16.12.2006, 14:17:53
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de davinator
Sa inteleg ca majoritatea celor care posteaza pe acest forum sunt convinsi ca romano-catolicii se indreapta spre Iad?
Aduceti si voi niste argumente mai sanatoase, care sa exprime ce vreti voi sa spuneti si nu ce au spus alti oameni pe care vreti nu vreti ii citati.
Cat despre nasterea Raului, spuneti-mi si mie cine L-a facut...(nu cine L-a facut Rau, ci cine L-a creat) - eu cred ca Dumnezeu este Tatal Raului prin creatie...
Despre subiectul "De ce permite Dumnezeu existenta Raului" exista un topic la sectiunea "Teologie si stiinta".

Sfintii Parinti folosesc adesea analogia Bine-rau / Lumina-intuneric. Asa cum intunericul este absenta luminii, la fel raul este absenta binelui. Lumina / Binele sunt cele care exista cu adevarat. (Si in fizica lumina este alcatuita din fotoni, in timp ce intunericul este absenta luminii).
Ce a permis Dumnezeu este posibilitatea de a face intuneric. Folosind un ecran opac, se poate opri trecerea luminii. Si gata, s-a "creat" intunericul.
In planul moral, ecranul care sta la dispozitia fiintelor rationale (ingeri si oameni) este libertatea. Cum este folosita aceasta libertate face sa existe deschidere pentru har sau opacitate fata de acesta.
De ce lasa Dumnezeu si aceasta posibilitate de a folosi libertatea in sens distructiv? Pentru ca numai prin existenta libertatii, prin alegerile sale libere, omul creat "dupa chipul lui Dumnezeu" poate ajunge la "asemanarea cu Dumnezeu". Nu este o alta cale pentru a putea dobandi iubirea divina. Iubire care presupune relatia personala si libertatea acesteia, altfel n-ar mai fi iubire.
Reply With Quote