Danion Vasile-mangaiere ptr cei bolnavi
Tot parintele Paisie Aghioritul dadea un exemplu graitor ptr capacitatea de jertfa a celor carora dragostea ptr aproapele este indoielnica:
"Odata, la coliba mea a venit un crestin din Germania a carui fiica incepuse sa paralizeze.Medicii nu mai puteau sa faca nimic. Sarmanul era cu desavarsire deznadajduit.<Fa si tu o jertfa,i-am spus, ptr sanatatea copilului tau.Sa faci metanii nu poti, sa te rogi nu poti. Hai sa zicem ca nu poti. Dar ia spune-mi? Cate pachete de tigari fumezi pe zi?>
<Patru si jumatate>, imi raspunde.
<Sa fumezi numai un pachet, iar banii ce i-ai fi dat ptr celelalte, sa-i dai unui sarac>. <Parinte, mai intai sa se faca bine copilul meu si eu voi lasa fumatul>.
<Ei, nu va avea nici un rost.Acum trebuie sa-l lasi.Arunca tigara!Nu-ti iubesti copilul?> <Eu sa nu-mi iubesc copilul? imi spune acela.De la etajul 5 ma arunc ptr dragostea copilului meu. >
<Eu nu-ti spun sa te arunci jos de la etajul 5, ci sa arunci tigara:daca faci vreo nebunie si te arunci de la etajul 5 vei lasa copilul pe drumuri si-ti vei pierde si sufletul.Eu iti spun sa faci ceva usor. Iata, arunca acum tigara!>
Dar cu nici un chip nu a vrut sa o arunce. In cele din urma a plecat plangand , asa cum a venit.Cum poate fi ajutat un astfel de om? Cei care asculta, insa, pot fi ajutati"
Cazul acesta este foarte graitor ptr modul in care multi oameni inteleg ca trebuie sa isi ajute aproapele;prin declaratii gratuite, care nu folosesc cu nimic celui suferind.
Parintele Paisie i-a pus tatalui disperat un jug pe care il putea purta: nu il pusese nici sa tina cine stie ce posturi negre, nu il pusese nici sa renunte definitiv la fumat, nu il pusese nici sa isi dea averea saracilor: il pusese DOAR sa reduca numarul tigarilor pe care le fuma.Si totusi omul nu a vrut sa isi ajute copilul.Atitudinea sa este reprezentativa ptr modul in care multi oameni inteleg boala si celelalte necazuri. Tatal fetei venise la parintele Paisie, asteptand cu disperare ajutorul pe care medicii nu fusesera in stare sa il ofere.E important sa intelegem acest amanunt: el venise la parinte ca la ultima sa scapare.Nu venise sa se planga de neputinta doctorilor, ci venise sa ceara jautor. Asa cum foarte multi oamenii aflati in situatia sa o fac.
|