exista oameni/preoti buni si mai putin buni..
nu se cade sa ne ascundem dupa deget, zicand ca toti preotii sunt la fel.. caci stim, in inima noastra, ca acest lucru nu este adevarat.. si Arie a fost preot, pana la un moment dat, si cel care a facut Sfestanie intr-un loc necuviincios a fost preot (si poate, inca este) si tot asa..
inima noastra, daca are cautare sincera, va gasi si va simti daca "el" e duhovnicul de care avem nevoie, sau nu.. "cautati si veti gasi" este un cuvant mare, ce trebuie urmat.. cautarea poate sa tina mult, chiar daca pot aparea acuze de genul "ce te plimbi asa, de la parinte la parinte".. Dumnezeu nu trece cu vederea inima sincera si dornica de a gasi un parinte incercat si cu experienta..
daca nu ar exista decat un singur preot, acela ar fi cel de ales, insa cand in oras sunt multimi de preoti, merita cautat.. mergi la biserici, la slujbe, vezi cu slujeste fiecare Sfanta Liturghie.. si apoi cauta si vezi ce zice inima ta..
ca toti au harul sfintitor, aceasta nu poate fi pusa la indoiala.. Agiasma sfintita, de catre orice preot, are putere si nu se strica.. inaintea lui Dumnezeu toti au aceeasi valoare si pe toti ii iubeste in aceeasi masura..
insa, preotul care conlucreaza cu harul ajunge sa aiba mare trecere inaintea lui Dumnezeu.. nu toti sunt Cleopa, nu toti sunt Arsenie sau Paisie.. de ce? pentru ca nu toti au aceeasi ravna spre a dobandi, pastra si inmulti harul lui Hristos..
preotul duhovnic este un doctor sufletesc.. nu de putine ori, doctorul trupesc poate gresi, iar greselile sunt uneori iremediabile.. cu atat mai mult poate gresi doctorul sufletesc, daca, nepunandu-si nadejdea in Dumnezeu, cauta sa indrume pe fiul duhovnicesc dupa capul si mintea sa..
se spune ca exista si anumite semne de deosebire a unui adevarat parinte duhovnicesc.. caut sa enumar cateva caracteristici ale parintelui duhovnic (chiar daca poate parea putin scolastica treaba, cred ca merita cercetata).. desi nu sunt litere de lege, si exceptiile exista in mare masura, cele de mai jos se cam gasesc la toti parintii..
neaparat sa fie bland (chiar in pofida unei asprimi aparente), sa cunoasca lupta cu greutatea pacatului, sa fie mult-iubitor, sa aiba chipul senin, luminos si zambitor.. toti marii parinti au chipul luminos.. sa vorbeasca despre Dumnezeu ca si cum Dumnezeu ar fi in spatele usii, dar urmeaza sa intre.. adica sa'L cunoasca din experienta vie, personala.. si nu din carti..
nu cauta harisme, nu cauta semne sau vindecari imediate de pacate..
cauta doar un parinte care sa-L traiasca pe Dumnezeu, si acela te va vindeca.. cum si cand va randui Dumnezeu.. ca poate vindecarea nu iti este buna.. mai bine sa fii tinut de o patima care sa te intristeze si cu care sa lupti pana la capat, decat sa scapi de ea si sa te ia duhul mandriei..
poti merge la mai multe biserici.. si vezi ce simti.. orice recomandare ai primi, poate fi subiectiva.. nu toti au nevoie de acelasi doctor.. Biserica Mihai Voda (zona Izvor) e un loc odihnitor.. vezi ce simti..
"grija cea buna" este un lucru bun.. "cauta si vei afla"
zi cu pace !
|