Un mic fragment transcris dintr-o conferinta a lui Constantin Galeriu intitulata: "Originea de limba, credinta si spiritualitate" tinuta la Bacau:
"...iar cand l-a facut pe om din tarana pamantului, adica solidar cu toate fapturile, ca asta inseamna din tarana pamantului... Doamne pazeste, cred ca nimeni nu mai socoteste ca a luat niste lut-tarana, a turnat ceva apa acolo, a framantat-o si puf! s-a facut omul... Se intelege: pamantul, din porunca si puterea lui Dumnezeu zamislise pana atunci fiinte. Si atunci acesta este biologicul... Si a suflat suflare de viata si s-a facut cu suflet viu..."
[...]
"...Observati un fapt: zilele Creatiei nu incep cu dimineata, ci incep cu seara. Ce inseamna? Acesta este cursul zidirii, al crearii. Asa cum noi, in slujbele dumnezeiesti... cand incepe ziua liturgica? Incepe seara, la Vecernie, si se finalizeaza dimineata cu dumnezeiasca Liturghie, ca o incununare. Ori, aici este ritmul creatiei: seara - dimineata. Venirea fapturii de la nefiinta la fiinta; rezidirea ei de la cainta la trezire si innoire; de la Cruce la Inviere. Si in fiecare dimineata a Creatiei aparea un regn nou. Asta, daca vreti acum, se poate ingemana deplin cu viziunea care a fost atat de judecata si care s-a parut ca era ca un conflict cu religia - ma refer la evolutionism. S-a analizat mai profund si s-a ajuns la concluzia ca intre viziunea Creatiei dupa Scriptura (observati zilele Creatiei, care se intelege dupa cuvantul ebraic "eon" care inseamna timp, perioada, nu era vorba de o zi solara, Domane pazeste, ca doar Soarele apare in ziua a patra, incat in primele zile atunci, cum vrei sa le masori?...) Si atunci, viziunea aceasta a zidirii regnurilor neincetat, intr-un suis continuu, ea e de acord cu viziunea evolutionista intre una si alta, cu o singura precizare pe care o spune astazi un biolog celebru, doamna Rosinne Champoi [?] cand spune ca "viata s-a dezvoltat nu dupa legile lui Darwin, ci dupa o evolutie dirijata, potrivit unei Intentii, adica potrivit Intentiei divine". Mai mult, se precizeaza astazi ca mai curand aceasta viziune a unui progres continuu e potrivita Revelatiei decat o viziune statica. Altfel am zice ca s-a creat totul la inceput si apoi a ramas pe loc - dar nu e asta viziunea biblica a zilelor Creatiei! Dar acest progres continuu e dirijat de Dumnezeu!..."
|