Subiect: Povesti cu talc
View Single Post
Vechi 31.01.2009, 21:45:33
adorcrysti
Guest

- Scoală-te, Iuliu, e vremea să mergem la biserică, spuseră părinții.

- Nu pot să mă scol, sunt obosit.

- Scoală-te, că mai e puțin și începe slujba.

- Nu am fost și ieri? Ce, dacă ar fi ținut Crăciunul o săptămână, trebuia să merg zilnic la biserică? Nu mai merg, duceți-vă voi.

- Am spus să te scoli. Te îmbraci și mergem, spuse tatăl autoritar.

- Ar fi trebuit să nu vă las aseară să stați atâta la televizor, interveni mama. Acum, lasă-l, nu îl ducem cu forța. Vino când te trezești, noi plecăm, spuse mama…

Când băiatul se trezi, era aproape seară… Sări repede din pat, fugi în sufragerie, dar casa era goală. Afară ningea cu fulgi mari. „Unde sunt părinții? De ce nu s-au întors până acum?” Puse mâna pe telefon, ca să îi sune pe mobil, dar telefonul nu avea ton. Se îmbrăcă repede, își puse cizmele și ieși pe ușă. Nu avu răbdare să aștepte liftul, coborî scările în fugă și ieși din bloc. Se îndrepta spre biserică. Mai avea puțin de mers când se opri brusc. Trebuia să treacă pe lângă școală. Dar, școala nu mai era… În locul ei era o groapă mare, plină de noroi înghețat.

Un trecător în vârstă se apropia, mergând încet ca să nu alunece. Băiatul îl întrebă:

- Nu vă supărați, știți cumva ce s-a întâmplat cu școala? E școala mea, e școala unde învăț?

Nu primi nici un răspuns. „O fi surd…”, se gândi Iuliu. Din direcție inversă se apropiau doi tineri, ținându-se de mână. Băiatul se îndreptă spre ei.

- Știți cumva ce e aici? Ce s-a întâmplat cu școala? Săptămâna trecută era aici…

Tinerii trecură pe lângă băiat fără să îi dea nicio importanță.

- Hei, ce e cu voi, ați asurzit? Nu mă mai aude nimeni? - strigă băiatul, luând-o la fugă spre biserică.

În câteva secunde însă, se opri. Gardul bisericii era la locul lui… Copacii din fața bisericii la locul lor… Dar în locul bisericii o altă groapă. La fel de ciudată ca cea de pe locul școlii. Copilul se sperie. O luă la fugă spre casă. Ajunse repede în bloc. Sună la parter, la ușa apartamentului în care locuia colegul lui de bancă. Nu îi răspunse nimeni. Luă liftul și urcă la ultimul etaj, unde locuiau doi frați gemeni, cei mai buni prieteni ai lui. Soneria era defectă. Bătu în ușă, dar degeaba. Bătu și mai tare, fără niciun rezultat. Începu să lovească ușa cu picioarele, așteptând ca măcar vreun vecin să deschidă ușa și să îl întrebe de ce face gălăgie. Dar, deși picioarele îl dureau de câte lovituri dăduse în ușă, nimeni nu părea deranjat de zgomot.

Copilul coborî scările până la etajul la care locuia. Tocmai intrau în lift vecinii, doi tineri căsătoriți de curând.

- Stați o clipă, vă rog, strigă Iulian.

Dar ei intrară în lift și liftul coborî spre parter. Copilul intră în apartament. Auzi zgomot din sufragerie. Se repezi acolo. Biblioteca era la locul ei, dar multe cărți lipseau. Nu își dădu seama de unde se auzea zgomotul. Se uită pe geam, spre locurile în care de obicei vedea școala și, în depărtare, crucea de pe biserică. Acum nu mai vedea nimic acolo… Ieși pe hol, și iarăși auzi zgomotul. Când se întoarse în sufragerie, văzu că și mai multe cărți lipseau din raft. Se trânti mirat în fotoliu, să vadă ce se întâmplă. Nu se mai auzea niciun zgomot. La un moment dat, închise ochii. Auzi iar zgomotul acela, așa că întredeschise ochii și văzu cum o mână mare ieșea din televizor și strângea cărțile din bibliotecă. Copilul era foarte atent la ce vedea. Biblioteca era acum goală. Mâna televizorului ieși din nou și se îndreptă spre peretele mare al sufrageriei.

- Nu, icoana nu – strigă Iulian, dar mâna înșfăcă repede icoana și o trase înăuntrul televizorului.

Copilul fugi în camera lui. Și de acolo lipsea o icoană. Copilul se puse în genunchi și se rugă cu inima plină de tristețe:

- Doamne, ajută-mă, nu mă lăsa…

Spuse rugăciuni până când somnul îl birui. Se trânti atunci în pat, descumpănit.

Dimineața nu mai vroia să deschidă ochii. Îi era frică. Se apucă să cânte colinde, ca să îi treacă frica… Dar nu apucă să termine primul colind, că auzi, ca prin vis ușa deschizându-se… Copilul se frecă la ochi, și văzu, pe perete, icoana din cameră. Icoana lui, icoană pe care o avea de când era mic, era la locul ei.

- Azi ai fost mai harnic, te-ai sculat singur, îi zise tatăl.

- M-am bucurat mult auzindu-te cum colinzi… Credeam că iar o să tragem de tine să vii la biserică, spuse mama.

Iulian era foarte emoționat. Își privi părinții fără să spună nimic. Apoi se duse în sufragerie. Icoana era la locul ei, cărțile la locul lor. Se uită pe geam, și văzu și școala, și crucea de pe biserică. Inima îi era plină de bucurie…

- Mă mir că te-ai sculat singur, după ce aseară ai stat atât la televizor cu taică-tu, zise mama, cu o voce mustrătoare. Televizorul ăsta vă mănâncă timpul, și ție, și lui… De asta ai și avut notele astea slabe în ultima vreme…

- Iartă-mă, mamă, spuse Iulian, iartă-mă. O să vezi că n-o să mai fie așa. Ai dreptate, televizorul mi-a furat timpul, mi-a furat prietenii, mi-a furat cărțile… Bine că nu v-a furat și pe voi, nu-i așa? Mă gândeam eu să nu vin azi la biserică, că e un film pentru copii la televizor exact în timpul slujbei.

- Normal că atunci, când să pună ei filmele pentru copii dacă nu atunci? Ca să stați toți acasă și biserica să fie plină doar cu oameni mari…, spuse mama, oftând.

- Dar, o să vin, cum să nu vin?… Bine că nu L-am pierdut de tot pe Dumnezeu… Că, dacă Îl pierdeam pe Dumnezeu și vă pierdeam și pe voi, pierdeam totul… Uite, o să încerc ca, în anul care vine, să mă uit cât mai puțin la televizor.

- Să te cred? – întrebă mama.

- Să mă crezi. Nu vreau să-l mai las pe hoțul ăsta să îmi fure timpul…
Reply With Quote