Subiect: Povesti cu talc
View Single Post
Vechi 31.01.2009, 21:50:42
adorcrysti
Guest

- Bunico, spune-mi o poveste, te rog…

- O poveste? Dar nu ți-am mai spus de un an de zile. Doar acum știi să citești singură, iubita mea, spuse bunica. Ce, ai terminat și cartea primită de Sfântul Nicolae?

- Nu, bunico, dar îmi plac mai mult poveștile spuse de tine. De când am învățat să citesc mama m-a rugat să te las în pace, să nu te obosesc, să citesc singură. Dar îmi e dor de o poveste spusă de tine…

- Bine, spuse bunica. Vino aici, lângă fotoliu. O să îți spun o poveste mai tristă…

- Cum e „Fetița cu chibriturile”? Nu-i nimic, îmi place și așa.

- Da, cum e „Fetița cu chibriturile”… Doar că pe asta n-a scris-o Andersen. N-a scris-o nimeni…

- „A fost odată…”

- „ ca niciodată”, completă nepoțica.

- „Odată, acum vreo șaizeci de ani, o fetiță săracă și necăjită. O chema Irina…”

- Ca pe tine, bunico?

- Da, ca pe mine. Să zicem…

„Mama ei murise când era mică, iar tatăl ei plecase de acasă și își făcuse o altă familie. Cu altă soție, alți copii. Iar Irina fusese crescută de bunicii ei, de părinții mamei ei. Avusese o copilărie plină de lipsuri, dar, cu toate astea, o copilărie frumoasă. Pentru că bunicii ei erau oameni credincioși, oameni buni la suflet, și aveau grijă ca puținul pe care îl aveau să îl folosească cu recunoștință.

Cele mai frumoase momente în casa lor erau de Paști și de Crăciun. Mergeau cu toții la biserică… Iar Irina primea de fiecare dată haine noi. Ca semn al faptului că înnoirea hainelor trebuie să fie însoțită de o înnoire sufletească. Ce să spunem? Avea Irina prieteni și colegi de școală ai căror părinți erau bogați, dar nici unul din ei nu era așa de fericit ca ea, nici de Paști, nici de Crăciun. Sărbătoarea Paștilor o ducea cu gândul la Învierea morților, și se gândea că, dacă va duce o viață curată, va trăi în veșnicie împreună cu mama ei. De Crăciun se gândea că Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a venit în această lume plină de răutate și de egoism ca să ne învețe să ne iubim, să ne învețe că iubirea e cel mai important lucru din lume…

Irinei îi plăcea să vorbească mult despre lucrurile acestea cu prietena ei Alexandra, fata preotului de la biserică. Dar cu ceilalți prieteni nu putea vorbi despre asta. O considerau prea preocupată de Biserică, de Dumnezeu…

Într-un an, cu două zile înainte de Crăciun, Alexandra o întrebă pe Irina:

- Auzi, dar tu nu ai altă haină groasă? Că o să vină zăpada… Și pe asta o porți de când a început frigul. O să vorbesc cu mama mea și ți-o dau pe a mea, că am două, spuse Alexandra.

- Nu, nu e nevoie. Mâine bunicul ia pensia și primul lucru după ce vin de la școală e să mergem să îmi ia o haină nouă. Așa facem în fiecare an. Azi am fost cu bunica, am căutat prin magazine și am găsit ceva și frumos și ieftin.

- Cum știi… Oricum, abia aștept să te văd cu haina nouă.

A doua zi, însă, când veni acasă de la școală - începea vacanța - , Irina găsi un bilet în ușă. «Așteaptă-mă în fața blocului. O să vin repede. Bunica…»

«Oare s-a dus să îmi cumpere haina fără mine? Da, asta cred că s-a întâmplat…», zise Irina în gândul ei. Coborî în fața blocului și se așeză pe o bancă. Își scoase cărțile de școală din ghiozdan și începu să citească ceva… După o oră, apăru și bunica. Tristă, cu ochii în lacrimi.

Irina îi sări în brațe:

- Ce s-a întâmplat? Unde e bunicul?

- Unde să fie? La spital. I s-a făcut rău după ce a luat pensia. A venit salvarea și l-a dus la spital.

- Vreau să mă duc să îl văd.

- O să mergem diseară. Că mâine o să îl opereze și vrea să te vadă înainte de operație…

- O să mergem și o să îi cânt colinde. Da, o să îi cânt bunicului, să se bucure.

Irina uitase de hăinuța cea nouă. Se gândea doar la bunicul ei. Și, când bunica i-a spus că hăinuța cea nouă va veni mai târziu, că banii trebuiau dați doctorului pentru operație, Irina nu a spus nimic. Cel mai important pentru ea era să i se întoarcă bunicul acasă…

Și seara s-au dus la spital. Bunica a vorbit cu o asistentă și Irinei i-au dat voie să cânte. A cântat frumos de tot. Vocea ei curată răsuna pe tot etajul. S-au strâns nu numai bolnavii de la alte camere, s-au strâns și asistentele. A venit chiar și un doctor, doctorul care urma să îl opereze pe bunicul Irinei. Toți au fost impresionați. Când Irina a terminat de cântat, s-a mirat văzând atâția bolnavi adunați în fața salonului. Când a ajuns cu bunica acasă, i-a pus tot felul de întrebări despre boală…

Dar bunica nu avea stare să vorbească cu Irina. Aștepta să o culce pe fată, ca să înceapă rugăciunile pentru sănătatea bunicului. S-au rugat puțin amândouă, cum făceau în fiecare seară când era și bunicul acasă. Apoi Irina s-a dus în camera ei. Însă nu putea să doarmă . Stătea în pat și se frământa. Ba se gândea la bunicul ei, ba se gândea la haina pe care nu mai avea cum să o primească. Și haina veche îi era cam mică… și nu prea ținea de cald. Dar în minte îi tot veneau bolnavii care se adunaseră în fața salonului.

- Ce bine că sunt sănătoasă… își spuse. Eu mâine nu voi primi nici un cadou de la bunici, dar, totuși, ce bine că Dumnezeu mă ține sănătoasă. Sunt atâția bolnavi… Și atâția copii bolnavi. Ce-mi dă mie Dumnezeu cadou? Îmi dă sănătate. Un cadou fără fundițe, fără panglici, dar un cadou frumos…

Irina adormi. După o oră de rugăciune, se culcă și bunica… La miezul nopții însă, Irina se sculă brusc. Visase ceva frumos. Aprinse lumina în cameră și începu să cotrobăie prin lada cu jucării. Găsi o pungă cu multe panglici, pe care bunica ei, care fusese croitoreasă, nu le mai folosea. Intră tiptil-tiptil în camera bunicii și îi lăsă o fundă mare, roșie, cam șifonată, pe plapumă. Apoi mai făcu ea ceva treabă cu celelalte panglici și se culcă.

Dimineața, bunica se trezi devreme. Era frământată… Văzu panglica pe plapumă, dar nu înțelese ce caută acolo. Că nu era legată de nici un dar. Și… de unde dar? Irina nu avea bani de daruri. Bunica se sculă și merse în camera fetiței. O găsi pe Irina dormind, ținând strâns în brațe icoana cu Hristos, care stătea de obicei la capul patului, pe perete.

Irina avea în jurul gleznelor câte o panglică. La fel în jurul mâinilor, în jurul mijlocului, în jurul gâtului.

Bunica înțelese tot. Și începu să lăcrimeze. Funda roșie de pe plapumă era un semn că bunica era un cadou pentru Irina. Atât de mult își iubea Irina bunica, încât o considera un cadou de la Dumnezeu. Ce era cu panglicile de la mâini și de la picioare? Era o dovadă că Irina înțelesese că Dumnezeu poartă grijă de sănătatea ei. Și într-o vreme frumoasă de iarnă, când prima zăpadă se așternuse pe străzi, când atâția copii zăceau prin spitale, suferind de tot felul de boli, Irina era sănătoasă. Și se bucura că Dumnezeu i-a făcut acest dar. Se bucura de sănătatea pe care i-o dăruise Dumnezeu. Și nu mulți copii au fost la fel de bucuroși ca Irina anul acela…

- Și bunicul ei s-a făcut bine?, întrebă nepoțica.

- Da, operația a reușit. Mai mult încă. Doctorul, care fusese fascinat de colindele cântate de Irina, nu a vrut să primească nici un ban pentru operație și Irina a primit hăinuța pe care și-o dorea. Era o hăinuță specială, udată cu lacrimi. Irina a rugat-o pe bunică să îi coasă pe cordonul de la hăinuța cea nouă panglica pe care și-o legase în noaptea de Crăciun în jurul mijlocului. Ca să nu uite că și hăinuța era un dar de la Dumnezeu…

- Mi-a plăcut povestea, deși începutul a fost prea trist, zise nepoțica.

- Și mie mi-a plăcut, zise bunica. Și apoi, spuse în șoaptă, ca să nu fie auzită de fetiță: „Cordonul acela îl mai păstrez și astăzi…”
Reply With Quote