Citat:
În prealabil postat de adam000
Cristiboss, ce inseamn exact vrajitorie in opinia ta? Putem analiza putin care sint elementele necesare pentru ca o anume practica (o anumita actiune) sa fie vrajitorie?
Cu amendamentul ca am sa port aceasta discutie fara sa fiu in cunostiinta de cauza, ci doar bazandu-ma pe presupuneri (in realitate habar nu am cum se fac vrajile), dar cred ca o analiza logica este oricand binevenita.
Care anume din urmatoarele elemente este necesar ca o anumita actiune sa fie vrajitorie (?): un ritual? (dar blestemul sau deochiul nu presupune nici un ritual, totusi implica necuratul); o reprezentare simbolica la nivel mental a raului? (dar sint vrajitoare chipurile "albe" care fac vraji ca un anume om, poate chiar sotul sau sotia sa se intoarca la familia sa, deci nu neaparat un gand vadit rau); o reprezentare simbolica la nivel mental a unui gand in care crede (?); o formula verbala rituala rostita (?); invocarea directa a diavolului? (dar exista ghicitori care nu invoca explicit diavolul si tot despre necuratul e vorba)
|
Dragul meu , eu, tu si orice crestin Ortodox, trebuie sa-si bazeze opinile si parerile personale numai pe Invataturile Sfintilor Parinti. Orice alta parere bazata pe alte invataturi este ratacire. Daca stam si citim topicul per ansamblu, ma refer la tema vrajitoriei, ai sa observi ca toate cele scrise de mine sunt rezultatul studiului acestor Invataturi. Nu ne putem situa in afara acestor Invataturi, precum sectantii si ereticii. Orice discutie aici si nu numai, trebuie sa aiba ca fundament ,Invataturile Sfintilor Parinti. Pagini intregi au fost scrise despre acest subiect , delicat si foarte actual. Uite, dragul meu, chiar langa mine am o carte a Sf.Nicodim Aghioritul despre vrajitorie, felurile magiei, despre demoni, despre pedeapsa lui Dumnezeu asupra vrajitoarelor si fata de cei ce alearga la astfel de practici, etc. Mare ratacire a crede ca putem noi simpli mireni, putem avea pareri personale , despre asa ceva. Sf. Ioan Gura de Aur, Sf.Vasile cel Mare, Sf. Efrem Sirul, Sf.Maxim Marturisitorul, si multi, multi, altii ne-au lasat pretioase Invataturi, pe care noi avem obligatia a le citi, intelege și insusi.