Milostenia 2
De asemenea, ca să dăm cu împrumut, căutăm un om de la care putem lua dobândă mare. În schimb, lui Dumnezeu, Care ne întoarce însutit ce I-am dat, nu Îi împrumutăm din ce avem, ci împrumutăm celor care nu ne dau nimic înapoi, adică patimilor noastre, care sunt lăcomia pântecelui, slava deșartă, lăcomia, iubirea de plăceri și multe altele. Și spune-mi: ce anume ne dă lăcomia pântecelui înapoi? Ne dă numai grăsime și greutate în mișcare. Ce ne dă înapoi slava deșartă? Invidie și îndreptare împotriva celuilalt. Ce ne dă înapoi iubirea de argint? Griji și necazuri. Ce ne dă înapoi iubirea de plăceri? Iad și suferință. Iată cine sunt cei care se folosesc de bogățiile noastre! Iar dobânda ce o primim în schimb sunt nenorocirile din această viață și iadul din cea de dincolo.
Atunci, de ce nu dai cu împrumut Domnului, Care îți întoarce sigur datoria, adăugând multă dobândă? Poate pentru că trebuie să aștepți mult până să primești înapoi ce ai dat. Dar să știi că Domnul nu ne dă bunătăți numai în cer, ci și pe pământ. Amintiți-vă ce spune El Însuși: Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea (adică bunătățile pământești) se vor adăuga vouă (Mat. 6, 33). De altfel, cu cât trece mai mult timp de la momentul în care am dat, până când primim înapoi, cu atât mai mare este dobânda noastră. Iată de ce oamenii care împrumută bani, îi preferă pe cei care vor ține banii o perioadă mai lungă de timp, ca să primească dobândă mai mare. Așadar, atunci când este vorba de oameni, nu numai că nu dorim să ni se dea înapoi repede banii pe care i-am dat cu împrumut, dar suntem mulțumiți dacă aceia întârzie. De ce, dar, atunci când este vorba de Dumnezeu, suntem atât de mici la suflet?
Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului. „Și când va veni vremea aceea în care Domnul îmi va da înapoi milostenia pe care o dau săracului și prin care Îl împrumut pe Dumnezeu?”, întrebi tu, plin de nerăbdare. Nimeni nu știe când. Poate chiar și mâine. Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, și toți sfinții îngeri cu El, atunci va ședea pe tronul slavei Sale. Și se vor aduna înaintea Lui toate neamurile și-i va despărți pe unii de alții, precum desparte păstorul oile de capre. Și va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: „Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii” (Mat. 25, 31-34). Și de ce vor moșteni aceștia împărăția cerurilor? La aceasta, Domnul va răspunde: „Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine”. Atunci drepții Îi vor răspunde, zicând: „Doamne, când Te-am văzut flămând și Te-am hrănit? Sau însetat și Ți-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin și Te-am primit, sau gol și Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniță și am venit la Tine?” Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: „Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, (săracilor) Mie Mi-ați făcut” (Mat. 25, 35-40). Și ca să te încredințezi că oricâte virtuți am avea, dacă nu facem milostenie, vom fi trimiși la iad, ascultă ce spune Evanghelia: Atunci va zice și celor de-a stânga: „Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui. Căci flămând am fost și nu Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și nu Mi-ați dat să beau; străin am fost și nu M-ați primit; gol, și nu M-ați îmbrăcat; bolnav și în temniță, și nu M-ați cercetat”. Atunci vor răspunde și ei, zicând: „Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniță și nu Ți-am slujit?” El însă le va răspunde, zicând: „Adevărat zic vouă: Întrucât nu ați făcut unuia dintre acești prea mici, nici Mie nu Mi-ați făcut” (Mat. 25, 41-45).
Așadar, fără să facem milostenie, nu ne putem mântui. Lucrul acesta este vădit și de pilda celor zece fecioare, în care Domnul aseamănă Împărăția cerurilor cu o nuntă, iar pe oameni îi aseamănă cu zece fete, toate fecioare, care luând candelele lor, au ieșit să-l întâmpine pe mire. Cinci dintre ele erau înțelepte, de aceea au luat și ulei în candele. Dimpotrivă, celelalte cinci erau fără minte și nu au luat ulei în candele. Pentru că mirele întârzia să vină, li s-a făcut somn și au adormit. La miezul nopții, s-a auzit o voce: Iată, mirele vine! Ieșiți întru întâmpinarea lui! Atunci, cele zece fete s-au trezit. Dar cele cinci fără minte au văzut că focul din candelele lor se stinsese, pentru că nu mai aveau ulei. Dați-ne din untdelemnul vostru, că se sting candelele noastre, le-au zis ele fetelor celor înțelepte. Dar ele au răspuns: Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă și nici vouă. Mai bine mergeți la cei ce vând și cumpărați pentru voi. Dar când erau plecate să cumpere ulei, mirele a venit. Cele cinci fecioare înțelepte au intrat împreună cu mirele să sărbătorească, iar ușa s-a închis. Când s-au întors peste puțină vreme și celelalte fete și au strigat: Doamne, Doamne, deschide-ne nouă, mirele le-a răspuns dinăuntru: Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi (Mat. 25, 1-12). Mirele din această pildă nu este nimeni altcineva decât Hristos, Care va veni cândva să judece viii și morții. Atunci, la nuntă, adică în Împărăția cerească, vor intra numai cei care, asemenea celor cinci fete înțelepte, vor avea candelele credinței aprinse cu uleiul milosteniei. Cei care nu au făcut milostenie vor rămâne afară din rai, chiar de ar fi împodobiți cu marea virtute a fecioriei.
Sfantul Ioan Gura de Aur
|