Citat:
În prealabil postat de razvan_m
Ei, ca sa afli cat de infailibila e actualmente Biserica Catolica, compara hotararile Conciliilor Vatica 1 si 2 si invataturile innoitoare ale catolicismului [Purgatoriu, Filioque, primat si infailibilitate papala, neprihanita conceptiune a Maicii Domnului, etc, etc] cu invataturile Sfintilor Parinti de pana la 1054 si cu prevederile Sfintelor Canoane ale primelor sapte Sinoade Ecumenice ale Bisericii.
Iar daca stai sa lenevesti in placuta [si falsa] idee cum ca BC este infailibila [oare de ce trebuie sa fie intai Papa infailibil ca sa fie si BC infailibila, nu era oare de ajuns infailibilitatea BC data direct de Dumnezeu, de ce trebuia implicata infailibilitatea unui om -fie el si Papa - in aceasta chestiune? Infailibilitatea unui om este echivalenta cu postura de zeu, de idol. Daca voi, catolicii, ati renunta numai la doua dintre aceste invataturi gresite, Filioque [care este si cauza schismei de la 1054] si infailibilitatea papala ati fi capabili sa deveniti f. buni ortodocsi, caci restul invataturilor gresite ar pica de la sine, asemenea unui castel din carti de joc...] vei avea neplacuta surpriza ca dupa moarte, la judecarea sufletului tau, Domnul Iisus Hristos sa te aseze [la suflet ma refer] de-a stanga Sa impreuna cu cei neplacuti Lui si sa ajungi in final acolo unde este plansul si scrasnirea dintilor - in iad. Daca vei cerceta invatatura Sfintilor Parinti si Sfintele Canoane ale celor 7 Sinoade Ecumenice si altor Sinoade locale de pana la 1054, vei constata ca invatatura catolica moderna difera considerabil de acestea.
|
Nu gasesc nimic la Sf. Parinti care sa contrazica cele 2 concilii de la Vatican, nu vad nici o incalcare a primelor 7 Sinoade Ecumenice, daca te consoleaza cu ceva doar 2 dogme din Biserica au fost evidentiate de Papa (Imaculata Conceptie,ceea ce era considerata de unii ierarhi ortodocsi o "parere teologica" e considerata azi erezie fiindca ii dogma in BC, si cealalta nu mai stiu care ii) celelalte dogme ale BC sunt infailibile datorita celor 14 Concilii Ecumenice la care au participat toti episcopii din Biserica, si nici la celelalte dogme care ai amintit, ba inca am gasit multe vorbe ale Sf. Parinti care nu vedeau pe Papa de la Roma doar un episcop ca oricare altu,cel mai clar am vz la Sinodul de la Calcedon,
daca tu crezi ca Biserica Catolica nu-i infailibila asta nu inseamna ca nu ii dar nici ca ii, ii parerea ta, dar Biserica fie cea Ortodoxa sau Catolica, una din ele ii inafailibila, daca zici ca cea Ortodoxa nu-i infailibila cred ca te-ar contrazice multi ortodocsi, stii sunt destul de convins ca daca Dumnezeu vrea ca omul sa-L cunoasca atunci trebuie sa stabileasca un intermediar de incredere prin care oameni simpli, ca mine si ca tine, sa poata invata despre El, asta in cazul in care Dumnezeu nu trimite Cunostintele Lui in mod direct la fiecare individ.Acestea fiind spuse Ortodoxia isi pretinde infailibilitatea de la primele 7 sinoade ecumenice iar BC isi pretinde infailibilitatea in Colegiul Episcopilor si Papa, capul Bisericii Vazute, dar faptul ca BO nu a mai avut nici un sinod ecumenic de peste 1000 de ani, ca nici nu sunteti in comuniune deplina cu altii si faptul ca nu gasesc mai nimic despre natura Bisericii in ortodoxie, si ca va certati si pentru calendar care nici macar nu-i o dogma, ma face sa ma indoiesc despre infailibilitatea acesteia, pfff, nici macar nu stiu cum de vi-ati luat numele de 'Ortodoxa' , nici la cea catolica nu am gasit multe dar parca Sf. Ignatie din Antiohia intr-o scrisoare de-a sa vorbea de 'Biserica Catolica (Universala)',
prietene, Doamne fereste, dar daca ma va pune El de-a stanga va fi pentru pacatele mele pe care le fac in fiecare zi nu pentru ca-s catolic, nu stiu exact ce crezi tu despre BC dar aceasta pastreaza credinta inca de pe vremea apostolilor, a avut multi sfinti care au murit pe El, facatori de minuni si cuviosi, Sf. Moaste care nu au putrezit si care au vindecat multa lume, cred ca ar trebui sa privesti BC cu un pic de respect macar pt acestia daca faptele altor ierarhi catolici le urasti, si oricum doar nu te va pune El pe tine de-a dreapta doar ca esti ortodox,
si nu, daca Papa ar renunta la infailibilitate, daca BC ar renunta la infailibilitatea ei, ce ar opri sa nu apara un nebun la fiecare colt de lume sa zica "acestia(din Colegiu Episcopilor) au gresit, tot ce au spus in Concilii is invaturi desarte, numa biserica X ii adevarata" cred ca lumea ar deveni foarte 'protestanta' nu 'ortodoxa' cum ai zice tu.