View Single Post
Vechi 02.02.2009, 18:34:28
adorcrysti
Guest

Preot - calugar

Martor îmi este Dumnezeu : eu nu vreau dcecât mântuirea voastra. ( Fericitul Augustin)

Exista un om în orice parohie, un om a carui familie este lumea întreaga ; un om pe care îl chemi ca martor, ca sfatuitor sau ca sa te slujeasca în toate faptele solemne ale vietii ; un om fara de care nu se naste si nu moare nimeni ; care ia pe om de la sânul maicii sale si nu-l lasa decât în mormânt ; on om care binecuvânteaza sau sfinteste leaganul, patul conjugal si sicriul. Copiii se obisnuiesc sa-l iubeasca si sa-l respecte ; chiar necunoscutii îl numesc tata al lor. La picioarel lui, crestinii îsi fac marturisirile cele mai ascunse si varsa lacrimile cele mai tainice. El este mângâietorul tuturor neajunsurilor sufletului si trupului, care vede, rând pe rând, si pe bogat si pe sarac batând la poarta sa : bogatul ca sa depuna milostenia sa în taina, saracul pentru a o primi fara sa roseasca de rusine. Omul acesta nu tine de un rang social, ci deopotriva de toate clasele. (...) În sfârsit, un om care stie tot, care are dreptul de a spune totul si al carui cuvânt cade de sus asupra inimilor cu autoritatea unei misiuni dumnezeiesti si cu porunca unei credinte desavârsite. (Fr. R. de Chateaubriand)

Calugarul este cel care, despartindu-se de toti, s-a unit cu toti. ( Evagrie din Pont)

Iata (calugarii - n.n.) îngerii pamântului ... ( Sfântul Ioan Gura de Aur)

Turma lui Hristos se pastoreste cu fluierasul, nu cu batul, adica cu blândete, nu cu asprime. Se pastoreste mai mult cu exemplul vietii preotului, nu numai cu predica de la amvon. ( pr. Paisie Olaru)

Chiar daca voi nu plângeti, plâng eu pentru voi. ( pr. Paisie Olaru)

Ceea ce fac, fac dupa propriile mele puteri, cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru mântuirea oamenilor. ( Sfântul Ioan de Kronstadt)

Pe omul din afara usor îl face cineva monah, dar pe omul dinauntru cu greu. ( Isichie Sinaitul)

Daca cineva îl dispretuieste pe preot, imediat si Dumnezeu îl va dispretui pe el. ( Sfântul Atanasie cel Mare)

Preotia se savarseste aici, pe pamânt, dar ea are rang între dregatoriile ce-resti. (...) Însusi Hristos a întemeiat aceasta slujire. El a stabilit ca, în timp ce suntem înca în trup, sa facem serviciu îngeresc. ( Sfântul Ioan Gura de Aur)

Eu, privind de pe culmea, cam înzapezita, a celor 70 de ani, vad în rândurile pastorilor de suflete munca rasplatita prin trezirea sentimentului religios si al evlaviei în cei pastoriti; vad rasplatirea ostenelilor pastorului prin dreptatea si darnicia sufleteasca a celor pastoriti. ( Nicodim Patriarhul României)

Eu sunt nesatios : nu vreau sa se mântuiasca doar câtiva, ci toti; caci numai unul daca se va pierde, eu ma pierd. ( Sfântul Ioan Gura de Aur)

Precum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit si Eu pe voi ! (Sfânta Scriptura)
Reply With Quote