Crestinism
Crestinismul este singura religie din istoria universala în care o soarta Chiar de la începuturile sale, crestinismul a fost proclamarea bucuriei, a singurei bucurii posibile pe pamânt. ( pr. Alexander Schmemann)
Crestinismul se folosea, la început, de obiecte de lemn, dar el era de aur. Astazi, se foloseste de obiecte de aur, iar el este de lemn. ( Sfântul Atanasie cel Mare)
Antropologia rasariteana este ontologia deificarii, iluminarea progresiva a omului si a întregii creatii. ( Paul Evdokimov)
Ortodoxia este o viata noua cu Hristos si în Hristos, calauzita de Duhul Sfânt (...) Crestinii traiesc în Hristos si Hristos traieste în ei. ( Serghei Bulgakov)
Crestinismul, sa luam bine aminte, nu e o simpla scoala a cinstei, curatiei si dreptatii, ori o nobila si rationala explicatie a vietii ( - Emil Cioran); ori un înalt cod de purtari (confucianismul, sintoismul); ori o terapeutica evazionista (stoicismul, yoga, zenul); ori un jet de întrebari (taoismul); ori un act de supunere în fata Unicului (iudaismul, islamismul). E mai mult si mai deosebit : e învatatura lui Hristos, adica a dragostei si a salvatoarei putinti de a ierta. ( pr. Nicolae Steinhardt)
Crestinii nu se nasc, ci se fac. ( Tertullian)
Crestin este cel ce Îl imita pe Hristos : în cuvinte, în fapte, în gândire. ( Sfântul Ioan Scararul)
Adevaratul crestin Îl poarta mereu pe Iisus în inima sa. ( Avva Leontie)
Crestinismul este o imitare a naturii divine. ( Sfântul Grigorie de Nyssa)
Pentru a fi un bun crestin, am pe Hristos întreg pentru mântuirea mea, Sciptura întreaga pentru studiul meu si întreaga lume drept parohia mea. ( Fericitul Augustin)
Crestinii traiesc în trup, dar nu dupa trup; traiesc pe pamânt, dar vietuiesc ca în ceruri. Ei nu sunt o societate noua, dupa trup, ci dupa spirit, caci, desi viata lor materiala este la fel ca a tuturor oamenilor, tinuta lor morala si duhovniceasca este exceptionala. Ei sunt pentru lume ceea ce este sufletul pentru trup. ( Epistola catre Diognet)
Scripturile sunt pline de tamaduiri. ( Sfântul Vasile cel Mare)
Fiecare dintre noi este pictorul propriei sale vieti : sufletul este pânza, virtutile sunt culorile, iar Hristos este modelul pe care trebuie sa-L pictam. ( Sfântul Grigorie de Nyssa)
Purtarea crestinilor sa fie cea mai buna apologie a credintei lor ! (Origen)
Crestinii sunt lacasurile dumnezeirii. ( Sfântul Grigorie de Nazianz)
Aici nu mai este nici grec, nici iudeu, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul si în toti. ( Sfânta Scriptura)
|