Observație
Am văzut că ai evidențiat cu roșu cuvintele:
[COLOR=blue][SIZE=3][COLOR=red]cu condiția ca acestea să fie conforme bunelor uzanțe, să nu contravină exploatării normale a operei și să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de exploatare
[/COLOR][/SIZE][/COLOR]Adică, vorba proverbului: "Bate șaua, ca să priceapă iapa." (adică eu). Și am priceput că ți se pare că ai impresia că s-ar putea ca eu să nu fi ținut cont de aceste condiții. Păi, să le luăm la rând, să vedem dacă-i așa:
1. [COLOR=blue][SIZE=3][COLOR=red]cu condiția ca acestea să fie conforme bunelor uzanțe,[/COLOR][/SIZE][/COLOR]
Uzanță înseamnă : practică uzuală, regulă, obicei statornicit. Bunele uzanțe ar fi deci "bunele obiceiuri statornicite", deci reproducerea (gratuită, și fără consimțământ din partea autorului) a unor citate trebuie să se facă fără să se aducă vreo atingere conținutului, pentru a nu i se deforma sensul lui inițial. Dimpotrivă, o rea uzanță ar presupune schimbarea intenționată și cu interes a unei virgule, a unor litere sau a unor cuvinte, citarea trunchiată - care ascunde părți relevante din text, citarea scoasă din context, care ascunde de asemenea înțelesul global al materialului din care s-a extras citatul.
Te asigur că în blogurile suspendate n-a fost niciodată vorba de așa ceva. Citatele au fost reproduse cu cea mai mare grijă, s-a precizat de fiecare dată sursa de unde provin, iar atunci când s-au făcut unele sublinieri, s-a specificat de fiecare dată că ele nu aparțin autorului, ci celui care comentează citatul respectiv.
2.[COLOR=blue][SIZE=3][COLOR=red]să nu contravină exploatării normale a operei [/COLOR][/SIZE][/COLOR]
Exploatarea normală a operei n-a fost stânjenită cu nimic. Lor nu le-a "picat" nimeni site-ul din care au fost extrase citatele, deși ar fi putut s-o facă oricând, fără să mai ceară voie, în prealabil, de la Wordpress .
3. [COLOR=blue][SIZE=3][COLOR=red]și să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de exploatare
[/COLOR][/SIZE][/COLOR]Nimeni nu le-a lezat cu ceva drepturile de exploatare, nu le-a pretins și nu le-a sustras vreun avantaj material sau bănesc, care li s-ar fi cuvenit în calitate de autori. Numai că aici ei se contrazic: Când e vorba de creație, pretind că autorul e Dumnezeu. Când e vorba de culegerea roadelor acestei creații, ei pretind că autor este ba "Fundația", ba "S.R.L."-ul, ba niște "administratori" care se cred Menegeri.
|