View Single Post
Vechi 04.02.2009, 15:40:35
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
Iata, doamenlor si domnilor, unde este problema. Spre deosebire de vasinec, care gaseste Biblia ca fiind un tot unitar, lipsit de contradictii, eu o gasesc ca fiind una din cele mai interpretabile carti care s-au scris vreodata.

Adica pana si ortodocsii o recunosc ca fiind incompleta fara scrierile Sfintilor Parinti.

Iar faptul ca va certati pe sensul anumitor cuvinte arata cat de neglijent a fost scrisa. Si nu va certati pe boabe de fasole, ci pe probleme care tin de treburi fundamentale, cum ar fi viata de dupa moarte, natura si structura lui Dumnezeu etc.

Nu ma intereseaza daca fiecare din parti isi vede versiunea proprie ca fiind clara ca lumina zilei, corecta si lipsita de contradictii, cert este ca prin faptul ca exista interpretari diferite, mai mult sau mai putin consistente, se demonstreaza subrezenia acestei carti.

Si cand ma gandesc ca au murit oameni din cauza acestor diferente de opinie, imi e rusine ca apartin speciei umane.
draga Scrabble, am vazut ca semnezi "sunt agnostic". asta inseamna ca aderi la un curent filozofic care sustine ca este imposibila cunoasterea obiactiva a realitatii, sau vrei sa se refere numai la o non-apartenenta religioasa? daca esti agnostic in sensul "filozofic" al cuvantului, te rog sa ne explici ce anume inseamna. "cunoasterea obiectiva" nu imi spune mare lucru, as vrea sa citesc dar nu am timp..dar eu am inteles ca se refera la o cunoastere logica ("rationala"), sau prin intermediul simturilor (te rog sa ma corectezi daca gresesc).
stii ca Sfanta Scriptura, sau Biblia e o carte ( e mai mult decat o carte) sfanta pentru crestini. din respect pentru acestia, chiar daca tu nu o intelegi sau chiar o gasesti "subreda", nu iti da dreptul sa faci asemenea comentarii. in multe mesaje am vazut ca iti mentii o pozitie neutra, obiectiva si echidistanta. fa si aici la fel.
cum spuneam, Biblia este mai mult decat o carte. ea este o Taina, un mister daca vrei, si asa cum ai observat si tu, nu e la indemana oricui. daca eu sau altul ma apuc sa o citesc si sa o interpretez intr-un anume fel, asta nu inseamna ca ea e interpretabila. inseamna ca nu e inteleasa in intregul ei. Biblia e completa, dar noi avem nevoie de talcuirile Sfintilor Parinti pentru a o putea intelege, atat cam reusim chiar si asa. sfintii au o altfel de cunoastere a lumii, data de Duhul Sfant. noi nu stim ce inseamna acest fel de cunoastere. nu foloseste nici logica, nici simturile, si totusi trebuie sa fie la fel de palpabila ca o demonstratie frumoasa de matematica. omul care renunta la sine prin smerenie si iubind voia lui Dumnezeu se umple de Har Dumnezeiesc. el este omul cu adevarat cunoscator, o cunoastere din interiorul lucrurilor. pentru omul care Il cunoaste pe Dumnezeu, realitatea Lui e la fel de adevarata ca si realitatea existentei noastre.
Biblia este o Taina. ea nu este la indemana oricui. intelegerea ei nu este posibila fara mijlocirea lui Dumnezeu. este mai presus de logica noastra.