View Single Post
Vechi 04.02.2009, 15:47:31
Mihai3 Mihai3 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.01.2009
Locație: in the Jungle,the mighty Jungle
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m Vezi mesajul
Concluzia care se poate desprinde din aceasta scrisoare a Sfantului Fotie Cel Mare:
-Hotararile Celor sapte Sfinte Sinoade Ecumenice + Sinoadelor locale de pana la 1054 sunt ca importanta peste scrierile Sfintilor Parinti, daca aceste scrieri exprima orisice idee in contra hotararilor acestor Sfinte Sinoade Ecumenice, deoarece Hotararile Sinoadelor sunt inspirate de la Dumnezeu-Duhul Sfant, iar Sfintii Parinti pot scrie uneori [in putine momente e adevarat] si de capul lor formuland idei innoitoare , contrare hotararilor Sfintelor Sinoade Ecumenice.

Sa iti fie de folos duhovnicesc aceste invataturi, Mihai!

Doamne ajuta!

Razvan
Citat:
Mihai, asa "judeca" ortodocsii chiar pe Sfintii Parinti [care au fost o minoritate] ce au sustinut in contra hotararii Sinodului I Ecumenic de la Niceea ca Duhul purcede de la Tatal si de la Fiul.
Invataturile innoitoare fata de hotararile Sfintelor Sinoade Ecumenice nu trebuie urmate, insa acesti oameni care au dus o viata de sfinti au fost supusi si ei erorilor umane si au formulat invataturi innoitoare. Insa trebuie avut in vedere contextul in care au fost "formulate" asemenea invataturi, care este si in functie de auditoriul caruia ii era destinata invatatura de credinta.

Razvan
Citat:
Si de aici iti poti da seama cu usurinta de non-infailibilitatea oricaui om, eu, tu, [size=35]Patriarhul de Constantinopol(Fotie)[/size], Patriarhul BOR, Papa, etc, etc.
nu razvan, Sf. Parinti ii vor "judeca" pe ortodocsi, nici unul din Sf. Parinti nu au zis nimic contra hotararii de la Sinodul de la Niceea, dc nu s-a produs schisma atunci pe vremea lui Fotie, se pare ca nu toti patriarhii ar fi fost de-acord cu Fotie nu?

si as fi curios de raspunsul mitropolitului de Aquileea care probabil ar fi stiut mai mult decat Fotie despre 'invataturile' Vechii Rome ,sa vad cum i-ar fi bagat "mintile in cap" patriarhului de la Constantinopol,

zici ca adaugarea 'de la Fiul' incalca un sinod ecumenic, dar voi ce incalcati daca nu ziceti macar si "prin Fiul"?? pe cine uitati pe langa???

si multumesc ca mi-ai zis ca Fotie nu e infailibil as fi crezut ca scrisoarea asta ii dogma la ortodocsi, daca Sf. Augustin, Sf. Ambrozie, Sf. Chiril al Alexandriei, Sf. Grigorie de Nyssa nu-s destui de ortodocsi pt tine atunci nici nu ma mira ca zici ca Biserica nu-i infailibila, poti pune invatatura oricarui cler sub semnul "greselii" ,dar eu asa stiu ca Biserica ii infailibila de la Cincizecime pana la a 2-a venire a lui Cristos,

da nimeni nu-i mai presus de cele 7 sinoade ecumenice, dar cand nu erau cele 7 sinoade, dupa ce se ghidau credinciosii??

toti pot citi Sf. Scripturi dar nu toti le pot interpreta, toti pot citi scrierile Sf. Parinti dar nu toti le pot interpreta, lasa interpretarea pe mana unuia care nu-i teolog si vezi ce se intampla.