Citat:
În prealabil postat de razvan_m
Omule, please understand: francii au fortat introducerea Filioque-ului in sanul Bisericii Apusene pentru a-i dezbina fata de ceilalti crestini din vremea aceea.
Apoi raspunde sincer: chiar de ai intalnit Sfinti Parinti care au fost de acord cu Filioque-ul, acesti Sfinti Parinti reprezinta o minoritate sau reprezinta o majoritate fata de totalitatea Sfintilor Parinti? Daca reprezinta o minoritate si oricum asa stau lucrurile lasa-i, ca citandu-i si pe ei ca au sustinut erezia Filioque ii incluzi in randul hulitorilor Duhului Sfant. Ai ajuns oare la masura vietii lor de sfintenie ca sa te poti compara de la egal la egal cu ei si sa-i citezi ca si sustinatori ai Filioque-ului? Deci daca Duhul provine si de la Tatal si de la Fiul, repet ar avea doua firi diferite: si pe aceea a Tatalui si pe aceea a Fiului, ceea ce ar insemna ca Dumnezeu-Tatal este nedesavarsit de vreme ce Duhul purcede si de la Fiul, iar la randul Sau, Dumnezeu-Fiul este nedesavarsit pentru ca Duhul ar purcede nu numai de la El, ci si de la Tatal... Deci Duhul Sfant purcede de la O Singura Persoana a Dumnezeirii si Acea Persoana este, asa cum ne-a lasat Sinodul I de la Niceea, Dumnezeu-Tatal.
Si ceva...nu te mai ingriji cum traiau crestinii dinaintea Sinodului I de la Niceea...toti cei de atunci erau Sfinti pentru ca Il marturiseau intr-o inima si un cuget pe Hristos Domnul, fiind gata a-si da vietile pentru marturisirea credintei celei drepte in cele mai neomenesti chinuri inventate de imparatii pagani ai Romei, ceea ce ma indoiesc ca am face noi astazi. Citeste Martiriologiile daca doresti sa vezi cum Il cinsteau aceia-barbati, femei si copii- pe Domnul Iisus Hristos si ce chinuri au patimit, iar sangele lor varsat pentru dreapta credinta inca Il mai face pe Domnul sa nu ne pedepseasca cu dreptate pentru pacatele noastre, asa cum am merita-o[...]
Razvan
|
Tatal si Fiul sunt UNA si aceasi persoana, cum ar avea 2 firi diferite din moment ce au aceasi fire, si da-mi citate ale unor Sf. Parinti (dinainte de schisma bineinteles) care acuzau pe toti Sf. Parinti care au sustinut aceasta 'erezie',
eu ma refeream la crestinii dupa Edictul de la Milano,cand inca nu erau cele 7 sinoade, ai fi uimit cat de repede treceau oamenii la crestinism, cred ca era la moda sa fii de aceasi religie cu a imparatului(Constantin cel Mare)