Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha
Tu afisezi aici indiferenta; caci daca stii ca un om nu face bine ceea ce face, ii spui si apoi il lasi sa faca cum vrea. Dumnezeu ne-a dat liberu arbitru, pe care trebuie sal respectam, dar nu avem voie sa fim indiferenti.
Comparatia cu inchizitia este total deplasata.
|
Hm, eu cred ca se poate totusi lasa fara sa-l judecam si fara sa fim indiferenti.
Cred ca ceea ce Dumnezeu vrea sa ne spuna este sa nu-l judecam cu inima, si sa nu avem sentimente negative fara de el.
De exemplu:
1. Stim ca este pe drumul gresit, la nivel cognitiv (cu mintea)
2. Nu il judecam (adica nu-l consideram om rau si mai prejos doar din cauza asta), si il iubim in continuare (cu inima)
3. Cum actionam fata de el? Ii respectam decizia, deoarece are liberul arbitru dat de Dumnezeu, si putem sa incercam sa vorbim cu el despre asta - fara sa-l judecam sau sa-l injuram. Daca sincer el nu mai vrea sa vorbeasca despre asta, noi trebuie sa-i respectam decizia. Putem sa ne rugam pentru el, dar intr-un final este decizia lui.
Simt ca "judecata" asta din partea crestinilor face mult rau la suflet. Nu este vorba de indiferenta. Toleranta nu este indiferenta.