View Single Post
Vechi 06.02.2009, 12:16:14
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec Vezi mesajul
1. Adam nu a murit imediat ce a pacatuit, incalcand porunca lui Dumnezeu. Este o aparenta contradictie cu versetul din Facerea 2:17, pe care nu stiu sa o explic. O sa incerc doar ceva, dupa mintea mea. In ziua in care a pacatuit, Adam si-a semnat sentinta la moarte. Practic si starea lui a devenit de om muritor, din momentul in care a pacatuit.

2. Dumnezeu a ingaduit ca moartea sa intre in lume, pentru ca asa am ales noi, oamenii. Plata pacatului este moartea, si omul a stiut foarte bine acest lucru, de la inceput. Si astazi este la fel. Noi alegem daca sa mostenim viata vesnica sau moartea a doua (pentru prima moarte alegerea deja a fost facuta de Adam).

"Iau azi cerul si pamantul martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti"(Deuteronom 30:19).

Ce bine este ca Dumnezeu, in dragostea Sa, are un plan de salvare pentru noi si ne da sansa unei noi alegeri, prin jerfa Mantuitorului.
1. La Facerea 2, 17 scrie: "Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit! "

In ziua in care Eva si Adam au incalcat porunca, atunci au murit negresit. Insa au murit spiritual, nu cu trupul, caci a mai durat vreun mileniu pana ce au murit cu trupul. Deci avem iarasi de-a face cu o metafora: omul poate fi mort spiritual, despartit de Dumnezeu, asta neinsemnand ca a murit la sensul propriu al cuvantului. La fel si mai sus Insusi Hristos spune: "Lasă morții să-și îngroape morții lor..."

Ei bine, asa cum exista o moarte spirituala care inseamna despartirea de Hristos, asa este si o inviere a sufletului inca de pe acum, posibila prin jertfa, moartea si invierea Fiului pentru noi. Exista si invierea generala a mortilor, cand toti oamenii vor invia in trup, unii spre invierea vietii si altii spre invierea osandirii sau moartea a doua.

2. Moartea a fost solutia prin care Dumnezeu a ales sa invinga raul care a intrat in om si in lume, pentru ca omul sa nu aiba soarta ingerilor cazuti, adica imposibilitatea de a reveni la conditia initiala de bine in care au fost creati. Omului i-a fost explicat planul divin prin care va fi salvat de raul pe care l-a imbratisat prin alegerea proprie, caci Dumnezeu a avut solutie impotriva posibilitatii raului chiar mai inainte de veci, mai inainte ca sa aduca la existenta Creatia... Asa cum zici, Fiul ne-a iubit si de asta S-a jertfit biruind moartea spirituala si inviind Creatia, transfigurand-o si resfintind-o, ca se ne readuca la posibilitatea indeplinirii scopului pentru care am fost creati, posibilitatea de a ne desavarsi si a deveni asemenea Lui.

Cuvinte ca moartea, invierea, nasterea, lumea, ziua si cate altele au mai multe sensuri in Scripturi si trebuie interpretate in duh, nu in litera la propriu. Si cine sa le poata interpreta corect daca nu cei care vietuiesc in Duh si afla har de la El pentru a talcui Cuvantul revelat?... Sfintii nostri Parinti!

Ascultați Noul Testament ortodox online.