Citat după Vsovi:
[COLOR=Blue]deci cum ar putea Mama Gigi sa nu respecte ce s-a dat prin ea sau pucioshii, fratzii shi surorile mele, (eu sunt din alta parte, mirean pacatos din BOR ), deci cum ar putea ei sa nu respecte shi sa n-o cinsteasca pe Maica Precista...
[/COLOR] [COLOR=Blue]pe cine vrei sa pacaleshti, Maria-Margareta?[/COLOR]
Să avem pardon, eu n-am spus că pucioșii nu o cinstesc pe Maica Domnului. Ar fi un mare neadevăr să spun asta. Ba o cinstesc așa cum se cuvine. Dar... Zice un proverb: dați Cezarului ce e al Cezarului și lui Dumnezeu, ce e al lui Dumnezeu. E scris în Biblie chiar, și e spus de Însuși Domnul. Deci, să nu vedem numai jumătatea plină a paharului, și să ne prefacem că ni se pare că paharul e plin-ochi. Eu am spus altceva: Că sfinților li se cuvine cinstire (venerare), iar Maicii Domnului i se cuvine supracinstire, sau supravenerare. Admițând că Verginica e Sfântă, și ei i s-ar cuveni tot cinstire, ca și celorlalți sfinți. Sfinții sunt toți la fel în cinstire, indiferent de meritele lor. Asta ne-o arată pilda celor trei ierarhi. Vasile, Grigorie și Ioan, care deși au fost diferiți în merite, sunt cinstiți deopotrivă.
Dar cu Verginica, ce se întâmplă? Pucioșii au creat în jurul ei un cult de preacinstire. O arată formula folosită de ei: "Din sfânta evanghelie de la Sfânta Virginia, citire!", precum și acatistul ei, din care sunt copiate formule de cinstire specifice Maicii Domnului. N-ai răspuns la întrebarea: dacă pucioșii o au de maică pe Virginia, o mai au și pe Maria? Sau au două mume, perfect egale în drepturi și îndatoriri?
|