Se pare ca nu intelegeti intrebarile. De la textele de mai sus, s-a ajuns la credinta-Dumnezeu-ratiune. Ceea ce doream sa discut reprezinta acele texte, nu cum ar putea fi inteles un Creator prin ratiune, ci ce se poate deduce din texte; adica ia cartea respectiva cineva care, sa zicem a trait intr-un mediu in care religia nu a existat. Ce intelege din cele spuse? Citeste intamplari ciudate, care nu au logica, par absurde. De aici, ce se poate deduce? Ca cei care le-au scris, nu au avut destula pricepere incat sa scrie corect faptele, si a rezultat ceva confuz, ar fi o varianta. Acest lucru pare plauzibil, daca ne gandim la un simplu exemplu : un om modern se duce intr-un trib; e capabil sa faca "minuni". Daca ne gandim intre "diferenta" dintre om si Creator, atunci aprope sigur cele facute de acesta sunt greu de inteles pentru mintea umana.
In sine, un Creator, ca fiind atotcuprinzator, e greu de inteles logic. Dar putem intelege modul de "functionare" a operei sale, astfel apropiindu-ne cumva. Oare ce a civilizat omul, si a ajuns in stadiul de acum? O rutina, mancare, somn, inmultire, sau ceva mai mult, cuprinzand si incercarea de explicare a fenomenelor din jur? Credeti ca prin ignoranta, nestudiind natura, adica lucrarile sale, putem sa ajungem prin revelatie sa cunoastem acest Creator? Ne civilizam cunoscand fenomenele din jur, cu ajutorul creierului, le stapanam, le folosim in avantajul nostru si altora, ne cizelam codul moral, conduita in societate; astea nu se pot face decat muncind, studiind opera vasta a Creatorului. Stand, neavand habar cum se petrec simple fenomene naturale, cum sa intelegi ceva mai cuprinzator, cum ar fi un Creator? Credeti ca acesta e sluga la ignoranti si lenesi ?
Sa presupunem ca vine un fizician la un copil care se roaga sa afle cauzele unui fenomen.
Fizicianul ii explica, in detaliu. Copilul, neavand macar bazele fizicii (care tine de modul de manifestare a naturii, a operei Creatorului), cum poate intelege? Deodata acesta ii pune tot in cap, si totul functioneaza perfect, intelege tot? Atunci ar fi minunat; sa nu mai gindim rational decat minimal, sa ne rugam si Creatorul ne da totul pe tava.
Sa privim Creatorul ca tatal a multor copii. Acesti copii pun tot felul de intrebari, vor sa cunoasca. Acesta se bucura, ii ajuta, si, putin cate putin, acestia se dezvolta frumos ca Oameni. Asta se intampla si in societatea de azi. Dar, acum sa privim varianta in care, copii nu sunt curiosi, nu studiaza mare lucru, pur si simplu stau. Asta nu ar ingrijora parintele?
|