Subiect: Rugaciunea
View Single Post
Vechi 10.02.2009, 07:39:27
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Despre rugăciune

[SIZE=3]Rugăciunea este fiica poruncilor Evangheliei, dar ea este de asemenea, după părerea generală a Sfinților Părinți, mama tuturor virtuților prin unirea minții omului cu Duhul Domnului. Virtuțile care provoacă rugăciunea diferă de cele ce izvorăsc din ea: primele cresc din suflet și sunt psihice; ultimele sunt duhovnicești. Rugăciunea este mai înainte de toate împlinirea primei și celei mai importante dintre cele două porunci în care se cuprind Legea, Proorocii și Evanghelia (Cf. Matei 22, 37-40). Ii este cu neputință omului să se îndrepte cu tot gândul său, cu toată puterea sa și cu toată ființa sa spre Dumnezeu, dacă lucrarea aceasta n-o face rugăciunea care înviază morții și-i readuce la viață prin lucrarea harului.[/SIZE]
[SIZE=3]Rugăciunea este oglinda sporirii în duhovnicie a călugărului. Examinându-și rugăciunea, călugărul poate vedea clar dacă a ajuns la mântuire, sau dacă el se zbate în marea învolburată a patimilor, departe de limanul sfânt. Pentru a putea discerne el îl are exemplu pe David care, adresându-se lui Dumnezeu în rugăciunea sa, îi zice: “întru aceasta am cunoscut că m-ai voit, că nu se va bucura vrăjmașul meu de mine. Iar pe mine pentru nerăutatea mea m-ai sprijinit și m-ai întărit înaintea Ta, în veac” (ps. 40, 1l-l2). Aceasta vrea să spună: eu văd Doamne că Tu te-ai milostivit de mine și că m-ai primit, căci, prin puterea rugăciunii mele, eu am devenit în stare de a alunga victorios toate gândurile, închipuirile și simțămintele provenite de la vrăjmașul. Această bunătate și milostivire a lui Dumnezeu pentru om se vădește atunci când și omul resimte bunătate și milă față de semeni, și când îi iartă pe toți cei ce l-au supărat (cf. Matei 6,14-l5; 7, 2; Luca 6, 37-38).[/SIZE]
[SIZE=3]Rugăciunea trebuie să fie îndeletnicirea principală a călugărului. Ea trebuie să fie centrul spre care converg și de care se leagă toate nevoințele ascetice. Prin rugăciune călugărul se leagă strâns cu Domnul și “este un duh cu El” (l Cor. 6, 17). De la intrarea în mănăstire, el trebuie să învețe neapărat să se roage într-un fel corect pentru a putea progresa în rugăciune și așa să-și lucreze mântuirea. Justețea și progresul rugăciunii se izbește de firea noastră stricată și de îngerii căzuți care se străduiesc să ne țină în subjugare, în această stare de cădere și de îndepărtare de Dumnezeu care le este comună oamenilor și îngerilor căzuți.[/SIZE]