Uniti in bine, in durere si in frumos
Doamne-ajuta!
Frate Marius,
Cand mai treci pe acasa, opreste-te cateva minute in Tg Jiu. Aseaza-te pe unul din scaunele de la Masa Tacerii. Priveste spre Poarta Sarutului. Prin ea ai sa vezi ceea ce ar fi trebuit sa fie Catedrala Mantuirii Neamului. Dincolo de ea se arata varful Coloanei Infinitului. La acea masa s-a asezat, singura si indoliata acum, taranca romanca. Plange amintindu-si ultima masa cu barbatul si fiii inainte ca acestia sa se alature infinitului jertfelnic romanesc. Probabil ca ai copii si sotie. Probabil ca ti se vor umezi ochii cand in sufletul fratiei tale se va fi itit tacerea dureroasa a atator suflete trudite de sacrificiu. La aceasta masa a stat ani in sir si sotia de dac si Doamna Maria Brancoveanu si strabunica fratiei tale.
Eu nu ti-am scris cuvinte. Ti-am scris gandurile unui om care, tentat de aparenta imediatului, am privit si stramb, cu ceva timp in urma spre aproapele meu. Si l-am judecat nemeritat.
Uite, in timp ce-ti raspundeam, aud la televizor vorbind tatal handbalistului roman omorat de niste romi in Ungaria. Spunea, gatuit de durere si de ore de plans: "... va rog sa nu dati foc padurii pentru un ciot. Va rog din suflet. Mai mi-a ramas un pic de suflet...".
Asta incerc si eu sa-ti spun. Nu da foc la tot neamul pentru ratacitii care s-au chinuit intodeauna sa se cocoate deasupra. Sa stii ca tarandu-te cu Dumnezeu in suflet esti mult mai drept si mai inalt decat fratii tai care incearca sa te umileasca. Dar, pentru asta trebuie sa te reintorci catre fratia ta si sa-ti redescoperi fiinta si neamul in iubire. La asta m-am referit, in primul rand cand ti-am spus ca te astept sa te reintorci acasa, in Romania.
Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
|