In Biserica primara se folosea vinul rosu
Sfanta Liturghie fiind o actualizare a Cinei celei de Taina, Biserica a cautat sa utilizeze acelasi tip de vin pe care l-a folosit si Mantuitorul. Ca urmare, de la inceput, a fost preferat pentru Sfanta Liturghie vinul curat, rosu si dulce, care se amesteca cu apa in timpul pregatirii darurilor. La argumentul istoric pentru folosirea vinului rosu la Liturghie se adauga cel simbolic in sensul ca acest vin este un simbol mult mai potrivit pentru sangele Mantuitorului.
Biserica romano-catolica a optat pentru vinul alb
Problema culorii vinului pentru Sfanta Liturghie a inceput sa se puna in Apusul romano-catolic incepand cu secolul al XIII-lea cand mai multe sinoade locale se pronunta fie in favoarea vinului rosu fie a celui alb. In cele din urma sustinatorii vinului alb reusesc sa-si impuna parerea ajungandu-se aproape la generalizarea utilizarii vinului alb la Liturghia catolica. Argumentele aduse impotriva vinului rosu sunt de ordin practic: usurinta mai mare de falsificare a vinului rosu, greutatea de a pastra curate vesmintele liturgice, densitatea vinului rosu in anumite regiuni etc .
Biserica Ortodoxa a pastrat traditia utilizarii vinului rosu
Desi Biserica Ortodoxa nu s-a pronuntat oficial in privinta culorii vinului euharistic, in general s-a pastrat traditia utilizarii vinului rosu. Totusi, in anumite zone, sub influenta romano-catolica, s-a ajuns sa se creada ca numai vinul alb poate fi folosit la Sfanta Liturghie. Dar, dupa cum am vazut mai sus, desi culoarea vinului nu este esentiala, argumentul istoric si simbolic ne indeamna spre folosirea, atunci cand este posibil, a vinului rosu.
Vinul liturgic trebuie sa fie curat
Liturghierul, la capitolul Povatuiri, arata ca insusirea esentiala a vinului liturgic este ca acesta sa fie curat, adica sa fie din struguri, sa aiba gust si miros firesc, sa fie neotetit si neamestecat cu nici un fel de alte bauturi. Povatuirile din Liturghier, fiind alcatuite in secolul al XVIII-lea, nu vorbesc in mod expres despre anumite substante cum ar fi zaharul dar se subintelege ca nu este permis amestecul lor in vin.
In prezent producerea industriala a vinului presupune tratarea acestuia cu anumite substante chimice cum ar fi dioxidul de sulf (pentru a opri actiunea altor organisme in afara drojdiei care produce fermentarea vinului) si agentii de limpezire. De asemenea viile sunt stropite cu diverse pesticide pentru prevenirea bolilor.
Bineinteles ca ar fi preferabil ca vinul liturgic sa fie ecologic, obtinut fara folosirea substantelor chimice si a pesticidelor. Dar, deoarece un astfel de vin este foarte greu de obtinut si verificat, credem ca si vinurile obtinute in conditiile de mai sus pot fi utilizate la Sfanta Liturghie.
Vinul dulce este preferabil
In ceea ce priveste gustul vinului este preferabil ca acesta sa fie dulce din cel putin doua motive: unul simbolic si altul practic.
Cel simbolic consta in simtirea concreta, la primirea Sfintei Impartasanii, prin intermediul gustului, a adevarului cuvantului psalmistului: "Gustati si vedeti ca bun este Domnul” (Ps. 33, 8).
Cel de-al doilea, legat de primul, ii priveste pe copii, care pot fi impartasiti mult mai usor si asteapta cu multa bucurie momentul impartasaniei atunci cand se foloseste vin dulce. Se evita astfel situatiile neplacute in care copiii refuza impartasania sau chiar o scuipa cand simt gustul acru al vinului utilizat la Sfanta Jertfa.
Ce vin liturgic folosim?
In concluzie, fara a exclude folosirea altui tip de vin (cu conditia sa fie curat) cel mai potrivit pentru Sfanta Liturghie este cel rosu si dulce.
Ne putem intreba unde gasim un astfel de vin. In alte Biserici Ortodoxe (cum ar fi cea greaca sau cea rusa) s-a generalizat folosirea unor vinuri rosii speciale, curate, foarte dulci si tari. Astfel sunt vinurile grecesti Roussos si Mavrodafni, cu specificatia "nama”. In Basarabia se produce un vin cu o calitate asemanatoare celor grecesti numit Kagor cu specificatia "pastoral”. Acest din urma vin este mai usor de procurat si mai ieftin decat cele grecesti insa este destul de mare riscul ca el sa fie falsificat. De aceea este preferabil sa fie achizitionat direct de la Mitropolia Moldovei din Chisinau. De asemenea se poate folosi vinul evreiesc Carmel cu specificatia "for Passover” destinat mesei rituale de Pasti. Asemenea acestora sunt si alte vinuri. Un avantaj al lor este si acela ca, fiind foarte tari, proportia indeobste recunoscuta la amestecarea cu apa (2/3 vin, 1/3 apa) poate fi inversata (1/3 vin, 2/3 apa) fara a se schimba firea vinului in apa.
In cazul in care nu putem gasi aceste vinuri speciale se pot folosi si unele vinuri romanesti cum ar fi soiul autohton "Busuioaca de Bohotin” (produs la Husi) care, desi nu are dulceata si taria vinurilor de mai sus, implineste totusi conditiile de calitate pentru a fi folosit la Sfanta Liturghie. De asemenea poate fi folosit si vinul obtinut artizanal, in gospodarie, cu conditia sa fie curat.
Ar fi de preferat, totusi, ca centrele eparhiale sa puna la dispozitia preotilor, la preturi rezonabile, vinuri liturgice rosii, dulci, care sa imbine motivele istorice si simbolice cu avantajele practice ale folosirii lor. " (Pr. Florin Botezan)