View Single Post
Vechi 12.02.2009, 17:40:40
vasinec vasinec is offline
Banned

Data înregistrării: 13.08.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel

[COLOR=#0000ff]Cap. 1[/COLOR] [COLOR=#0000ff]16[/COLOR]. Am botezat și casa lui Ștefana; afară de aceștia nu știu să mai fi botezat pe altcineva.

Faptele Sfinților Apostoli

[COLOR=#0000ff]Cap. 16[/COLOR] [COLOR=#0000ff]15[/COLOR]. Iar după ce s-a botezat și ea și casa ei, ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți.

Prin casa se intelege parinti, copii, bunici, toti cei care traiau in acea casa! Ma gindesc ca daca Apostolii nu considerau botezul copiilor o gresala nu avem de ce sa o consideram noi!
S-a mai discutat despre aceste concluzii "fortate" despre botezul copiilor. Sunt 5 cazuri in Sfanta Scriptura, de care se agata cei care sustin botezul copiilor (botez nebiblic). Doua dintre ele le-am discutat, cu vre-o doua pagini mai in urma: cazurile sutasului Corneliu si a temnicerului din Filipi. Dvs. veniti cu alte doua cazuri:

1. Botezul lui Stefana. Intr-adevar, apostolul Pavel spune:" da, am mai botezat si casa lui Stefana" (1 Corinteni 1:16). Asta nu inseamna ca in acea casa nu puteau fi numai oameni maturi. Unde scrie ca existau si bebelusi. Dimpotriva, in 1 Cornteni 16:15, apostolul Pavel spune: " casa lui Stefana... s-a pus cu totul in slujba sfintilor". Este clar ca nu putea fi vorba de prunci, ci de oameni maturi care sa se poata pune in slujba sfintilor.

2. Botezul Lidiei (Fapte cap.16). Inainte de acest botez se spune ca "Domnul i-a deschis ochii ca sa ia aminte la ce spunea Pavel". Se adevereste faptul ca "vestirea Cuvantului precede Botezul". Ori, vestirea Cuvantului nu se poate face pruncilor. Apoi, in vers. 40 (din Fapte 16), se spune ca apostolul Pavel, dupa ce a iesit din temnita, a intrat pe la casa Lidiei ca sa-i linisteasca, "sa-i mangaie pe frati". Ii puteti numi frati de credinta pe niste bebelusi?

Sper sa nu va suparati daca copiez si explicatiile pe care le-am dat d-lui Geony, referitor la botezul din casa sutasului Corneliu si din casa temnicerului din Filipi. A mai ramas de explicat, daca va fi cazul botezul din casa lui Crisp.

3. Sutasul Corneliu.
"Pe cand rostea Petru cuvintele acestea, S-a pogorat Duhul Sfant peste toti cei ce ascultau Cuvantul"(Faptele Apostolilor 10:44).
"Se poate opri apa sa nu fie botezati acestia, care au primit Duhul Sfant ca si noi? Si a poruncit sa fie botezati in Numele Domnului Iisus Hristos" (Faptele Apostolilor 10:47,48)

Se vede ca au fost botezati cei care au ascultat Cuvantul si peste care s-a pogorat Duhul Sfant. Nu este vorba de bebelusi. Erau persoane mature.

Daca sari direct la Faptele Apostolilor 11:14 ("vei fi mantuit tu si toata casa ta"), poti trage concluzia gresita ca a avut loc un botez al copiilor. Dar, este bine sa citim tot ce s-a intamplat in casa sutasului Corneliu.

4. Temnicerul din Filipi.
Aceeasi problema. Daca iei doar Faptele Apostolilor 16:33 ("a fost botezat indata el si toti ai lui") poti sa sugerezi gresit (uneori cu buna stiinta dar cu rea intentie) ca au fost botezati si prunci. Dar versetul 32 spune: "Si au vestit Cuvantul Domnului, atat lui cat si tuturor din casa lui."
Deci, s-a vestiti Cuvantul tuturor din casa si apoi au fost botezati toti. Se vede vre-un bebelus pe aici? Eu vad numai oameni maturi carora poti sa le vestesti Cuvantul Domnului.
Reply With Quote