View Single Post
Vechi 12.02.2009, 21:28:24
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit Actualitatea la NIP: Alte învățături eretice

...........................................
[COLOR=red]Notă: Acest material reprezintă selecțiuni preluate din articolul cu același nume de pe blogul noulierusalimnip.wordpress.com, înainte de suspendarea abuzivă a acestuia de către liderii pucioși, urmând ca acordul autoarei să se obțină ulterior
...........................................

[/COLOR] [COLOR=purple]60. Misterele Pucioasei (LVI)[/COLOR]
[COLOR=purple]Actualitatea la NIP: Alte învățături eretice (partea I )[/COLOR]

Studiu independent despre fenomenul religios NIP
( ”[COLOR=blue]Noul Ierusalim[/COLOR] de la Pucioasa” )

[COLOR=purple] “ Iar oamenii răi și amăgitori vor merge spre tot mai rău, rătăcind pe alții și rătăciți fiind ei înșiși.[/COLOR]
[COLOR=purple]Tu însă rămâi în cele ce ai învățat și de care ești încredințat, deoarece știi de la cine le-ai învățat,[/COLOR]
[COLOR=purple]Și fiindcă de mic copil cunoști Sfintele Scripturi, care pot să te înțelepțească spre mântuire, prin credința cea întru Hristos Iisus.[/COLOR]
[COLOR=purple]Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate,[/COLOR]
[COLOR=purple]Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit pentru orice lucru bun.”(II Timotei,3,13-17)

[/COLOR]
Ultimul Cuvânt al “Dumnezeului de la Pucioasa”, intitulat [COLOR=blue]Cuvântul lui Dumnezeu la praznicul Schimbării la față a Domnului[/COLOR] vine cu alte câteva inovații eretice:

[COLOR=blue]1. Învățătura despre Hristos Creatorul și despre crearea omului de către Fiul lui Dumnezeu;[/COLOR]
[COLOR=blue]2. Învățătura despre căderea îngerilor datorită semeției lui Adam, omul cel întâi zidit de Dumnezeu;[/COLOR]
[COLOR=blue]3.Învățătura despre înființarea timpului odată cu căderea îngerilor.[/COLOR]
.
.
[COLOR=blue]1. Învățătura despre Hristos Creatorul și despre crearea omului de către Fiul lui Dumnezeu[/COLOR]
.
Tulburările ideologice din primele veacuri creștine au fost tranșate în urma dezbaterilor amănunțite ele episcopilor adunați la primele două Sinoade Ecumenice, în urma cărora se poate spune că învățătura de credință ortodoxă s-a cristalizat.
De atunci și până astăzi, învățătura credinței creștine se cuprinde pe scurt, dar în cuvinte lămurite, în Simbolul Credinței, care a fost alcătuit de sfinții părinți la întîiul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) și apoi definitivat în al doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol (381). Simbolul acesta, denumit și «Crezul niceeo-constantinopolitan», nu este numai o expunere oficială a învățăturii de credință creștină, ci și o mărturisire de credință pe care trebuie s-o cunoască și s-o rostească fiecare creștin în parte. De aici decurge obligativitatea învățării Crezului de către fiecare creștin.
Primul articol de credință este următorul:
[COLOR=#993300]1. Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute.[/COLOR]
Articolul 1 din Simbolul Credinței arată că Dumnezeu-Tatăl este Creatorul (Făcătorul, Ziditorul) și Proniatorul (Purtătorul de grijă, Atotțiitorul) lumii. Lumea înseamnă cerul și pământul și tot ce este în ele, afară de Dumnezeu. Ea este văzută și nevăzută. Lumea văzută este tot ceea ce se poate cunoaște cu simțurile omenești, iar cea nevăzută sunt îngerii, buni și răi (v. [COLOR=#993300]Col.[/COLOR][COLOR=#993300] I, 16[/COLOR]).
Ca Dumnezeu adevărat, Fiul lui Dumnezeu este împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, Făcător al lumii, al tuturor celor văzute si nevăzute. Toate s-au făcut [COLOR=purple]prin Fiul[/COLOR] (v. [COLOR=#993300]Ioan I, 3[/COLOR]), dar nu ca și cum Tatăl S-ar fi slujit de Fiul ca de o unealtă vie, ci ca Fiul să lucreze împreună cu Tatăl, fiind de o ființă cu Tatăl și avînd aceeași putere creatoare ca și Tatăl. Exprimarea [COLOR=purple]prin Fiul[/COLOR] este deosebit de concludentă și importantă. Nu se spune “Toate s-au făcut [COLOR=purple]de către Fiul[/COLOR] “ ci se spune “Toate s-au făcut [COLOR=purple]prin Fiul[/COLOR]”. Această exprimare nu este singulară, ci o regăsim și în epistolele paveline:
[COLOR=#993300]“Mulțumind cu bucurie Tatălui celui ce ne-a învrednicit pe noi să luăm parte la moștenirea sfinților, întru lumină.[/COLOR]
[COLOR=#993300]El ne-a scos de sub puterea întunericului și ne-a strămutat în împărăția Fiului iubirii Sale,[/COLOR]
[COLOR=#993300]Întru Care avem răscumpărarea prin sângele Lui, adică iertarea păcatelor;[/COLOR]
[COLOR=#993300]Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevăzut, mai întâi născut decât toată făptura.[/COLOR]
[COLOR=#993300]Pentru că [/COLOR][COLOR=purple]întru El[/COLOR][COLOR=#993300] au fost făcute toate, cele din ceruri și cele de pe pământ, cele văzute, și cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut[/COLOR][COLOR=purple]prin El[/COLOR][COLOR=#993300] și [/COLOR][COLOR=purple]pentru El[/COLOR][COLOR=#993300].[/COLOR][COLOR=#993300]” (Col. 1, 12-16)[/COLOR] (sublin.ns.)
Sf. Apostol Pavel completează așadar rolul de reprezentare ([COLOR=purple]întru Fiul[/COLOR]) cu rolul instrumental ([COLOR=purple]prin Fiul[/COLOR]) și cu rolul final ([COLOR=purple]pentru Fiul[/COLOR]), dar nu amintește nimic despre o delegare specială și singulară a Fiului pentru actul în sine al creației. Nu vom găsi nicăieri în Biblie pentru acest subiect o exprimare de genul [COLOR=purple]de către Fiul[/COLOR].Așadar, toate cele trei Persoane ale Sfintei Treimi au avut o contribuție egală și partajată, dar nedespărțită și neamestecată, la creația propriu-zisă, având o aceeași și împreună lucrare, după cum spune Sf. Maxim Mărturisitorul:
[COLOR=#993300]“…Căci Tatăl este întreg în întreg Fiul și în întreg Duhul Sfânt în chip desăvârșit;și întreg este Duhul Sfânt în întreg Tatăl și în întreg Fiul, în chip desăvârșit. De aceea Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt un Dumnezeu. Căci una și aceeași este ființa, puterea și lucrarea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt, nefiind și neînțelegându-se nici unul fără celălalt.” (Sf.Maxim Mărturisitorul: A[/COLOR] [COLOR=#993300]doua sută de capete gnostice)[/COLOR](sublin.ns.)

Așadar, Unul este Dumnezeu, pentru că Una este Dumnezeirea. Una și aceeași este, o întreagă unitate după ființă, și o întreagă Treime după ipostasuri. Dar, pentru fiecare Persoană se disting atribute definitorii: Tatăl este Creatorul și Proniatorul prin excelență, deși toate trei Persoanele participă la creație și la susținerea ei; Fiul este Mântuitorul și Moștenitorul, dar mântuiește în primul rând pentru a face ascultare de voia Tatălui, cu puterea lucrătoare a Duhului; Duhul Sfânt este Mângâietorul și Sfințitorul, dar nu vine decât trimis de Fiul și purces de la Tatăl.
Pe vremuri, când Verginica ținea frâiele “lucrării” de la Pucioasa și-i povățuia pe creștini, învățătura ei (deși plină de alte aberații) păstra totuși față de Sfânta Treime respectul și recunoașterea moștenită din tradiția ortodoxă. Prin anii aceia, Verginica încă mai recunoștea pentru Tatăl însușirea de Făcător al cerului și al pământului, așa cum învățase ea Crezul în copilărie de la părinții ei. Astfel, într-o “vorbire” atribuită Maicii Domnului, Verginica spunea:
[COLOR=blue]“ …Grăiește Maica Mea ție, popor creștin:[/COLOR]
[COLOR=blue]Eu sunt care vorbesc: mama Fiului ceresc. Și cu Mine e Fiul Meu, e și [/COLOR][COLOR=fuchsia]Tatăl, Dumnezeu Creatorul cerului și al pământului[/COLOR][COLOR=blue], sunt și ucenicii și sfinții. Am venit nu cum se plimbă oamenii cu avioanele; am venit în zbor, cu Duhul. O, copii, o, seminția părintelui Avraam! Dacă oamenii nu vor să cunoască această lucrare dumnezeiască, ca să trăiască viață fără de moarte, Dumnezeu va face să se împlinească numărul din piatră, din copaci și nu va rămâne de rușine… [/COLOR][COLOR=blue]” ([/COLOR][COLOR=blue]9/ 22 septembrie 1978.)[/COLOR]
Învățătura aceasta[COLOR=blue] ([/COLOR][COLOR=fuchsia]“Tatăl, Dumnezeu Creatorul cerului și al pământului”[/COLOR][COLOR=blue])[/COLOR] este astăzi contrazisă flagrant de noile născociri ale liderilor pucioși Mihaela și Nicușiță, care pretind că [COLOR=blue]numai Fiul a fost autorul creației[/COLOR]:
[COLOR=blue]“[/COLOR][COLOR=fuchsia]Sunt Fiul[/COLOR] [COLOR=blue]Tatălui Savaot, născut din Tatăl mai înainte de vecii. [/COLOR][COLOR=fuchsia]La facerea cerului și a pământului am făcut apoi pe om din pământ și am pus din Mine duh de viață în el[/COLOR][COLOR=blue], și după chipul [/COLOR][COLOR=fuchsia]Meu[/COLOR][COLOR=blue] M-am uitat când l-am plămădit[/COLOR][COLOR=blue].”[/COLOR] [COLOR=blue](Citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” din 19-08-2008.)[/COLOR] (sublin.ns.)
Să consemnăm alterarea gravă a mesajului biblic, prin trecerea de la lucrarea sinergică a Treimii celei de o ființă: “[COLOR=#993300]Să facem om după chipul și după asemănarea [/COLOR][COLOR=fuchsia]Noastră[/COLOR]” la lucrarea individualizată, exclusivă, a Fiului: “[COLOR=blue]după chipul [/COLOR][COLOR=fuchsia]Meu [/COLOR][COLOR=blue]M-am uitat când l-am plămădit[/COLOR]”.

[COLOR=purple]

[/COLOR]